Fiecare român are România lui

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Fiecare român are România lui 40
Fiecare român are România lui

Radu Paraschivescu, scriitor și jurnalist, a venit la Iași sîmbătă, 18 mai 2019, să lanseze cea mai recentă carte a sa, „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)”. Lansarea a avut loc în cursul celei de-a XXVII-a ediții a Tîrgului de Carte Librex, desfășurat la Palas Mall Iași între 15 și 19 mai 2019.

Evenimentul a înglobat o lansare de carte și o conferință intitulată „Despre ponoasele imposturii”. Conferința a început cu o discuție bazată pe sensurile expresiilor „a trage ponoase” și „a avea ponos pe cineva”, invitatul povestind că a auzit despre existența unei discuții în showbiz-ul românesc dintre două femei care vorbeau despre ponoasele pe care le-a tras una dintre ele în urma despărțirii de partener. Acesta și-a continuat discursul cu o analiză asupra personalității și a gesturilor pe care le are un impostor. „De cele mai multe ori, un astfel de om este echivalat cu șarlatanul, cu mincinosul și cu farsorul. E, de altfel, o ipostază străină celei normale. Definițiile sînt înrudite – fie e o persoană care urmărește să profite nemeritat, adică să tragă un folos, nu un ponos, prin miunciună și prefăcătorie, fie un om care caută să înșele, profitînd de buna-credință, recunoștința sau naivitatea oamenilor, sau, în final, o persoană care își alocă o falsă identitate și competență, vrînd să pară ceea ce nu este, iar aici avem de-a face cu farsorul”, a povestit scriitorul. Totodată, el dat ca exemplu oamenii condamnați la închisoare, care nu au citit nicio carte, dar care pentru a scăpa mai repede de pedeapsă încep să scrie, ajungînd să publice chiar un număr foarte mare.

În stînga sa, pe o masă, au fost așezate mai multe exemplare din volumele sale, cărora le-a făcut și cîteva scurte prezentări. „Ultima carte de ficțiune pe care am publicat-o se numește «Aștept să crăpi», al cărei titlu a suscitat multe reacții. Pînă la urmă, a fost acceptată datorită miezului poveștii. Este vorba despre o emisiune TV care transmite ultimele clipe din viețile oamenilor bolnavi și celebri și are același nume pe care l-am dat volumului”, a spus scriitorul. O altă carte care a stîrnit multe controverse și critici a fost „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri”, despre care oamenii s-au declarat a fi nemulțumiți, asta pentru că autorul nu a folosit cuvîntul „oricui”. După mai multe mesaje pe care atît el, cît și editura le-au primit pe rețelele de socializare, a fost postat și videoclipul în care Viorica Dăncilă a spus că „Orice om îi este teamă de o plîngere penală”.

Despre cartea pe care a lansat-o sîmbătă, Radu Paraschivescu a spus că titlul este, de fapt, cel al unei poezii scrise de Victor Tulbure într-o perioadă în care proletcultismul atinsese apogeul. „«În lume nu-s mai multe Românii» e o poezie în patru strofe, rimată prost: substantiv cu substantiv, verb cu verb, adjectiv cu adjectiv, longeviv cu primitiv. Textul acesta trebuia recitat ofițerește, se cerea urlat, pentru că patria ți-o iubești la do de sus. Am adăugat între paranteze «planetei noastre asta i-ar lipsi» ca o ironie la adresa a ceea ce am scris mai sus”, a explicat autorul. Acesta a încheiat spunînd că există milioane de români și că fiecare dintre ei are o altfel de Românie și auzindu-l, nu ai fi avut cum să nu îl crezi.

de Andreea CIBOTARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top