Portretele în care ne regăsim ca în oglindă

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Portretele în care ne regăsim ca în oglindă 19
Portretele în care ne regăsim ca în oglindă

De la bucurie la tristețe, de la extaz la ură, emoțiile pe care le în­cearcă orice om de-a lungul vieții au fost ilustrate într-o expoziție ce poartă denumirea simplă de „Ex­pre­sii”. Găzduit de „Galeriile Pho­enix”, vernisajul ce a avut loc marți, 5 aprilie, la ora 17.00, a adu­nat mai multe lucrări ale unor eleve de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Ioana Vlad, Ra­luca Chiriță și Lucia Golda Călin au încercat prin desenele lor să pună publicul ieșean față în față cu emoțiile pe care le au în fiecare zi, pentru a se vedea ca într-o o­glindă. Înșirată aleatoriu pe fieca­re perete, exoziția nu se vrea a fi una rasistă și tocmai de aceea au­toarele țin să explice de ce au de­senat, pe lîngă europeni, și oa­meni care fac parte atît din rasa mongo­loidă, cît și cea negroidă.

Îndrumate de către Daniela Un­gureanu, profesor de pictură la Pa­latul Copiilor din Iași, și de către Radu Carnariu, profesor de grafi­că la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, fetele vor să facă oamenii să se gîn­deas­că de două ori înainte de a face un lucru rău. La vîrsta lor, au încercat să demonstreze prin aceste lucrări cît de urîți sînt aceștia a­tunci cînd se supără și cît de lu­mi­noși sînt atunci cînd zîmbesc. „Sînt impresionat de maturitatea discur­sului celor trei fete. La doar 16 ani, este foarte greu să abordezi te­ma­tica omului orientată mai ales pe psihologia personajului. Este im­presionant firul coerenței acestor picturi, care sînt în special por­trete care domină în lucrările ar­tistelor asupra figurilor umane, ca temă generală. Tehnica în creion este foarte grea și e mai greu ca la a­ceastă vîrstă să poți să stăpînești acest tip de artă”, a afirmat profesorul Radu Carnariu.

Graficianul a ținut să precize­ze că acest vernisaj va deschide un lanț de „expoziții domino” care va avea ca temă de abordare prin­cipală omul, iar aceasta va fi rea­lizată de elevii claselor a X-a de la Co­legiul Național de Artă „Octav Băn­cilă” din Iași. „Expresii” este des­chisă publicului larg și mai poate fi admirată încă o săptă­mî­nă, pînă pe data de 17 aprilie, la „Galeriile Phoenix”.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top