Duetul care a răscolit cerul Teatrului Național
De pe scena Iașului 28 octombrie 2013 Niciun comentariu la Duetul care a răscolit cerul Teatrului Național 14
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) nu i-a chemat pe ieșeni numai să se întîlnească cu scriitorii lor preferați. I-a scos din casă și i-a purtat la operă, la teatru și la concerte simfonice. I-a adunat în săli de spectacol. Așa au fost invitați și joi, 24 octombrie, în cea de-a doua zi a festivalului, la concertul simfonic din Sala Mare a Teatrului Național, cînd orchestra Filarmonicii de Stat „Moldova” a fost dirijată de Cristian Oroșanu și acompaniată de pianista Raluca Știrbăț, pe care Iașul a împrumutat-o Vienei.
Sala, pianul și orchestra Filarmonicii sînt înmărmurite. O așteaptă pe Raluca Știrbăț să vrăjească clapele și să pornească din vîrfurile degetelor o vijelie. Și ea vine, cuminte, așezîndu-se dinaintea pianului ca o elevă în prima zi de școală. Cînd bagheta dirijorului se înalță în aer, arcușurile violoniștilor tresar șăgalnic, pentru ca, într-o clipită, de pe scenă să se reverse înspre public un val de note, care răscolesc puful de pe mîinile spectatorilor. Și-n tot acest timp, Raluca Știrbăț privește înspre Edenul boltit de deasupra noastră și-și înclină buclele cînd pe umărul drept, cînd pe cel stîng.
Furia zeilor
Orchestra tace pentru ca solista să-și dezmierde pianul. Degetele-i cadențează autoritar pe clape, iar ea închide ochii și își arcuiește sprîncenele. Încetul cu încetul intră în joc și instrumentiștii, care pînă acum și-au lipit privirile de luciul negru al pianului.
Degeaba încearcă Raluca să-și cumințească buclele cafenii, pe care le ascunde după urechi, căci ori de cîte ori apasă cu furie clapele, tresare ca și cum din Edenul pictat pe tavan ar cădea fulgere și tunete. Și în vîrtejul acesta de note se pierde și orchestra, în fruntea căreia dirijorul desenează în aer cu bagheta spirale invizibile. Arcușurile violoniștilor și ale violonceliștilor dansează într-o sincronizare perfectă, nervoase și nesățioase. Publicul, cu simțurile încordate, aproape că e imobilizat de furia de pe scenă.
Se dezmorțește abia cînd pianul aduce la tăcere armata de instrumente și din sală încep să se audă scîrțîituri de scaune.
E momentul ca solista să strîngă în pumni negreala furtunii și să o spulbere. Dar ne amăgește, ne aruncă în ochi praf de stele și ne îmbată cu iluzia că norii au trecut. Raluca strînge și mai tare ochii deja închiși și primește mugetul venit din inima pianului ca pe niște împușcături. Una, două, trei și în sală se lasă liniștea.
Calmul pămîntenilor
Dar și Beethoven și Enescu, înviați de orchestra Filarmonicii și de degetele neobosite ale pianistei, s-ar fi uitat dezaprobator spre public, atunci cînd dinspre scaunele roșiatice se aude soneria unui telefon. Dirijorul Cristian Oroșanu își întoarce privirea spre oamenii din sală pentru a descoperi trădătorul. De la pian, Raluca Știrbăț înclină capul dojenitor, ca un părinte care muștruluiește fără cuvinte un copil neastîmpărat. Așteaptă cu toții tăcerea.
Solista Raluca Știrbăț ne amăgește, ne aruncă în ochi praf de stele și ne îmbată cu iluzia că norii au trecut.
O fată cu părul roșu stă atît de cufundată în plușul scaunului, încît abia i se zărește coada prinsă într-o parte deasupra spătarului. Nu e nevoie să vezi scena, ca să simți că pianul parcă plînge.
Poți doar să te întrebi de ce, însă n-ai răgaz, căci orchestra îl înveselește cu pișcături de corzi. Pe sub rochia lungă, pianista își ridică vîrful pantofului în aer și trasează ritmul, din ce în ce mai vioi. O violonistă își ține arcușul și vioara în poală, iar lîngă ea, o alta își odihnește brațele căzute pe lîngă rochia neagră.
Cu toții intră în hora condusă de clapele neostenite și din nou ne aruncă în vîrtej.
Nu pentru mult timp, căci intră cu toții în hora condusă de clapele neostenite și din nou ne aruncă într-un vîrtej. Sîntem scăpați de bagheta dirijorului care încremenește în aer și de solista Raluca Știrbăț, care desenează cu mîna stîngă o buclă invizibilă. În ea cuprinde sala, orchestra, răsuflarea spectatorilor și Edenul dinspre care a venit salvarea.
Cătălina DOBROVICEANU
Adaugă un comentariu