Iubire fermecată de muzica unui flaut

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Iubire fermecată de muzica unui flaut 23
Iubire fermecată de muzica unui flaut

Un zid înalt, ce părea a fi pe­re­tele unei închisori, i-a întîmpinat pe spectatorii care au venit joi, de la ora 19.00, la Ateneul Tătărași, pentru a ve­dea Spectacolul de Operă „Fla­u­tul fermecat”, de W.A Mozart. A­ces­ta a fost pus în scenă de studenți ai Universității de Arte „George Enes­cu”, fiind coordonați de Alexandru-Radu Petrescu și Consuela Radu-Țaga.

Scenariul prezintă povestea a două cupluri care luptă pentru feri­cirea lor. Pamina (Edith Adetu) cu Ta­mino (Gabriel Doru) și Papa­gena (Elena Băiceanu) cu Papageno (Ma­rius-Mădălin Munteanu) sînt ne­vo­iți să-și dovedească dragostea în fața tuturor celor care le ies în cale, făcînd atît sacrificii fizice, cît și mo­rale. Introducerea a fost făcută de cele cîteva rînduri scrise de regizor și de către un grup de luptători nin­ja, care păreau să-i secere din pri­viri pe spectatori.

La un moment dat, un bărbat îm­brăcat în alb și cu bluza în­sîn­gerată este luat pe sus din sală și a­runcat pe scenă.
Acesta s-a dovedit a fi Tamino, un prinț înțelept, care a fost capturat de inamici și închis, mai apoi, în temniță. Stors de puteri, rămîne la pămînt pentru o bună perioadă de timp. Intrarea în sce­nă a lui Pa­pageno, un tînăr simplu, dar foarte șugubăț, aduce și primul ro­pot de aplauze. Deși se află în ce­lu­lă a­lă­turi de partenerul său, a­cesta cîntă plimbînd de colo-colo o colivie, re­comandîndu-se a fi un „pă­sărar”.

Pauza creează un scurt mo­ment de confuzie. În timp ce unii se văd nevoiți să părăsească sala din ca­uza copiilor care nu mai au răbdare, alții se întreabă dacă piesa s-a terminat. O doamnă cu părul alb, îm­bră­cată într-un costum grena, își liniștește colegele de rînd. „Nu s-a terminat. Că la sfîrșit trebuie să fie pe scenă toți, să se prezinte”, spu­ne aceasta făcîndu-le semn să-și reia locurile. De departe, momentul pre­ferat al publicului a fost acela în care Papageno a încins o masă exact în mij­locul scenei, fără nicio urmă de jenă față de Tamino, care aștepta și se ruga ca iubita să-i iasă cît mai repede în cale.

Pîine la cuptor, cea­pă verde, ari­pioare prăjite, mere roșii, toate au fost înfulecate de acesta, în timp ce publicul îl urmărea cu o ur­mă de invidie. „N-ai decît să su­fli tu în flu­ierul tău, cît eu o să suflu niște mîncărică”, îi spune Papa­geno par­tenerului său, deranjat că acesta nu vrea să poftească la masă.

Adevărata poveste de dragos­te va începe abia de aici încolo. Pa­pa­geno și Papagena îi prezintă publi­cu­lui în ultima scenă pe cei doi copii ai lor dintr-o serie numeroasă pe care și-o doresc, iar Tamino re­ușeș­te și el să pornească către casă, ală­turi de Pamina, pentru a domni pes­te împărăția sa.

Text de Florentina TITULEAC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top