Nestatornicia sau fisura din rutina sufletului
De pe scena Iașului 25 octombrie 2015 Niciun comentariu la Nestatornicia sau fisura din rutina sufletului 29
Oscilarea stărilor omenești poate părea insignifiantă pînă în momentul în care-un postament o ridică pe-o scenă în fața unei săli întregi. De la copii, la tineri și adulți, toți au fost martorii nestatorniciei extremiste a sufletului mutat din hîrtie, pe retină. Sîmbătă, 24 octombrie, Ateneul Tătărași a găzduit, de la ora 19.00, farsa într-un act a lui A. P. Cehov, „Ursul”, în regia și adaptarea scenică a lui Cosmin Pleșa. Răsturnările de situație materializate prin isprăvile celor trei protagoniști au căutat un echilibru al înțelegerii coborît din absurd, care, cu greu ar fi fost găsit, fără o trecere prin filtrul propriei sincerități.
Dînd startul paradei calităților care definesc natura umană, Elena Nicolaevna Popova (Laura Bilic), apare pe scenă drept înfățișarea firească a fidelității eterne. Văduvă fiind, ea conturează deznădejdea pînă aproape de perfecțiune prin faldurile rochiei sale negre care se mișcă la unison cu fiecare strigăt trimis către sufletul soțului ei mort. Conversațiile ei cu răposatul Nikolai Mihailovici par să fie parte din rutina zilnică și împlinirea celor șapte luni de la moartea acestuia nu schimbă cu nimic tristețea femeii, neînduplecate la invitația continuă a vieții care-o înconjoară.
Înjumătățirea datoriei morale
„Dragostea mea pentru tine nu se va stinge decît cu ultima bătaie a bietei mele inimi”, răsună în sală la intervale regulate de timp și-n ochii fiecăruia pare să existe certitudinea descoperirii unui laitmotiv al piesei. Siguranța noii constatări e susținută de Luka (Andrei Ciobanu), care nu reușește prin niciun tertip să nesocotească amintirea celui trecut în neființă și n-o înduplecă pe stăpîna lui să renunțe la doliu nici prin descrierile vieții întîmplătoare, scoase la lumină ca ultima armă a convingerii.
Apariția în scenă a lui Grigori Stepanovici Smirnov (Dumitru Florescu), dă startul interacțiunii cu oamenii din sală. Scena pare să-și găsească un loc mai confortabil în apropierea sau chiar pe scaunele spectatorilor și protagoniștii aruncă, într-un fel de joc în care cîștigătorii par a fi pretutindeni, rolul actorului pe umerii omului de rînd, nelăsîndu-i acestuia timp să mai pară surprins. Datoria Elenei Popova de 1.200 de ruble se transformă într-un prilej de luptă morală cu Grigori Smirnov și întîrzierea cu două zile a plății nu poate fi decît un catalizator al războiului afectiv purtat de către cei doi.
Încăpățînarea și lipsa înțelegerii de care Dumitru Florescu dă dovadă și rafinamentul prin care-și justifică, totodată, defectele, fac publicul să-l susțină în demersul său și insistențele sale violente ajung în scaunele aliniate în sală sub formă de glume. La extrema cealaltă, Laura Bilic își găsește susținătoarele în rîndul femeilor prezente și, fără să-ți dai seama, conflictul piesei lui Cehov te situează într-una dintre tabere, transformîndu-te în susținătorul fidelității sau în acuzatorul ei.
Gluma conștientizării
Subestimarea propriilor puteri emoționale par să conducă personajele rapid și sigur către pierzanie. Instaurarea contrastului între prima și cea de-a doua jumătate a piesei creează un mini-șoc trădat de atitudinea fiecărui spectator. Invitația lui Smirnov la duel și acceptarea fără vreo reținere a Elenei Popova reprezintă punctul culminant al piesei, în care întregul depozit sentimental adunat pînă atunci pare să-și sape singur groapa. Cînd Dumitru Florescu realizează că, de fapt, conflictul n-a făcut decît să-l conducă încet și sigur spre dragoste, el renunță la demnitate și-și recunoaște, fără vreo reținere a orgoliului, slăbiciunea.
Între cei doi protagoniști se declanșează stări contradictorii care-și caută locul în sala Ateneului, fără a dobîndi însă vreo victorie. De la ură la polul opus nu par a fi decît puține minute, timp dat spectatorului să se decidă singur asupra instabilității și efemerității oricărui sentiment uman și să se hotărască dacă sufletul uman mai merită sau nu, aplauzele din final.
Adaugă un comentariu