Din evaluatori în evaluați
De pe scena Iașului 20 mai 2013 Niciun comentariu la Din evaluatori în evaluați 0Persoanele cu handicap permanent nu vor mai fi chemate la Comisia de evaluare, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, și asta în urma imaginilor cu bătrîni din Prahova care se chinuiau să ajungă să li se evalueze dosarele medicale.
Imediat după difuzarea acestora, premierul Victor Ponta și-a cerut scuze, în numele Guvernului, pentru cozile umilinței de la reevaluarea persoanelor cu handicap de la Ploiești.
„«Vreau eu, în numele Guvernului, să-mi cer scuze și să-mi exprim regretul. Am văzut situația de la Prahova. Sper să fie singulară, dar probabil că nu este: modul în care persoanele cu dizabilități sînt prinse încă în ghemul de birocrație și de lipsa de interes. Sigur că aceste lucruri ar trebui să le aflăm de la structurile noastre administrative, nu de la presă», a spus miercuri prim-ministrul, la începutul ședinței de Guvern.” (realitatea.net, vineri, 17 mai)
În urma unei anchete derulate de Ministerul Muncii, „toată conducerea DGAPS Prahova a fost demisă. Vasilica Florea, directorul Direcției Generale de Asistență și Protecție Socială Prahova, a fost demis. Vor fi demiși și medicii care au condus comisia de evaluare pentru persoanele cu handicap.” (jurnalul.ro, vineri, 17 mai)
De asemenea, tot vineri, s-a decis ca evaluarea complexă a persoanelor care nu se pot deplasa să se efectueze cu ajutorul unor echipe mobile. Ministrul Muncii a specificat și faptul că un memorandum înaintat Guvernului cerea ca Asistența Socială să poată angaja în raport de unu la unu și nu unu la șapte ca pînă acum. Acest lucru ar ajuta la creșterea sau măcar păstrarea aceluiași număr de specialiști care să permită evaluarea la domiciliu.
Mariana Câmpeanu a mai reamintit și faptul că „anul trecut a fost modificată legea astfel încît persoanele cu afecțiuni ireversibile trebuie să primească certificat de handicap permanent și să nu mai fie chemate niciodată la comisie.” (hotnews.ro, vineri, 17 mai)
Tot vineri s-a hotărît demararea unui control în toată țara, la toate direcțiile de sănătate, pentru identificarea disfuncționalităților din sistem. Anul trecut, în urma unui alt control de acest gen, s-au depistat 94.000 de dosare incorecte, făcîndu-se astfel o economie la buget de o sută de milioane de euro.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu