Natura ilustrată în nuanţe de albastru şi roşu

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Natura ilustrată în nuanţe de albastru şi roşu 19
Natura ilustrată în nuanţe de albastru şi roşu

Muzeul de Artă din cadrul Co­mplexului Muzeal Național „Mol­­dova” Iași, în parteneriat cu U­ni­u­nea Artiștilor Plastici din Ro­mâ­ni­a– Filiala Iași a organizat vineri, 20 ia­nuarie, o retrospectivă de pic­­tu­ră numită „Periplu sentimental”, sem­nată de către artistul Con­s­tan­­tin Tofan.

Vernisajul a avut loc în pre­zen­­ţa criticului de artă D.N. Za­ha­ria şi a reunit, în total, peste 80 de ta­blo­uri pictate în perioada 1985-2016. Con­form criticului de artă, în ta­blo­urile profesorului Con­stan­tin To­fan predomină peisagistica şi nu o­mul creînd prin formele sa­le „o vra­­jă, magie şi mister”. El se con­cen­­trează pe culori puternice de al­bas­tru electric sau roşu ţi­pător, iar e­le­­mentele din ver­ni­sa­jul său se în­­vîrt în jurul unuia singur, predo­mi­nant în toate pictu­ri­le, iar acela es­te co­pa­cul. Desenat în toate for­mele, mai abstracte sau mai clare, a­ces­ta se regăseşte în a­proa­­pe toa­te ta­blo­urile simbo­li­zînd li­niş­tea na­turii.

„Acesta este un altfel de ver­ni­­­­saj. Mezamplasul lucrărilor for­mea­­­ză un ciclu din mai multe mo­­tive. U­nul dintre ele ar fi că au fost picta­te pe o perioadă de cîţi­va ani, a­ceas­ta fiind o expoziţie re­tro­s­pec­tivă a­semănătoare unei cărţi des­chi­se. Dînsul nu este încifrat ca alţi ar­tişti contemporani ci dez­vă­luie un microcosmos, un crîmpei, ex­pe­ri­en­­ţe visate sau trăite, toa­te aceste lu­cruri te fac să îl recu­noşti atunci cînd priveşti o lu­cra­re într-o ex­po­ziţie colectivă”, a precizat Lu­mi­ni­ța Stra­­tulat, manager al Muzeului de Ar­­tă din cadrul Com­plex­ului Mu­­ze­al Național „Mol­do­­va” Iași.

Expoziția „Periplu sentimental” poate fi admirată la Palatul Cul­tu­rii din Iași, în perioada 20 ia­­nu­a­rie – 20 februarie 2017, de marți pî­nă duminică, între orele 10.00 – 17.00. Preţul biletului va fi a­ferent vi­zitării Muzeului de Artă res­­pec­­­tive – 16 lei sau 8 lei cu re­du­ce­re pen­­tru pensionari şi 4 lei pen­tru e­­levi și studenți care au la ei ac­te do­veditoare.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top