Despre reportaj, într-o mie de note de subsol
De pe scena Iașului 19 mai 2014 Niciun comentariu la Despre reportaj, într-o mie de note de subsol 84
Reportajul este genul după care tînjim toți. Reportajul se scrie, nu se descrie. Un reportaj nu trebuie să aibă un șablon. Un reportaj este atît de bun pe cît îl scrie reporterul. Nu există nici o teorie despre reportaj, totuși, un model de analiză al acestuia ar fi binevenit pentru studenții și pentru jurnaliștii care caută să-și perfecționeze tehnica de scriitură. Dar și pentru teoreticienii care n-au fost practicieni niciodată și nu înțeleg „spiritul” genului suprem. În jurul acestor idei, dar și mai departe de ele s-a țesut discuția din jurul lansării cărții de debut a lui Marius-Adrian Hazaparu, asistent universitar la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Evenimentul care a avut loc miercuri, 15 mai, de la ora 17.00, în Librăria Tafrali i-a avut drept invitați speciali pe profesorul universitar și lingvistul Stelian Dumistrăcel și pe Cătălin Hopulele, reporter la Ziarul de Iași și corespondent la Mediafax. Moderator a fost Adrian Acatrinei, reprezentant al Editurii UAIC, la care a fost publicat volumul intitulat „Teoria și practica reportajului. O abordare din perspectiva funcțiilor limbajului”. Evenimentul a luat forma unei întîlniri semi-formale, în care profesori, studenți, foști studenți și colegi de la Jurnalism s-au întîlnit pentru a vorbi despre meandrele unei specii publicistice care „te învață să-ți cunoști limitele”, în exprimarea lui Cătălin Hopulele.
După cum a explicat Stelian Dumistrăcel, fost profesor al autorului, sorgintea volumului se regăsește în lucrarea de doctorat a lui Adrian Hazaparu. „Cînd o ia Hazaparu de la saga islandeză și ajunge la Noul Jurnalism, nu mai ai nevoie de bibliografie”, a spus profesorul, insistînd pe faptul că volumul cu „1000 de note de subsol” este o lucrare deosebit de temeinic realizată. Și „una dintre primele pe care ar trebui să le cumpere un student. Cartea în sine demonstrează minuțiozitatea pe care am remarcat-o la el cînd mi-a fost profesor”, după cum a menționat Cătălin Hopulele.
Despre reportaj, ca gen care exercită o perpetuă fascinație, Adrian Hazaparu a spus că „nu este la fel de atractiv precum un parfum, dar trebuie să știi să-l miroși”. Atunci vei găsi și o cale de-a vedea prin el ca printr-o radiografie, cum s-a întîmplat în cazul autorului.
Cătălin Hopulele a subliniat faptul că reportajul nu este un gen care poate fi scris de oricine, și unul care, în presa cotidiană tinde să fie sufocat de convenții care nu-i sînt proprii. Toți vorbitorii au insistat pe importanța faptului ca un analist de reportaj să fi fost și autor de reportaj. Iar autorul, fost director la Opinia studențească este, potrivit lui Stelian Dumistrăcel, „un pumn de curiozitate, receptivitate și ambiție”.
Adaugă un comentariu