Filmele de la Cannes s-au oprit la Iași
De pe scena Iașului 26 octombrie 2017 Niciun comentariu la Filmele de la Cannes s-au oprit la Iași 9
„Cinema Ateneu” a fost gazda celei de-a doua ediții a festivalului „Les films de Cannes à Iași”, desfășurat între 20-22 octombrie, ediție care l-a adus la Iași pe actorul argentinian Nahuel Pérez Biscayart. În fața celor peste 1.000 de cinefili, cîți au fost în cele trei zile de festival, au fost proiectate șapte filme care au fost anul acesta în competiția de la Cannes și care se vor lupta, mai departe, pentru o statuetă Oscar. Peliculele au fost comentate de regizorul ieșean Cristian Mungiu și de criticul de film Irina Margareta Nistor.
„Vine, vine! L-am văzut”, strigă o bătrînică scundă, cu o pălărie albă în cap, care ține în mîini un trandafir roșu. Stă de minute întregi pe scările Ateneului din Iași pentru a-l întîmpina pe regizorul Cristian Mungiu și povestește despre cum, în tinerețe, a intrat fără să plătească bilet la teatru și la film. „Domnu’ Mungiu, vreau să vă mulțumesc pentru tot. Vă iubesc!”, spune bătrîna în timp ce sare în fața regizorului ieșean, înainte ca acesta să intre în clădire. Îi oferă floarea și-l ia în brațe. Imediat, holul Ateneului devine neîncăpător, iar sutele de oameni veniți să-i vadă pe Cristian Mungiu, Irina Margareta Nistor și actorul argentinian Nahuel Pérez Biscayart dau din coate pentru a prinde un loc cît mai în față. La intrarea în sala „Radu Beligan”, acolo unde începe prima proiecție din cadrul celei de-a doua ediții a festivalului „Les films de Cannes à Iași”, Cristian Mungiu atinge o pînză galbenă, o trage în jos și lasă la vedere o tăbliță care marchează inaugurarea primului cinematograf de stat din România de după 1989. „Acum nu mai rămîne decît să veniți la film”, le spune serios regizorul celor prezenți la „Cinema Ateneu”.
Filmul înseamnă confort
Expoziția „SFR infinit” a deschis, anul acesta, cea de-a doua ediție a festivalului „Les films de Cannes à Iași”. După vernisajul expoziției, cinefilii au fost invitați în sală pentru a urmări filmul „120 battements par minute”, drama în care Nahuel Pérez Biscayart l-a interpretat pe tînărul Sean Dalmazo și care a cîștigat Marele Premiu la Cannes. Cele 240 de locuri din Sala „Radu Beligan” au fost ocupate încă de la ora 20.00 și organizatorii au fost nevoiți să suplimenteze locurile. „Un ochi plînge, altul rîde. Plînge fiindcă, din păcate, a trebuit să așteptăm 27 de ani ca noi, ieșenii, să ne bucurăm de un astfel de sistem profesionist în Iași, un sistem de stat. Un ochi rîde pentru că am reușit să facem asta și fiindcă cumva sîntem la capătul unui drum foarte lung, un drum de muncă, care a durat un an și un pic”, a subliniat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului din Iași. Acesta a mai menționat că responsabilitatea revine de acum ieșenilor care trebuie să-și arate interesul în ceea ce privește vizionarea filmelor la noul cinematograf din oraș. „Cînd am venit anul trecut pentru a proiecta filmul meu «Bacalaureat» și am intrat la «Victoria», am rugat cîțiva spectatori, care stăteau într-o zonă în care cădea tencuiala, să se mute. Nu așa trebuie să se vadă un film. Filmul înseamnă confort. Ne bucurăm și ne minunăm de o tehnologie care sărmana aniversează și ea vreo 25 de ani în curînd. Mă bucur că ați instalat acest sistem atît de performant pentru că nici măcar în unele săli de la mall, în acest moment, nu există această tehnologie”, a declarat regizorul Cristian Mungiu.
Minoritățile, tema centrală
Cinefilii din sală au fost atenționați că drama „120 battements par minute” nu este deloc una care să ofere confort și că prezintă scene foarte intime între bărbați. Regizorul Cristian Mungiu a precizat că este un film puternic despre minoritățile de toate felurile, despre activismul asociației „ACT UP Paris”, care luptă contra SIDA. Unii dintre cinefili au ales chiar să părăsească sala din cauza scenelor explicite și dramatice din film. La final, actorul Nahuel Pérez Biscayart a mărturisit că drama a prins foarte bine la publicul francez, însă nu poate spune același lucru despre cel italian. Oamenii din sală i-au adresat actorului întrebări, în limba română, engleză și franceză și acesta le-a povestit cît de mult a fost nevoit să se documenteze pentru această dramă și care au fost cadrele cele mai dificile. Dacă atunci cînd a intrat în holul Ateneului, actorul era vizibil dezorientat și nu înțelegea de ce sînt atît de mulți oameni, pe parcursul dialogului cu ieșenii, Nahuel Pérez Biscayart a fost mult mai relaxat, a încercat să vorbească în limba română și a discutat despre importanța acceptării minorităților gay ori etnice.
A doua zi de festival a început cu proiecția filmului „Jupiter’s Moon”, o dramă fantasy care pune în centrul atenției problema refugiaților sirieni. Aryan este un tînăr la vreo 20 de ani care a fost împușcat în timp ce încerca să treacă granița în Ungaria și, din acel moment, a descoperit că știe să leviteze. Irina Margareta Nistor a menționat că acesta este un film apreciat prin povestea pe care o prezintă și că ar trebui să-l urmărească cît mai mulți oameni.
Ziua a continuat cu alte două proiecții printre care filmul de comedie „The Square” care a cîștigat premiul Palme d’Or la ediția din 2017 a Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Mulți dintre privitori au spus că sînt dezamăgiți de acest film și că „120 battements par minute” este mult mai bun și, prin urmare, drama franceză ar fi trebuit să cîștige premiul de la Cannes. În ultima zi de festival au fost proiectate alte trei filme, printre care și drama „You were never really here” care are ca temă principală corupția și violența.
Înconjurați de un sistem audio 360° și atrași de culorile ecranului, sute de cinefili au venit la noul cinematograf din Iași, „Cinema Ateneu”, pentru a urmări poveștile de la Cannes.
Filmele au prezentat viața tinerilor care erau în pragul morții din cauza bolii SIDA, speranța tînărului Aryan că își va regăsi tatăl sau trăirile lui Christian, un mezograf din Danemarca, însă, la final toate au fost, de fapt, despre cei care le urmăreau, după cum a spus ieșeanul Cristian Mungiu. „La filme noi întotdeauna credem că urmărim poveștile altcuiva, dar, de fapt, este despre noi”, mărturisea regizorului în deschiderea festivalului.
Adaugă un comentariu