Martorii contemporani ai judecății medievale
De pe scena Iașului 28 martie 2017 Niciun comentariu la Martorii contemporani ai judecății medievale 20Muzeul de Istorie a Moldovei, de la Palatul Culturii, a găzduit marți, 21 martie, începînd cu ora 17.00, vernisajul expoziției „Instrumentele medievale de tortură”. În cele trei săli ale muzeului, au fost expuse 50 de instrumente din în-treaga Europă, care se foloseau în Evul Mediu la judecată, prezentarea publică a lor avînd rolul de a înțelege teroarea faptelor istorice.
La deschiderea expoziției au luat parte pasionații de istorie medievală, perioadă despre care a vorbit prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. La vernisaj a fost prezentă Eugenia Duță, de la Ambasada Poloniei la București, Lăcrămioara Stratulat, managerul Palatului Culturii, dar și studenți ai Facultății de Istorie. Eugenia Duță a precizat că autorul acestei expoziții este necunoscut și că a prezentat instrumentele în cadrul unor procese penale din Germania, în secolul al XIX-lea. Ulterior, acestea au fost lansate la Verona, în anul 1895. „Tema este violența practicată în procesele penale din secolele XVII-XIX și metodele folosite, arătînd ce înseamnă părțile sumbre ale naturii umane”, a mai adăugat Eugenia Duță.
Prof. univ. dr. Alexandru – Florin Platon a vorbit despre tortură, ca procedeu de anchetă în Evul Mediu, al cărei scop era să-l facă pe suspect să mărturisească. A explicat că acest procedeu a început să se răspîndească încă din secolul al XII-lea, fiind baza sistemului juridic în lumea occidentală a creștinismului.
De asemenea, a precizat că principalele infracțiuni medievale erau erezia și vrăjitoria, adică cele care erau considerate trădări ale Bisercii. Judecata se făcea numai dacă existau doi martori oculari, iar minorii sub 14 ani, femeile însărcinate și cei cu probleme mentale nu erau torturați. „Apariția torturii și aplicarea ei a fost un progres al justiției, nu un derapaj, iar apariția inchiziției este o consecință a acestui progres. Tortura poate fi examinată din perspectiva unei anumite concepții referitoare la legătura dintre corp și suflet, care în religia creștină are un rol important”, a conchis profesorul de istorie.
Unul dintre instrumentele prezentate este garota, folosită pentru pedepsele capitale în Spania și Portugalia, dar și roata pentru sfărmarea oaselor sau centura de castitate. Expoziția „Instrumentele medievale de tortură” a mai fost prezentată în România, la Muzeul Municipiului București în anul 2012 și sînt expuse pînă pe 20 ianuarie 2018, tot la Palatul Culturii. Expoziția a fost organizată la inițiativa Ambasadei Poloniei București, în colaborare cu societatea ARANEUS din Polonia și Complex-ul Muzeal Național „Moldova”.
de Antonela Tănăselea
Adaugă un comentariu