Patima iubirii schizofrenice
De pe scena Iașului 24 februarie 2014 Niciun comentariu la Patima iubirii schizofrenice 41Toate poveștile de dragoste încep pe o bancă, cu un el și o ea, parfum de flori viu colorate și fiorul unui vînt de februrie. Așa s-a întîmplat și sîmbăta trecută în cafeneaua Maideyi din Iași, cînd Theodor Ivan și Ancuța Gutui au pus în scenă cinci pagini de iubire aproape adolescentină în „Undeva, Aproape”. Iar printre rîsetele și șușotelile tinerilor nerăbdători din camera ticsită de scaune și fum de țigară și-au făcut apariția și amatori ai poveștilor siropoase, trecuți de prima tinerețe.
Istoria primului cuplu a fost cea mai scurtă, dar îndeajuns cît să ne fure atenția, mai ales că actorii s-au aflat mult mai aproape de public în comparație cu sala unui teatru convențional. Ea, îndrăgostită pînă peste urechi, el înzestrat cu același sentiment pe care îl împarte însă cu stelele de pe cer. Comunicarea dintre cei doi este amuzantă, naivă și sinceră în același timp, băiatul comparînd diferența dintre Soare și Calea Lactee cu o portocală și capul fetei.
Frică de fetele frumoase
„Eu te iubesc”. „Cum…așa?” „Da, te-am văzut pe fereastră…și te iubesc…așa”. În cel de-al doilea capitol facem cunoștință cu o tînără care își instalează cortul pe pajiștea din fața casei unui băiat. De acolo, cerul se vedea mai bine, iar aceea era ultima seară în care putea să-și lase rămas bun de la soțul ei. S-a simțit vinovată de moartea acestuia, deși el a fost cel care i-a sfărîmat inima „în 19 bucăți”, pe care le ține grijuliu într-o pungă din hîrtie. Iar în acel moment nefericit, a mers la doctor să-și pună o alta artificială, bună doar pentru a pompa sînge. „…dacă chiar vrei să pleci, lasă mie te rog inima ta. Și…promit să o fac lipesc la loc. N-o să renunț niciodată”.
Cea mai simpatică și amuzantă poveste a avut loc între o „bătătoare de covoare” și un tînăr care din cauza unui defect din naștere, nu simte durerea. Tot timpul cu un caiet după el, băiatul a explicat cum printre pagini se regăsesc toate lucrurile care îl pot răni sau de care ar trebui să-i fie frică. Ea nu înțelege, și îl lovește de mai multe ori „neintenționat” cu paleta peste cap să verifice dacă-i adevărat. „Curge sînge?” „Nu” „S-a înroșit?” „Nu” „Atunci, nu am nimic”. Un pic schizofrenic, cu greu poți să-i reziști și să nu-l îndrăgești, mai ales cînd îi explică fetei că fratele său a trecut în carnețel și „fetele frumoase. Pentru că te îndrăgostești de ele și apoi te lasă cu inima frîntă”. Însă după ce mai primește un bătător peste cap, și începe să-l doară ne este lăsat să ghicim dacă-i din cauza capului sau a inimii.
Nu toate întîlnirile au însă un final fericit. Într-una dintre acestea, ni se arată o tînără care într-un suflet bate la ușa unui băiat, după ce a venit cu avionul dintr-un oraș îndepărtat și a mers cu taxiul vreo cîteva sute de kilometri. Din păcate pentru aceasta, descoperă că iubitul ei din liceu, de la care a fugit atunci cînd a fost cerută de soție, a mers mai departe și și-a întemeiat o familie.
Deși poveștile au gustat din patima dulcegăriilor, este de apreciat modul în care cei doi actori au reușit să „îmbrace” zece personaje în cinci povești, fiecare cu finalul unei ciocolate cu lapte.
Adaugă un comentariu