Pe calea zmeilor răsar fluturi
De pe scena Iașului 18 octombrie 2011 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la Pe calea zmeilor răsar fluturi 22La cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret, (FITCT) Iași, Alice Barbu a adus pe scena Luceafărului „3 povești cu zmei” culese din „Enciclopedia zmeilor” de Mircea Cărtărescu. Am aflat despre Înțelepciunea Animicștiutorului, miercuri de la ora 18.00 în Sala Mare a Teatrului. Actorii au răspîndit „știința” în rîndul prichindeilor scurt ca pe-o sentință: „Ce este, este, ce nu este, nu este.”
1. Povestea lui Astor
Fiule, dintre toate animalele care trăiesc pe aici, nici una nu este mai rea decît oamenii, prăpădiții de la suprafață. Dacă vezi vreunul, cu pielea netedă precum peștii fără solzi, să fugi mîncînd pămîntul
Părinții lui Astor, puiul de zmeu, au plecat să-i aducă feciorului gîze, șobolani și molii, vietăți din acelea ce mănîncă urîții cînd vor să audă copiii rîzînd. Cît timp i-a așteptat, pocitania s-a trezit într-o zi, că cineva îi doborîse castelul la pămînt. „Erau doi bucătari de la curtea lui Vînat Împărat”, spune povestitorul trecînd dintr-o parte în cealaltă a sălii. Nimeni nu-i văzuse. Numai cei 300 de princhidei ce ascultau șușotind povestea îi surprinseră pe căutătorii de comori, răscolind ridicătura aceea de nisip, din mijlocul scenei, care era adevărata casă a zmeilor. Atunci, însoțit de tropăitul voinicilor de pe scaune, puiul de zmeu plecă să-și caute alt castel. Pe drum se întîlni cu Zmeul Zmeilor, cu Presley cel voinic care păzea merele de staniol, cu familia lui Vînăt împărat și cu Mama Caterpillar. La castelul Vineților, Astor a cunoscut pentru prima dată frica. După ce Mama Omida i-a îndrumat să cheme din țara zmeilor asiatici specialiști care să le pună dinții căzuți din cauza merelor din aur, puiul de zmeu se trezi primul pacient al doctorului Chung Schingiuitorul. Asurzit de sunetul bormașinei, aparatul cu care medicul repara dantura, zmeul urla și blestema ziua în care a pus gura pe merele prețioase, ghemotoace de staniol prinse pe țevi din plastic. Nu știa că încă mai are de mers pînă la sortita lui, o fețiță dintr-un sat cu care „a făcut o nuntă ca-n povești”.
2. Povestea tinerei leoaice Vasiliska
Fata tatei, ce urîtă ești! În ce hal arăți! Ăștia nu sînt ochi de zmeoaică, ăsta nu e trup de zmeoaică, ăsta nu e păr de zmeoiacă. Uite, surioarei tale mai mici i-a crescut o cocoașă, iar surioarei tale mai mari i-au crescut sîni în ceafă. Dar nu puteai să crești și tu ca ele?
Vasiliska e trîntită la pămînt. Tînără leoaică primește dojana tatălui bocind și strîngînd la piept singura amintire de la mama sa, ursulețul de pluș care-i ascultă mut poeziile pe care le compune pe ascuns. Fata este rușinea regatului. Nu primește molii ca să se hrănească, nici nu i se dă un pat demn de o zgripțuroaică. Fluturii sînt supa zmeilor adevărați, iar în pubele nu dorm cei nefolositori ca dînsa. Așa a fugit din adîncuri, spre o lume cu ființe care să-i semene.
O însoțeau zeci de ochi prin peșteri, prin munți și de cîte ori apărea o urîțenie, copiii strigau în cor „fuugi!”. Numai la vederea celor trei „zmei ai zmeilor” din mina de cupru nu s-au speriat mititeii. Se amuzau pe seama stîngăciei puilor de zgripsor care încercau de multe luni să o cucerească pe Ileana Cosînzeana, o blondă cu ochelari și platforme din mall. „Cu hainele astea, mă țin aici, mai bine de trei ani și mă hrănesc cu molii. Mă gîndeam să mă spînzur cu nojicele de la opinci”, spunea încîntată Barbie de la țară. Dar planul ei s-a dus pe Apa Sîmbetei cînd l-a văzut pe zgripsorul cel mare punîndu-i la picioare un Ferrari decapotabil și roșu precum gura minei de cupru în care era aruncată.
S-ar fi dus cu el dacă nu era acolo Vasiliska să fi rupt blestemul ce atîrna deasupra fetei din popor. „Mergi la cenaclul Animicștiutorului. Spune-i că te-am trimis eu, Ileana, fata din povești” i-a spus recunoscătoare Cosînzeana. Bucuroasă ca un ștrengar, cînd a găsit făpturi ce zic poezii cum face și ea „Vasiliska începu să cînte”.
3. Povestea lui Umbello
În tot acest timp Omul-de-flori-cu-barba-de-mătase, ce răspundea la numele de Umbello, se născuse în vîrful unui munte de sticlă, atît de alunecos că nu-l putea nimeni urca și atît de străveziu încît puteai vedea în miezul său.
Cînd hoții i-au măcelărit părinții, Umbello s-a dus în lume și l-a întîlnit pe cerșetorul de la Cetatea Zmeilor Mioritici, un amărît ce adulmeca gunoaie. „«Mi-e foame, nene. Știu, același sentiment metafizic îl am și eu. Adică mor de foame»”. În tinerețea lui, vagabondul, care aduna rîsete în sală, din cauza nasului strîmb, l-a văzut pe Animicștiutorul. Era un copil într-un glob mare de aer.
Privirea lui scînteia și aducea bucurie în orice împărăție. Minunat de o astfel de făptură, Umbello își petrecu toată viața căutîndu-l. Se lăsa purtat spre Dînsul de Hilozois, perla magică care-i răsăriră în drum. „Mare putere zace în ea. Te poate face invincibil în lupte, te poate face fericit la culme, dar cînd te saturi de fericire, pac, îți trîntește și un mic necaz pentru variație” continua povestitorul cu vocea din ce în ce mai abătută.
Știa că piatra prețioasă o să-i împlinească rugăciunea moșului Umbello. „Și, sub vraja rugăciunii, apăru un glob de aer și în el un copil cu privirea de diamant. Bătrînul înțelese într-o clipă totul. Perla vieții lui era acum întreagă. Închise apoi ochii și nu mai știu nimic”.
Cînd luminile s-au aprins, sala era în picioare. Cele trei piese alese la întîmplare au fost extrase dintr-o altă lume. Una în care zmeii au propria lor enciclopedie.
Iulia CIUHU
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu