Istoria Marii Uniri spusă în pași de dans

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Istoria Marii Uniri spusă în pași de dans 12
Istoria Marii Uniri spusă în pași de dans

Într-un decor ce amintește de că­suțele de la țară, cu fîn în curte și garduri din lemn a avut loc eve­ni­mentul ce a fost dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire. Sîm­bă­tă, 5 mai, puțin peste ora 18.00 la Ca­sa de Cultură a Studenților a fost pus în scena din sala Gaudeamus spec­tacolul intitulat „100 de ani de is­torie”, în re­gia lui Adrian Ștefan. Bogdan Cru­cianu, directorul Casei de Cul­tu­ră a Studenților a amintit celor pre­zenți că anul acesta se împlinesc 100 de ani de cînd Transilvania, Banatul, Cri­șana și Maramureșul s-au unit cu România și că prin in­termediul acestui eveniment, toți partici­panții vor expune cîteva mo­mente prin care să ne amintim de obiceiurile din toate colțurile pă­mîn­tului românesc. The Sky, Doina Carpaților, Emilian Marcu, Tea­trul Ludic, Fabrica de voluntari, Pe­tran&students, Marinică Bo­tea, Concept art și clubul de mu­zi­că „R. Oschanitzky” au fost cei care s-au ocupat de momentele de dans, muzică și interpretare.

Cîteva coșuri încărcate cu fruc­te, o toacă, ștergare tradiți­o­na­le, ico­a­ne, o greblă și o lopată, pălă­rii, o masă plină de bucate alături de o carafă de vin și o căsuță în minia­tură au completat decorul des­prins parcă dintr-un sat ce încă păs­trea­ză din tradiții și nu transformă casele țărănești, cu pridvor și țoale, în vile cu minim 3 etaje, înlocuind chir­piciul cu cimentul. Un videoclip prin care s-a alcătuit harta țării a rulat pe un ecran imens. Regiu­ni­le României erau parcă piese dintr-un puzzle și după ce au fost prezentate pe rînd prin locuri reprezentative din diferitele zone ale țării, harta era completă.

Cînd s-a auzit „Foaie verde si­mi­noc/ Țineți Ciuleandra pe loc/ Ș-înc-odată măi flăcăi/ Hop ș-așa ș-așa”, toți flăcăii la braț cu mîn­dru­țele lor au intrat în scenă în pa­și de dans și au antrenat publicul încă de la primul moment. Au ur­mat alte acte artistice care implicau dansul, muzica și arta, la care oamenii din public se ridicau în picioare în semn de mulțumire pen­tru spectacolul oferit de tinerii stu­denți. De la bucurie și voie bună s-a trecut la momente triste și chiar au adus lacrimi în ochii unor oa­meni din public, asta atunci cînd de­corul s-a schimbat dintr-unul plin de culoare în cel al unei cătănii. Pe scenă, nevestele își luau rămas bun de la soții lor care urmau să plece într-un stagiu unde se antrenau pentru război.

Cei din organizare i-au ridicat de pe scaune pe cei din public și au încins o horă alături de ei, fluturînd cîteva steaguri uriașe ce erau colorate în roșu, galben și al­bastru. Imnul „Deșteaptă-te româ­ne” a fost cîntat de toată sala, în picioare și cu mîna la piept, tot cu lacrimi în ochi.

de Anca POPOVICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top