Povestea revoluției spusă de Petre Roman

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Povestea revoluției spusă de Petre Roman 16

Cîteva zeci de studenți din Iași s-au întîlnit joi, 23 februarie, în Aula Universității Tehnice „Gheor­­ghe Asachi” din Iași (TUIASI) pen­­tru a participa la conferința „Ro­mâ­­nia în fața provocărilor Euro­pei și a celor globale. Viziune pen­tru depășirea erorilor de tranziție post-revoluționare”, care a fost sus­­ținută de Petre Roman. Eve­ni­men­­tul a fost moderat de prof. univ. dr. Daniel Condurache, prorector pentru Informatizare al TUIASI. Fostul prim-ministru al Ro­mâ­­niei a menționat încă de la în­ce­putul conferinței faptul că el „nu spune istorie, ci povestește via­ța”, iar mai apoi a început să le vor­beas­că stu­denților despre mo­men­tul revo­lu­ției și despre cum a fă­cut o bari­ca­dă în plină stradă în Bu­curești îm­potriva armatei, alături de alți cî­ți­va zeci de oameni. „La baricade nu am fost niciodată mai mult de 120 – 140 de oameni. De venit, au ve­­nit zeci de mii de oa­me­ni, dar er­au la 10 – 15 metri de noi”, a spus Petre Roman în fața stu­denților ie­șeni.

După ce a po­ves­tit cum a vă­zut el revoluția și cum a trăit-o, fos­tul prim-ministru al României a ales să vorbească și despre cum și-a format guvernul și cum a în­tocmit planul de gu­ver­nare, care a fost votat în unanimi­tate de Par­la­ment. „Am cerut pes­te tot, în toate ministerele, să fie profe­sio­niști. Așa am început și cred că a fost una dintre cele mai în­țelepte de­ci­zii pe care le-am luat, pentru că așa am salvat economia țării”, a adăugat Petre Roman. Aces­ta și-a continuat prelegerea cu momentul Mineriadei, cînd Gu­ver­nul pe care îl conducea a fost înlăturat prin forță, eveniment ca­re coincide și cu încheierea căr­ții sale.

La finalul conferinței, stu­den­ții prezenți i-au adresat întrebări fostului prim-ministru al Româ­niei, una dintre ele fiind dacă el crede că ar fi cîștigat alegerile ca­re au urmat după Mineriadă – ale­­geri la care el nu a candidat. „Cu siguranță le-aș fi cîștigat și nu o spun eu, o spun specialiștii.

Chiar și după Mineriadă, ce­tă­­țenii aveau 57% încredere în mi­ne”, a menționat Petre Roman. Eve­­nimentul a coincis și cu lansarea ul­timei cărți scrise de fostul prim-ministru al României, „Despre pa­­siune în vremuri de libertate”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top