Idilă cu buchete de morcov și ciorbă de pui
De pe scena Iașului 10 aprilie 2017 Niciun comentariu la Idilă cu buchete de morcov și ciorbă de pui 13Actorii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași au arătat joi seara, pe 6 aprilie, începînd cu ora 18.00, că iubirea chiar nu are vîrstă și că nu există nicio regulă care să îi interzică inimii unui bătrîn să se îndrăgostească ca-n adolescență. Piesa de teatru „Joc de Pisici”, scrisă de Örkény István, în regia Irinei Popescu – Boieru, s-a jucat pe scena micuță a sălii studio „Teofil Vâlcu”. Pornind de la mottoul „cînd bătrînii au ceva de împărțit între ei, noi rîdem” – spectatorii au fost puși în fața unei comedii, la prima vedere, comicul fiind stîrnit de ipostazele ilare în care nu te-ai aștepta să vezi o persoană trecută de cea de-a doua tinerețe, dar care apoi, dezvăluie drama personajelor împinse spre penibil de către singurătatea apăsătoare care le înconjoară.
Pe fundalul sonor al unor valuri ce se sparg de mal și cu ajutorul unui reflector cu lumină albă, reușim să deslușim silueta unei femei cu părul cărunt și care încearcă să-și amintească care este povestea din spatele zîmbetelor misterioase ale celor două fete din fotografia pe care o strînge cu drag la piept. Frumoasele surori Orban: Eliza (Mihaela Arsenescu – Werner) și Gizela (Monica Bordeianu), își amintesc de vremea tinereții, cînd înfățișarea lor era cu totul alta, iar fericirea nu era la fel de greu de obținut ca acum. Cele două surori ce locuiesc în țări diferite își alină singurătatea și bătrînețea uneia alteia, povestindu-și la telefon zilnic întîmplările.
Pasărea Phoenix în costum bej
Rutina este întreruptă de apariția prietenei din tinerețe a Elizei, Paula (Doina Deleanu) cea „care poartă culori fistichii”. Rolul de „femme fatale” o cucerește pe bătrîna plictisită de monotonia vieții sale și este atrasă în vîrtejul înnoirii, al renașterii. Astfel, Eliza își vopsește părul, își cumpără pantofi noi și își schimbă garderoba, purtînd ținute mai colorate sau chiar mai decoltate, mulate și scurte. Femeia este încîntată de faptul că „în sfîrșit, există cineva care o ascultă, care îi dă importanță…” și îi încredințează Paulei toate secretele, dezvăluindu-i și relația amoroasă adulterină pe care o are cu cîntărețul de la operă Victor Csermleny (Constantin Avădanei). Pentru acest bărbat, Eliza poartă o dragoste încă de înainte de mariajul cu răposatul său soț cu care s-a căsătorit la insistențele familiei.
Povestea de dragoste adolescentină este trăită de cei doi, dar buchetele de flori și sărutările pătimașe sînt înlocuite cu legături de pătrunjel și păstîrnac și cu o oală aburindă de ciorbă. Povestea de dragoste ia o întorsătură neplăcută atunci cînd Victor o cunoaște pe Paula, și ajunge să viseze la ciorba de găină gătită de o altă gospodină. Îndurerată de trădarea iubitului și-a prietenei, Eliza încearcă să-și domolească durerea prin diferite metode care o pun într-o postură penibilă în fața personajelor cu mult mai tinere. Astfel, fiica acesteia (Haruna Condurache), este incapabilă să-și înțeleagă mama, catalogînd comportamentul acesteia ca fiind inadecvat pentru vîrsta ei, ba mai mult, alege să o ignore complet.
„Miau! Miau!”
Personajul principal, Eliza Orban, este prezent pe scenă pe întreg parcursul spectacolului. Decorul negru se luminează doar ca să dezvăluie microscenele ascunse de paravane transparente dispuse pe lateralul scenei. Astfel, în cuburi de pînză putem vedea secvențe ce se desfășoară în paralel cu acțiunea principală sau chiar secvențe din trecut.
În spatele glumelor și a situațiilor absurde care îi amuză pe cei din sală, se ascunde drama interioară a personajelor, dar aceste povești nu sînt dezvoltate, multe dintre aspectele acestora rămînînd învăluite în mister. Astfel este și personajul Șoricica (Catinca Tudose), vecina și prietena din umbră a Elizei. Ea a trecut printr-un mariaj eșuat cu un fost deținut, în urma căruia a rămas cu vînătăi și amintiri neplăcute. „Miau!” este semnalul celor două prietene ce se prind într-un fel de joc de pisici, miorlăind una la cealaltă.
Deși relațiile între personaje sînt numeroase și ele interacționează frecvent, fiecare dintre acestea suferă de singurătate. De aceea, Paula fură bărbatul unei alte femei, Victor se complace într-o relație ce durează zeci de ani, dar fără a-și cere dreptul de iubit în totalitate, Șoricica se alintă pe lîngă vecina ei, vorbele bune fiind singura mîngîiere, Gizela este imobilizată într-un scaun cu rotile într-o casă în care toți au uitat de ea, iar Eliza se luptă să nu fie uitată de cei care i-au fost cîndva apropiați, punîndu-se în ipostaze penibile, încercînd chiar să se sinucidă. Chiar dacă cei tineri din sală nu au putut înțelege de ce singurătatea le înspăimîntă atît de tare pe personaje, s-au putut amuza de situațiile comice, amintindu-le de rudele mai în vîrstă care îi așteaptă acasă și la care probabil vor fi mai atenți.
Adaugă un comentariu