Praga, văzută prin obiectiv la Iași
De pe scena Iașului 12 mai 2014 Niciun comentariu la Praga, văzută prin obiectiv la Iași 10Palatul Culturii și-a redeschis una din săli pe data de 9 mai cu ocazia unei expoziții de fotografie, intitulată „Invazie 68 Praga”. Karin Friesenbichler, pe atunci în vîrstă de 30 de ani, a realizat imaginile în timpul celor şapte zile alei invaziei ruse din Cehia din august 1968, pe care a reuşit să le trimită clandestin din ţară, ulterior emigrînd şi instalîndu-se în Franţa. Fotografiile au fost publicate de agenţia „Magnum Photos” în 1969 în numeroase reviste internaţionale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie. După 45 de ani, pozele au putut fi văzute de ieșeni în holul central al Palatului Culturii. Prin intermediul acestor ferestre către trecut s-au spus poveștile tinerilor urcați pe tancurile rusești.
„România a fost singura țară membră a Pactului de la Varșovia care nu ne-a vizitat cu tancurile în ʼ68 și aș vrea să mulțumesc românilor pentru că au știut că nu este politicos să mergi undeva fără să fii invitat. De asemenea, sîntem recunoscători și autorului acestor ilustrații”, a declarat Excelența Sa, Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe în România.
Printre cei prezenți la vernisajul de vineri au participat și Excelența Sa Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe în România, René Kubášek, directorul Centrului Ceh Bucureşti, Stanislas Pierret, consilier de cooperare şi acţiune culturală al Ambasadei Franţei în România și director al Institutului Francez din România, Karin Friesenbichler, dar și Romeo Olteanu, prefectul județului Iași și Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași. „România a fost singura țară membră a Pactului de la Varșovia care nu ne-a vizitat cu tancurile în ʼ68 și aș vrea să mulțumesc românilor pentru că au știut că nu este politicos să mergi undeva fără să fii invitat. De asemenea, sîntem recunoscători și autorului acestor ilustrații”, a declarat Excelența Sa, Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe în România.
Lucrările au mai fost expuse în țară și în toamna anului trecut, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la invadarea Cehoslovaciei, pe 21 august 1968, de către forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliaţii ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României. Expoziţia a fost găzduită, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, la Bucureşti, Timişoara şi Sibiu, ultima urmînd să aibă loc la Cluj-Napoca. Chiar dacă în cadrul expoziției organizate de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Centrul Ceh București, Magnum Photos și Complexul Muzeal Național Moldova Iași au putut fi văzute doar o parte dintre fotografiile realizate de către Karin Friesenbichler, cei prezenți au putut cumpăra, cu o reducere de 20%, versiunea în limba română a albumului acestei expoziţii.
Adaugă un comentariu