Degete în zeci de cadre
De pe scena Iașului 30 martie 2014 Niciun comentariu la Degete în zeci de cadre 8De pe 17 martie pînă pe 4 aprilie, în Galeria „Labirint” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou sînt expuse 46 de ipostaze ale mîinii umane. Expoziția „O mînă de oameni” este formată din fotografii realizate de 23 de membri ai Clubului Fotografilor din Iași. Ilustrațiile lui Ioan Apetrei, Dan Mititelu, Constantin Ciofu sau Adrian Purice sînt doar cîteva dintre zecile de lucrări care înfățișează mîinile în diferite ipostaze sub descrierea „prelungiri ale gîndului”.
De la intrarea în salon, prima imagine pe care o vezi este cea a unui copil de cîteva luni înfășurat și strîns în brațe de către un adult. Un motiv al expoziției este cel a mîinilor, pe care le folosim zi de zi, însă niciodată nu le acordăm atenția pe care o merită. Sînt prezentate asemenea unor unelte, pe care le utilizăm atunci cînd culegem o floare, cînd scriem o scrisoare, cînd cărăm obiecte grele sau le folosim pentru a ne apăra, după cum apar în unele fotografii.
Majoritatea pieselor din expoziție sînt alb-negru, în cadre gen prim-plan sau plan-detaliu de la cot pînă la unghii și surprind o gamă largă de mișcări ale brațelor, încheieturii și degetelor. Una dintre fotografii captează momentul în care o persoană își exprimă apatia prin sprijinirea capului pe palmă și fața acoperită de aceasta.
Expresia ochilor sau a gurii nu contează, ci se poate observa starea persoanei doar din felul în care își folosește mîna. Același lucru se poate vedea și în una dintre puținele ilustrații color ale unor persoane ce țin ridicată în aer o cruce de lemn la o manifestare sau de la o slujbă religioasă. Fotograful nu este interesat de contextul situației, ci doar de cum sînt folosite de oameni cele două membre superioare.
„O mînă de oameni” captează doar 46 de ipostaze ale mîinilor, dar toate suprind cele mai de bază și importante îndeletniciri create de către imaginația umană, cu instrumentele potrivite.
Adaugă un comentariu