Documente desecretizate la Pogor
De pe scena Iașului 4 aprilie 2018 Niciun comentariu la Documente desecretizate la Pogor 35Marți, 27 martie, de la ora 8.30, la Muzeul „Vasile Pogor”, a avut loc deschiderea expoziției „România Centenară. 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Arhivele Statului Iași. Publicul de la deschidere a fost format, în majoritate de elevii din clasele a VI-a A și B de la Școala Gimnazială „Vasile Conta”, iar alături de copii au fost prezente și trei cadre didactice de la aceeași școală.
Din partea Arhivelor Statului, Suzana Bodale a prezentat tema și motivele pentru care a fost organizată această expoziție. „Arhiva, împreună cu muzeul a încercat astfel să marcheze cît mai bine această zi importantă (n. red. 27 martie 1918, Basarabia se unește cu România). Tendința românilor a fost dintotdeauna să formeze un stat unitar. Lucrurile au curs în această direcție încă de la 1600, cu multe greutăți. Credeți că astăzi este mai ușor să ne unim cu Basarabia?” a întrebat arhivista. Așezați pe covor, copiii au încercat să răspundă la întrebare: „Eu cred că putem să ne unim!”, a început o fetiță. „De ce să stea românii în mai multe țări?” s-a mirat un băiețel. „Dușmanii împiedică Unirea!”, a strigat un altul. „Avem patru kilometri liniari de documente și cataloage școlare. Aveți grijă ce note luați!” i-a atenționat Suzana Bodale pe copiii prezenți.
În continuare, aceasta a vorbit despre documentele care tratau unirea cu Basarabia și care au fost secretizate în perioada comunistă. „Arhiviștii de la Iași au ascuns o parte din documente: poze cu basarabeni din spitale, din barăci sau din război, scrisori cum ar fi cea a lui Petru Poni către soția sa în care amintește de recepția Academiei Române din 1919 în cinstea lui Ion Inculeț, calendare, documente militare, ziare, din care avem aici un număr din «Cuvînt moldovenesc» scris în alfabet chirilic și «România nouă» din 24 ianuarie 1918”, a mai declarat arhivista. De asemenea, a fost expus manuscrisul istoricului N. A. Bogdan, un dosar despre istoria Iașului în timp de război, pe baza căruia a fost lansată o carte în 2018. După această prezentare pe larg copiii au putut face în grupuri mici un tur al vitrinelor cu documente, iar, la final, un tur al întregului muzeu.
Expoziția „România Centenară. 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” va putea fi vizitată la Muzeul „Vasile Pogor” în următoarele două luni.
de Lorel ATOMEI
Adaugă un comentariu