Piesă distrusă pentru a construi visuri

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Piesă distrusă pentru a construi visuri 115

Gala „Zîmbet în Dar”, organizată de către Asociația Salvați Copiii Iași, a adus pe 15 noiembrie, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, spectacolul „Cum să distrugi o piesă” în regia lui George Dogaru, jucată în premieră în capitala Moldovei. Comedia este una dintre cele mai apreciate piese ale anului 2017 de pe Broadway, evenimentul de la Iași avînd drept scop susținerea copiilor din trei centre educaționale aflate în grija organizației Salvați Copiii Iași. Banii care au fost strînși vor fi utilizați pentru a oferi copiilor consiliere psihologică și socială, dar și pentru derularea programului „Școala de după Școală” realizat de asociație. În cadrul Galei a fost organizată și o licitație a unor obiecte donate anterior de artiști cunoscuți, printre care și tablouri semnate de către Felix Aftene, Leontin Păun, Valentina Druțu, Daniela Grapă, Sergiu Grapă, Smaranda Bostan sau Alina Avram.

Gazdele Galei „Zîmbet în Dar” au fost șase agenți secreți, Luni, Marți, Miercuri, Joi, Vineri și Sîmbătă, dintre aceștia lipsind doar agentul ultimei zile din săptămînă, despre acesta agentul Marți mărturisind că „Duminică este liber”. Cei șase „agenți” care au fost joi seară maeștrii de ceremonii ai Galei sînt actorii trupei de improvizație „IDIOT”. Chiar dacă nu au făcut decît să prezinte pe scurt scopul Galei și sponsorii evenimentului, cei șase actori au reușit să stîrnească hohote de rîs și aplauze, recitînd sau chiar cîntînd numele celor care au donat sau au sprijinit acțiunea celor de la Salvați Copiii Iași.

Conacul urmărit de „ghinion”

Unul dintre cele mai așteptate momente ale serii a fost însă spectacolul „Cum să distrugi o piesă”, o comedie jucată în peste 20 de țări, în România fiind produs de Wonder Theatre București și Grand Cinema @ More. Premisa spectacolului este aceea că o trupă de actori amatori a pregătit o piesă cu detectivi în genul unui film noir. Acțiunea începe cu moartea unuia dintre personaje, tînărul stăpîn al unui conac, care abia se logodise. În miez de iarnă, un detectiv renumit reușește să ajungă, înfruntînd zăpezile, pentru a investiga crima. Pe rînd, fiecare dintre personaje este suspectat de odioasa faptă, însă piesa, care se vrea a fi una serioasă, este presărată de tot felul de accidente și situații neprevăzute, cauzate de actorii amatori sau de decorul improvizat.

Actorii au rezistat însă și nu au renunțat nici atunci cînd una dintre actrițe și-a pierdut cunoștința de mai multe ori pe scenă, cînd decorul tot se desprindea sau cînd stăpînul conacului, declarat mort, tot scotea țipete atunci cînd era călcat pe mînă sau cînd tot era nevoit să meargă singur pentru că targa nu rezista greutății sale. „Greșelile” actorilor de pe scenă au stîrnit aplauze aproape la fiecare minut, iar fiecare decor care se desprindea, fiecare eroare sau fiecare situație „neprevăzută” au dat naștere unor hohote de rîs molipsitoare.

***

Spectacolul „Cum să distrugi o piesă” a fost o combinație surprinzătoare de comedie, pantomimă și improvizație, iar „accidentele” și „stîngăcia” actorilor „amatori” au fost cele care au piperat din belșug întreaga seară. Copiii, dar și adulții au putut rîde împreună, iar unele momente îți aduceau aminte de desenele animate cu Tom și Jerry și Bugs Bunny sau de filmele cu Stan și Bran. Analizînd însă jocul actorilor, realizezi că Ada Galeă, Andreea Samson, Ilona Brezoianu, Andreea Mateiu, Vlad Logigan, Cătălin Babliuc, Pavel Bârsan, Răzvan Oprea, Angel Popescu, Andrei Mateiu, Bogdan Cotleţ, Dan Rădulescu, Marin Grigore, Radu Micu, Adrian Anghel sau Silviu Mircescu au reușit un lucru remarcabil: și-au jucat perfect rolurile de actori „anonimi” care intră cu stîngăcie în pielea personajelor lor.

 

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top