Literatura românească, premiată la Botoșani
De pe scena Iașului 19 ianuarie 2014 Niciun comentariu la Literatura românească, premiată la Botoșani 3De ziua lui Eminescu și a Culturii Naționale, Botoșaniul a devenit și anul acesta locul în care scriitori din întreaga țară au venit să serbeze cei 164 de ani de la nașterea poetului. Aceștia au petrecut o întreagă zi pe plaiuri botoșănene, au depus flori la statuia sa de lîngă teatrul care îi poartă numele lui Eminescu, i-au cîntat la mulți ani la biserica Uspenia și l-au vizitat acasă, la Ipotești. Momentul cel mai așteptat a venit însă abia seara cînd a avut loc cea de-a XXIII-a ediție a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.
Miercuri, 15 ianuarie de la ora 9.00, în sala de ședințe a Consiliului Local din Botoșani nu mai era loc nici să te miști de pe un picior pe celălalt. Oameni de cultură din țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina au participat la ședința prin care consilierii locali au aprobat acordarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Botoșani laureatului Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia care a fost anunțat la sfîrșitul zilei.
După depunerea coroanelor de flori la picioarele statuii poetului din fața Primăriei, invitații s-au îndreptat cu pași de pelerin spre biserica Uspenia din Botoșani, locul în care poetul a fost botezat.
Poezie în ograda lui Eminescu
În aceeași atmosferă de poezie se merge apoi la Ipotești. Amfiteatrul Laurențiu Ulici, sala în care au fost primiți invitații, nu mai era loc nici în picioare, iar elevii prezenți, îmbrăcați în straie populare, așteptau deja cuminți în bănci. „De fiecare dată vin aici, acasă la Eminescu, ca la un loc sfînt. Cînd eram copil mama, după ce spuneam seara Tatăl nostru, ne recita din versurile poetului, iar la final ne închinam. De atunci acesta are pentru mine o valoare sacră, în poezia sa întîlnindu-se credința, cultura și sensibilitatea poporului român”, a precizat academicianul Mihai Cimpoi.
Ion Mureșan a fost cel căruia i-a revenit Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia
După două prezentări de carte a venit rîndul poeților nominalizați la Premiile Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia și Opus Primum pe anul 2013 să recite cîteva versuri. Ion Mureșan, Vlad A. Gheorghiu și Ștefan Baghiu și-au prezentat pe rînd „copii” în fața publicului înghesuit în băncile amfiteatrului.
Arta din vîrful baghetei
Seara, de la ora 17.00, sărbătoarea s-a mutat la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Cu greu mai poți găsi un loc în sală printre scriitorii, oficialitățile, consilierii județeni și locali, parlamentari, oameni de cultură, bătrîni și elevi. Se auzea doar un murmur lin care a încetat și acesta cînd Filarmonica din Botoșani a început „Preludiu la unison”, de George Enescu. Bagheta dirijorului Livia Buiuc a făcut întreaga orchestră să-și stăpînească notele și să le arunce melodios spre public. Doar cîțiva liceeni nu mai aveau răbdare și-și șușoteau din cînd în cînd bancuri. S-au liniștit însă atunci cînd profesoara cu care au venit i-a tras părintește de urechi și le-a atras atenția că urmează imediat „a XXIII-a ediție a decernării celui mai important premiu din România din ultimii 20 de ani”.
Premii pe acorduri de jazz
Publicul a început să freamăte ca o mare fără astîmpăr, iar tensiunea creștea tot mai tare pe măsură ce momentul decernării premiilor se apropia. „Ștefan Baghiu” – se aude răsunînd din boxe numele tînărului poet care a cîștigat Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. După un alt moment de muzică simfonică a venit rîndul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, să fie înmînat. Ion Mureșan a fost cel căruia i-a revenit premiul, iar Nicolae Manolescu, președintele juriului și al Uniunii Scriitorilor din România, a ținut să menționeze că „deși Ion Mureșan are puține cărți publicate, acest premiu răsplătește calitatea și nu cantitatea”. Alături de Nicolae Manolescu l-au felicitat pe poetul laureat și Nicolae Prelipceanu și primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, care i-au înmînat premiul în valoare de 20.000 de lei.
Maria Răducanu și pianistul Niko Meinhold au fost ultimii care au urcat pe scenă. Aceștia au prezentat publicului cîteva cîntece de jale pe care Niko Meinhold le-au închegat cu muzică jazz. Artista a fost primită cu căldură, însă palmele s-au transformat în tunet abia atunci cînd artiștii au pus pe muzică poezia „Pe lîngă plopii fără soț”. În sală, în al treilea rînd din față, o bătrînă își lasă capul pe umărul soțului ei, șoptindu-i încet acestuia „sigur i-ar fi plăcut de fătuca asta lui Eminescu”.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu