Lecții de viață de la Mitică Popescu

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Lecții de viață de la Mitică Popescu 248
Lectii Mitica Popescu

Tineri îmbrăcați în verde stau nemișcați pe scenă. O lumînare stă aprinsă într-un vas de metal. La ora 19:00 se deslușește o voce, într-un dans de păpuși stricate figurile încep să-și dezmorțească trupurile. Ca un omagiu adus marelui dramaturg, Camil Petrescu, la îm­pli­ni­rea a 120 de ani de la nașterea sa, Ateneul Tătărași a prezentat sîm­bătă, 4 octombrie, spectacolul de tea­tru „Mitică Popescu”, în regia lui Viorel Vârlan.

Piesa este o comedie romantică lipsită de tușe groase, caricaturale. Departe de a fi o comedie spu­moa­să, stîrnește mai degrabă zîmbete de­cît hohote de rîs. Personajul principal, Mitică, este profesor fără voie într-o tentativă de a ne învăța să trăim frumos. Spectacolul pre­zin­tă viața după război, viitorul, unde culoarea verde și surie do­mi­nă în port, iar tehnologiile au făcut cîțiva pași înainte. „Mitică m-a lovit cu mouseul”, spune furios un funcționar al băncii. „Mai avem așa ceva? Dați-l la muzeu”, îi răspunde directorul.

Prin prisma acestor personaje și îndeosebi a lui Mitică Popescu aflăm ce sacrificii trebuie să facem pentru ca o instituție să nu dea fa­li­ment, ce înseamnă prietenia ade­vă­rată, cum să cucerești un bărbat și cum să furi inima unei femei. Re­gulile s-au schimbat, salariile func­țio­narilor de la bancă au crescut de patru ori și prețurile au crescut de zece ori, patroana nu mai știe ce înseamnă cont, sold, transfer de bani, iar acum inventează sărbători pentru a impresiona Secretarul de Stat „cumpărăm șampanie și icră neagră, așa făcea tata”. Cere amî­na­rea ipotecii, iar cei însurați o ajută. „Ai noroc că ești frumoasă. Vi­no mîine la mine și primește banii, dar ai grijă cu ce te îmbraci și ce iei dedesubt”.

În viitor, prietenia se măsoară în împrumuturi, ceri 50 de lei îți dau 100, ceri 100 și primești 500. Sfa­turile, însă, vin fără să le ceri. „Averea se face pe lîngă lege”, iar dacă prietenul tău e Secretar de Stat, te învață ce înseamnă fals de acte. „Ce facultate ai terminat? FEEA? Scrie: «sînt specialist în do­me­niul IT»”. Documentul e apro­bat în cîteva secunde și primești în drept comision 5 milioane. Dacă sora ți-a vîndut paltonul faci „ju­mi-juma” cu amicul tău, o mînecă ție, alta lui.

O lecție pe care nu o vei uita după această piesă este cum să cu­ce­rești un bărbat. Dai în cinstea lui o petrecere și îl chemi să lucreze la tine acasă, la cîțiva pași de dormi­to­rul tău. Îl întrebi „te-au iubit mul­te femei?”, ca să obții răspun­sul „284”, iar cînd îl întrebi pe cîte a iubit el auzi „567 și 16 în data de 03”. Îl învinuiești de furtul actelor și trimiți după el poliția, iar dacă vrei să-l cucerești cu adevărat, îl obligi să se însoare cu tine. La bărbați e mai simplu, te ajută să închei fermoarul de la încălță­min­te, mai schimbă cîteva vorbe cu celălalt pretendent, ține în sertarul lui o mănușă, o poză cu femeia iu­bită și un articol de ziar despre banca a cărei proprietară ești. Și ca să te înnebunească pînă la sfîrșit te refuză cu nunta.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top