Românii se educă prin Chopin și Liszt

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Românii se educă prin Chopin și Liszt 24
Românii se educă prin Chopin și Liszt

Dr. Eugene Alcalay a susținut un recital extraordinar de pian marți, 7 mai 2019, de la ora 18.00, în sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași. Peste 120 de spectatori au fost prezenți la recitalul organizat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iași – Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Asociaţia Crescendo Events şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”. Evenimentul a făcut parte din proiectul „Portativul Tînărului Artist”, prin care mai mulți artiști interpretează pe scene improvizate sau în spații neconvenționale, cum a fost sala „Henri Coandă”, ce nu a fost construită cu o acustică de sală de concerte.

Recitalul a fost compus din două părți, prima fiind formată din trei piese, iar a doua doar dintr-una. În deschiderea primei părți, dr. Eugene Alcalay a interpretat „Preludiul şi fuga op.87 nr. 24 în Re minor”de Dmitri Şostakovici, după care a continuat cu „Psalmul 42 din Album d’un Voyageur vol.I, S.156” de Franz Liszt, o piesă mai puțin cunoscută, compusă într-o vreme în care mai mulți compozitori încercau să laicizeze Psaltirea. Prima parte s-a încheiat cu „Sonata op. 31 nr.3 în Mi bemol major” de Ludwig van Beethoven, supranumită și „Vînătoarea” datorită ritmului ei care crește treptat, rezultînd un final alert, ca într-o goană după un animal sălbatic.

După pauză, dr. Eugene Alcalay a interpretat integral, timp de 25 de minute,toate cele patru părți ale „Sonatei nr.3. op. 58 în Si minor” de Frédéric Chopin. Contrar primelor piese, atunci cînd, la fiecare pauză mai lungă de cîteva secunde începeau aplauzele, publicul a fost rugat să nu aplaude decît la final, „așa cum se face în mod normal în țările străine”, după cum își încheia prezentatoarea instructajul de dinainte de începerea Sonatei.

Dr. Eugene Alcalay a cîntat pe un pian Steinway, ceea ce nu a fost întîmplător, el chiar declarînd acum cîțiva ani pentru steinway.com că se consideră un artist de Steinway – „de cînd eram adolescent, am încercat întotdeauna să cînt pe Steinway la concertele mele – fie recitale solo, fie de cameră. Pentru mine, pur și simplu nu există alt pian care să rivalizeze cu Steinway. Cînt mereu mai bine pe Steinway și, în calitate de artist, găsesc instrumentul indispensabil carierei mele”, a completat pianistul.

Deși a concertat în toate continentele în afară de Africa și a trăit o mare parte din viață în Statele Unite, dr. Eugene Alcalay s-a născut la București. În 1998 a obținut titulatura de doctor la Școala de Muzică „Juilliard”, în New York, iar de aproape patru ani, din 2015, este profesor de pian la Școala de Muzică a Universității Azusa Pacific, din Los Angeles. Mentorul său, compozitorul și pianistul Leonard Bernstein, spunea despre Alcalay, în 1984, că „talentul său este remarcabil atît ca interpret, cît și în calitate de compozitor”.

Autor:

Lorel Atomei

Student, blogger (din cînd în cînd) și un cinic desăvîrșit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top