Iașul s-a ridicat din „Poziția copilului”
De pe scena Iașului 20 martie 2013 Niciun comentariu la Iașul s-a ridicat din „Poziția copilului” 7
Ne-am abținut. Am pretins că povestea e doar a regizorului și l-am învinuit, pe undeva, că ne-a provocat să intrăm cu lampa într-un ungher de suflet neîntrebat. Călin Peter Netzer n-a ajuns la Iași, la proiecția de gală a filmului „Poziția copilului”, însă Ursul de Aur cîștigat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin s-a cuibărit, în locul lui, în privirile tuturor celor care-au ieșit, orfani de putere, din sala de cinematograf. La Cinema City, joi, 14 martie, de la ora 19.00, am venit să vedem, așa cum ne-au spus actorii Natașa Raab, Pușa Darie, Florin Zamfirescu și Teodor Corban, „o felie de viață”. Și-am ieșit consumați de realitatea ei dezlănțuită, de trauma unei iubiri înecăcioase și-atît de apropiate de fiecare dintre noi încît ne-a amuțit. Am venit să ne privim în ochi, pe ecran, părinții.
Și tot n-ar fi fost de ajuns pentru o mamă ca ea, pentru Cornelia. Femeia blondă, de-o frumusețe vremuită, machiată mincinos, trufaș, e însingurată de obsesii. Chipul actriței Luminița Gheorghiu e mîndru, îi zvîcnesc sub piele neajunsuri absurde, cristalizări ale unei singure mari dureri. Pe femeia aceasta așezată sub microscopul intruziv al camerei o macină maternitatea înjurată, alungată, refuzată, ștearsă de pămînt ca o cîrpă. Însă nu se poate răzvrăti, nu poate să-i urască decît pe cei din jurul „copilului” ei, pe intruși, pe ei trebuie să-i atace, să-i frîngă de-atîtea ori încît să-i rupă. Și-atunci Barbu (Bogdan Dumitrache) ar înțelege binele cu care ea încearcă să-l hrănească. Și sala e de acord cu ea.
O privim firesc, n-o judecăm. Nu ne-a spus nimeni ce ne-așteaptă, rola filmului a început, pur și simplu, să se-nvîrtă. Guța Cerchez, cumnata sfidătoare a Corneliei ne înțeapă rece c-o atitudine de la înălțime, pe care Natașa Raab o joacă printre degete și țigări subțiri, parfumate. Abia ea, medicul pediatru care-și pune relațiile și problemele profesionale „dans le” plic, dezvoltă lumea în care ne aflăm și stîrnește un soi de indignare fățarnică. Dacă taina ombilicală a mamei și-a pruncului pare naivă, demnă de cîteva chicoteli, clasa de sus pe care-o dezbracă încet Guța, cu buzele țuguiate afectat, e frustrantă. Avem și noi, ca spectatori, o doză de ipocrizie.
„I-am luat Herta Müller, i-am luat Pamuk. Au luat, totuși, Nobel-ul. Nici nu s-a atins de ele!” Asta o chinuie pe Cornelia, dezobediența. Familia și prietenii ei, un amestec de medici, ingineri, artiști, inspectori și fumuri, ne îngroașă ura în sînge. Lumea ei, adunată să o sărbătorească la aniversare, e-o infamie atît de reală, un univers atît de apropiat, de latent în propriul nostru cotidian, încît ne înfurie. Doar madame Cornelia ne-amuză mințind, cu maxilarele strînse, cînd e-ntrebată de ce Barbu nu-i acolo. E ca și cînd i-ar fi spus „dar Barbu nu vă mai iubește?” și ea încă nu e pregătită să răspundă. Luminița Gheorghiu o stăpînește, o dansează, iar muzica italienească se unduiește pe trupul ei ca un șarpe. Sala rîde, dar femeia de 60 de ani din fața noastră știe să danseze mai bine decît credem.
Filmat voit mișcat, c-o tremurătură naturală, ca o zvîcnire de viu într-o lume atît de moartă pe dinuntru, filmul ne-a împăienjenit. Legați de uriașii de pe ecran mai mult decît orice, ne-am aruncat în jocul lor pe care l-am ghicit a fi tăiat dintr-o realitate românească de azi. Și, prin natura ei sălbatică, lumea aceasta se dezechilibrează. Deodată ni se pun pe brațe un Barbu teafăr, dar posac, distrus și un copil fără viață. Strălucirea se sparge, aurul de pe trupul Corneliei tremură. „Ce-ai făcut, măi copile?”
Acum întoarce-te „brusc” spre mămica
În lumea din film, în pătura de sus a societății, aflăm că problema nu e ce s-a întîmplat, cine-a murit, cine s-a salvat, ci cum ieșim de-aici. Zîmbetele ni se transformă în grimase de ură, ne bubuie tîmplele de-atîția „domnu’ Penciulescu de la inspectorat”. Știm cum se-ncheie afacerile. Doar mama ne mai surprinde. Cornelia și-a aruncat plasa peste „bietul copil”, iar el a îmbrățișat-o cu ură, patologic. Accidentul lui Barbu e sămînța pe care femeia o sădește în el ca să-l lege iar, oedipian, de trupul ei ca un pămînt fără apă.
Scena masajului nu mai amuză. Felul în care mama își adîncește degetele în carnea băiatului, atentă să n-o frîngă, destul de puternică încît să-l otrăvească și să-l refugieze din nou în corpul unui copil prost, ipohondru, bolnav de dragoste maternă. Felul în care Cornelia îl privește, toate sînt intoxicante. Din punctul acesta, „Poziția copilului” e dureroasă, incomodă, periculos de reală. Medicul nu trebuia să-i spună lui Barbu să se-ntoarcă spre mama ca să-l verifice dac-a băut, noi știam deja că se va întoarce mereu, ca într-o buclă închisă.
Ne mai stîrnesc cîte-un zîmbet nelegiuirile făcute cu uși întredeschise, cu seninătate. Pe Cornelia o detestăm, de Barbu ne e scîrbă ca de tatăl lui, „o cîrpă” în rolul căruia Florin Zamfirescu picură demnitate. Ilinca Goia face din Carmenușu’, nora care nu-i ajunge soacrei la suflet, femeia care „nu e cea mai frumoasă din lume”, o victimă colaterală. Atît de pictural îi e chipul spășit, obosit, atît de mult ne face să credem că boala de mamă a Corneliei o secătuiește și pe ea. Iubirea asfixiantă a mamei e dusă atît de aproape de psihoză încît nu mai aparține iubirilor firești. Barbu e un Adonis, unul ratat, într-adevăr, dar unul perfect, unul pe care mama trebuie să-l scoată din încurcătură, unul care-a ucis dar n-a vrut.
Zeul Corneliei o respinge, dar noi știm că el e-o prelungire a ei, nu poate să iasă din captivitatea ei sufletească. Nu știm dacă s-o urîm mai departe, nu știm dacă să-i ștergem lacrimile. Am împietrit. Nu ne mai ajung scenele de respiro, ne-am înecat în mila, în dezgustul, în revolta sentimentală în care ne-a prins „Poziția copilului”.
Încremenite, aplauzele din sala de cinematograf îi bucură pe actori, dar în mințile noastre, pe chipurile noastre ele par să se așeze ca o mască. Unii au reușit să pună întrebări, în timp ce trauma ni s-a decantat tuturor în suflete. Ce-i drept, filmul pe care ni l-a dăruit Călin Peter Netzer e nemernic. Ne-a așezat pe fiecare ca pe-un făt cu picioare prea tremurînde ca să pășească și și-a adîncit degetele în carnea noastră, masîndu-ne în trupuri frica de rănile copilăriei.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu