Neliniștea teatrului contemporan
De pe scena Iașului 10 octombrie 2016 Niciun comentariu la Neliniștea teatrului contemporan 27
Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr din Iași a debutat pe 6 octombrie la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. Anul acesta, organizatorii au optat pentru tema neliniștilor prezentului, programul fiind unul divers și încărcat: de la spectacole de teatru și dans, pînă la filme și expoziții. În fața publicului își vor face prezența peste 400 de artiști, din aproape 20 de țări, unii călcînd pentru prima dată pe pămînt românesc. Festivalul se va încheia miercuri, 12 octombrie, cu un spectacol de tip „Freak Show”, care-l va avea ca protagonist pe Florin Piersic Jr. și cu un spectacol de lasere.
În prima seară a festivalului, cortina s-a ridicat pentru „Vertij”. Cinci actrițe de la Teatrul „Aurelian Manea” Turda au întîmpinat publicul cu mișcări de dans contemporan, piesa debutînd abrupt. „Mama mea are Alzheimer”, se aude o voce masculină din fundal, la scurt timp după ce luminile au fost stinse. În timp ce în sală aproape plină domnește liniștea, misteriosul povestitor continuă să ne dezvăluie cum „micul monstruleț” a făcut-o pe mama lui să-l piardă. Acțiunea se concretizează în jurul dansului, fără a se mai auzi vreo voce, în afară de cea din fundal. Cele două protagoniste, rămase singure în scenă, încearcă să reprezinte soarta dificilă a trupului mamei bolnave. Mișcările acestora sunt completate de imagini proiectate în fundal, majoritatea fiind alb-negru. Urmele de resemnare ale povestitorului apar abia spre final, cînd acesta încearcă să accepte că oricît s-ar chinui să-i povestească mamei detalii despre viața ei, aceasta oricum va uita tot. Piesa este una atipică, care încearcă să îmbine teatrul cu dansul contemporan, replicile fiind evitate aproape în totalitate. Cu toate acestea, minutele de aplauze de la final, au confirmat priceperea actrițelor.
Opoziția moarte-supraviețuire a fost principala temă din „Bizonii. Fabula urbană #2”. Cei de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și-au așteptat publicul cu vreo 60 de mașini de spălat, simetric organizate, de-o parte și de cealaltă a cortinei. În centrul scenei, un bizon dansa pe o mașină de spălat. Iese rapid din scenă, imediat ce luminile se sting, și-și face apariția o spălătoreasă, cu un coș plin de cearșafuri, pe care începe să le pună la uscat. La scurt timp, își fac simțită prezența și cei trei copiii, împreună cu soțul ei. Deși bărbatul tocmai cîștigase o sumă mare la loto, nimeni nu se bucură. „Fratele nostru Max a murit”, explică tristețea care cuprinsese toată sala, singura fată a familie. Piesa prezintă suferința a patru copii-bizoni, care sînt nevoiți să facă față unor întîmplări dificile, care au loc chiar în spălătoria pe care familia o avea. Încercînd să se refacă după dispariția copilului său, mama devine dependentă de jocurile de noroc și la scurt timp dispare într-un mod misterios ca și fiul său. „I-au luat leii”, le justifică tatăl absența. Rămas singur, acesta își pierde mințile, iar puii de bizoni se văd nevoiți să se descurce singuri. Nici afacerea nu mai mergea ca înainte, așa că toți se hotărăsc să plece să înceapă o viață nouă. Singura excepție o reprezintă copilul cel mare, care nu vrea sub nicio formă să plece din locul în care a crescut. Suferința, care este îmbinată cu elemente de dans moden, cu proiecții în fundal și efecte sonore, a făcut publicul să se ridice în picioare.
Publicul, parte din acțiune
Sîmbătă seara, pe scenă a urcat Ali Deac, reprezentant al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. Numai că de data aceasta, publicul a făcut parte din acțiune, toți spectatorii urcînd pe scenă și stînd doar la cîțiva metri de actorul principal. „20 Noiembrie” a adus în fața publicului ieșean o poveste adevărată, dar presărată cu momente de ficțiune, a unui adolescent în vîrstă de 18 ani. Acesta se întoarce în fosta școală cu gîndul de a-și ucide profesorii. Deși deschide focul, nu reușește decît să rănească cîteva persoane înainte de a se sinucide. Publicul tresare la fiecare strigăt al protagonistului. „Mai am doar o oră de trăit”, își justifică acesta prezența pe scenă. Monologul oscilează între cuvinte abia rostite și insulte aruncate publicului. Spectatorii îi pot simți pașii hotărâți în vibrațiile din podea. A descris în permanență batjocura pe care a fost nevoit să o suporte întreaga viață și a certat societatea pentru compromisurile care l-a obligat să le facă. Pornit împotriva tuturor, singura urmă de omenie pierdută în interiorul său o reprezintă respectul pentru părinții și frații săi, singurii care scapă de furia sa. Se sinucide la scurt timp după ce și-a tăiat tortul aniversar, spunînd că el și-a terminat treaba pe lumea aceasta. „That is it”, au fost ultimele sale cuvinte.
Din boxe a început să răsune o melodie lentă, care s-a armonizat perfect cu uralele publicului ridicat deja în picioare. Pornind de la o singură temă, artiștii au reușit să expună aspecte total diferite din societatea contemporană. Dansul, monologul și bizonii au reușit fiecare să transmită o stare de neliniște interioară, meditația asupra celor ce ne înconjoară fiind inevitabilă.
Adaugă un comentariu