Micul Prinț în căutarea fericirii
De pe scena Iașului 6 martie 2018 Niciun comentariu la Micul Prinț în căutarea fericirii 15
„Adulții sînt niște ființe nemaipomenit de ciudate” este fraza care a fost auzită cel mai des sîmbătă, 24 februarie în sala de spectacol a Teatrului „Luceafărul”. Niciun scaun nu a mai rămas liber așa că cei care au decis pe ultima sută de metri că vor să vadă o piesă de teatru „pentru oameni mari” au ajuns să stea pe scări sau în picioare. Luminile s-au stins pe rînd și pe scenă au apărut cei trei actori care s-au așezat în liniște pe scaune și au tăcut pentru cîteva minute. În spatele lor, pe un fundal alb, era proiectată celebra imagine din carte lui Antoine de Saint-Exupery: un șarpe care a înghițit un elefant. „Sîntem în deșert și nu mai avem apă decît pentru opt zile”, se aude dintr-odată vocea lui Ștefan Ruxanda, unul dintre actori. Deși cei de pe scenă nu se mișcă deloc de pe scaunele lor, emoțiile li se pot citi în voce, iar expresiile feței îi ajută să completeze spectacolul și să-l facă să pară mai puțin debusolant. După replica lui Ștefan, Iuliana Nistor intră în rolul Micului Prinț și spune cu un glas de copil că ar avea nevoie ca cineva să-i deseneze o oaie pe care să o ia cu el pe planeta de pe care a venit. Acum, în spatele actorilor, sînt proiectate pe rînd trei desene cu oi, însă Micul Prinț nu este mulțumit de niciunul dintre ele: una este prea bătrînă, alta pare bolnavă, iar ultima este prea slabă. „Eu am nevoie de o oaie frumoasă, știți, pentru floarea pe care am lăsat-o pe planeta mea”, spune acesta în timp ce în spate apare un desen cu o cutie. „Poftim, oaia ta este în această cutie, acum poți să o iei cu tine fără să te îngrijorezi că i se va întîmpla ceva” spune cel pe care Micul Prinț îl rugase să deseneze.
Pe rînd, fiecare dintre cei trei actori au intrat în rolul personajului lui Saint-Exupery, prezentîndu-i aventurile. Au călătorit mai întîi pe planeta pe care nu locuia decît un rege care domnea peste întreg universul, mai apoi, pe planeta unui bețiv, urmînd să ajungă pe planeta unui îngînfat, unui om de afaceri, iar apoi pe o mică planetă pe care nu exista decît un felinar și o persoană care era responsabilă de îngrijirea acestuia.
Fiecare dintre aceste experiențe l-au făcut pe Micul Prinț să-și aprecieze din ce în ce mai mult locul pe care-l numea „acasă”. Trecerea de la o planetă la alta era însoțită de o melodie pe care cei trei actori o cîntau cu ochii închiși de parcă și ei ar fi călătorit dincolo de sala de spectacol.
Mica aventură a personajului principal se încheie pe Pămînt, locul care, deși nu era populat de o singură persoană, era la fel de singuratic ca și celelalte planete. Aici a învățat că „limpede nu vezi decît cu inima, căci ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor”. Tot Pămîntul a fost locul în care Micul Prinț a învățat că deși multe ființe arată identic pentru noi pot fi speciale datorită relației pe care o avem cu acestea.
Spectacolul „pentru oameni mari” a fost, de fapt, o amintire a copilăriei în care nu ne doream decît să descoperim cum putem fi adulți. Actorii și-au „îmblînzit” publicul și i-au făcut pe cei din sală să fie din nou răbdători cu ei însuși, așa cum și copiii reușesc să aibă răbdare, de fiecare dată, cu „acele ființe nemaipomenit de ciudate”.
Adaugă un comentariu