Interzis la spectacolul morții
De pe scena Iașului 8 aprilie 2013 Niciun comentariu la Interzis la spectacolul morții 0Expoziția „The Human Body”, de la Muzeul Național „Grigore Antipa” din București, a ajuns în România de mai bine de două săptămîni. Cum 200 de corpuri umane bine conservate și disecate sînt expuse în diverse poziții care sugerează mișcarea, pentru a arăta astfel toate mecanismele de funcționare ale organismului, cozile nu au întîrziat să apară, mai ales în perioada 1-5 aprilie, săptămînă în care se desfășoară programul „Școala altfel”.
Ministerul Educației a impus condiționări cu privire la accesul elevilor minori, arătînd că „există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum și un posibil impact emoțional negativ, pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/copiilor. Se va solicita acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai acestora și li se va recomanda să-și însoțească copiii cu vîrsta sub 12 ani la vizitarea expoziției.” (digi24.ro, joi, 4 aprilie)
Cei de la conducerea muzeului precizează că au aflat din presă despre decizia ministerului și își exprimă „nu doar nedumerirea, ci și dezamăgirea față de lipsa de comunicare” a instituției. (mediafax.ro, miercuri, 3 aprilie) „Nu avem cunoștință despre pericolul generat de vizitarea expoziției «The Human Body» de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog”, arată același comunicat.
Psihologii susțin că părinții joacă cel mai important rol în pregătirea copilului. Daniela Gheorghe, directorul executiv al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, „spune că anumite elemente din expoziție ar putea să îl sperie pe copil, dar nu să îl traumatizeze, acest lucru întîmplîndu-se doar dacă părintele reacționează într-un anumit fel, care să îl marcheze.” Mai mult decît atît, specialistul își arată reticența față de cultura tradiționalistă „prin care inducem teama pentru moarte, pentru boli. E o chestiune de educație. Nu este în regulă, pentru că devenim anxioși și apoi depresivi la astfel de stimuli. E un fel de duplicitate la noi: nu ducem copiii la înmormîntare să vadă mortul, dar ducem mortul pînă la groapă, descoperit, să îl vadă lumea.” (gandul.info, joi, 4 aprilie)
Cum Muzeul Național „Grigore Antipa” găzduiește expoziția pînă pe 30 iunie, părinții mai au la dispoziție trei luni pentru a decide dacă își vor duce copiii fie la speriat, fie la o lecție zdravănă de anatomie în 3D.
Ana SIPOȘ
Adaugă un comentariu