Natura gravată în sălile Palatului Culturii
De pe scena Iașului 21 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Natura gravată în sălile Palatului Culturii 15Muzeul de Artă de la Palatul Culturii a găzduit marți seară, de la ora 18.00, expoziția „Mater Materia”, realizată de prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu. Cele trei săli au fost pline atît de artiști cît și de studenți veniți să admire operele realizate prin gravură.
Tema propusă a fost revenirea la materia sursă din care s-a format lumea și dorința de a privi modurile ei de manifestare în natură. „Este o trimitere la origini, la rădăcini, o invitație de a lectura prefacerile materiei, felurile în care ea se metamorfozează”, a declarat prof. univ. dr. Petru Bejan, critic de artă. Chipurile feminine prezente în tablourile din prima sală aduc în discuție asemănarea dintre feminitate, natură și forțele creatoare ale acestora.
Cele trei tablouri care dau titlul expoziției au putut fi admirate în cea de-a treia sală. Deși la prima vedere este creată impresia de haos și lipsă de sens, ele par să ilustreze perfect „Mater Materia” înainte de metamorfoza prin care a trecut aceasta pentru a da naștere lumii. Natura ocupă și ea un loc central în tematica expoziției, majoritatea operelor fiind realizate prin folosirea unor elemente ale acesteia. Astfel, în lucrări se observă o multitudine de frunze și flori îmbinate în diverse moduri.
De asemenea, expoziția a fost o invitație spre a pătrunde în atelierul de lucru al artistului. Astfel, pe lîngă tablouri și gravuri, poate fi admirată o creație construită în interiorul unei cutii de lemn, aceasta semnificînd trusa de unelte pe care artiștii o folosesc atunci cînd realizează o operă. De asemenea, un alt obiect care atrage atenția este o carte pictată care invită cititorul să privească natura cu alți ochi, sugerîndu-i parcă să caute și să citească semnele acesteia.
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a atras atenția asupra faptului că o parte dintre operele prezentate au fost expuse și în străinătate, în țări precum Canada, Austria sau Elveția. Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași a amintit publicului că expoziția va putea fi vizitată pînă pe 10 ianuarie 2017.
Andrei POPESCU
Adaugă un comentariu