Praga, văzută prin obiectiv la Iași

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Praga, văzută prin obiectiv la Iași 10

Palatul Culturii și-a redeschis una din săli pe data de 9 mai cu ocazia unei expoziții de foto­gra­fie, intitulată „Invazie 68 Praga”. Karin Friesenbichler, pe atunci în vîrstă de 30 de ani, a realizat i­ma­gi­nile în timpul celor şapte zile a­lei invaziei ruse din Cehia din au­gust 1968, pe care a reuşit să le trimită clandestin din ţară, ul­te­rior emigrînd şi instalîndu-se în Franţa. Fotografiile au fost pu­bli­ca­te de agenţia „Magnum Pho­tos” în 1969 în numeroase reviste in­ternaţionale cu ocazia îm­pli­nirii unui an de la invazie. După 45 de ani, pozele au putut fi vă­zute de ieșeni în holul central al Palatului Culturii. Prin in­ter­me­diul acestor ferestre către tre­cut s-au spus poveștile tine­ri­lor urcați pe tancurile ru­sești.

„Ro­mâ­nia a fost singura țară mem­bră a Pac­tului de la Varșovia care nu ne-a vizitat cu tancurile în ʼ68 și aș vrea să mulțumesc românilor pen­tru că au știut că nu este politicos să mergi undeva fără să fii invitat. De asemenea, sîntem recunoscători și autorului a­cestor ilustrații”, a declarat Ex­ce­lența Sa, Jiří Šitler, am­ba­sa­do­rul Re­pub­licii Cehe în Ro­mânia.

Printre cei prezenți la ver­ni­sajul de vineri au participat și Ex­ce­lența Sa Jiří Šitler, am­ba­sadorul Republicii Cehe în Ro­mâ­nia, René Kubášek, directorul Cen­tru­lui Ceh Bucureşti, Sta­nis­las Pier­ret, consilier de cooperare şi ac­ţiune culturală al Ambasadei Fran­ţei în România și director al Ins­titutului Francez din Ro­mâ­nia, Karin Friesenbichler, dar și Romeo Olteanu, prefectul ju­de­țu­lui Iași și Gheorghe Ni­chi­ta, pri­ma­rul municipiului Iași. „Ro­mâ­nia a fost singura țară mem­bră a Pac­tului de la Varșovia care nu ne-a vizitat cu tancurile în ʼ68 și aș vrea să mulțumesc românilor pen­tru că au știut că nu este politicos să mergi undeva fără să fii invitat. De asemenea, sîntem recunoscători și autorului a­cestor ilustrații”, a declarat Ex­ce­lența Sa, Jiří Šitler, am­ba­sa­do­rul Re­pub­licii Cehe în Ro­mânia.

Lucrările au mai fost expuse în țară și în toamna anului trecut, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la invadarea Cehoslovaciei, pe 21 au­gust 1968, de către forţe mi­li­tare din Uniunea Sovietică şi a­lia­ţii ei din Pactul de la Varşovia, cu ex­cepţia României. Expoziţia a fost găzduită, în perioada oc­tom­brie 2013 – aprilie 2014, la Bu­cureşti, Timişoara şi Sibiu, ul­ti­ma urmînd să aibă loc la Cluj-Na­poca. Chiar dacă în cadrul ex­po­ziției organizate de Institutul Fran­­cez din România, în par­te­ne­riat cu Centrul Ceh București, Ma­g­­num Photos și Complexul Mu­zeal Național Moldova Iași au pu­tut fi văzute doar o parte dintre fotografiile realizate de către Karin Friesenbichler, cei prezenți au putut cumpăra, cu o reducere de 20%, versiunea în limba ro­mână a albumului acestei ex­po­zi­ţii.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top