Romanul polițist belgian a urmat indiciile din Iași

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Romanul polițist belgian a urmat indiciile din Iași 20
Romanul polițist belgian a urmat indiciile din Iași

Galeriile „Pod-Pogor” ale Mu­zeului Literaturii Române din Iași s-au transformat marți, 29 martie, în raftul pe care s-au întîlnit roma­nele polițiste. Le-au așezat, înce­pînd cu primele idei de rea­lizare, timp de două ore, scrii­to­rul belgian Alain Berenboom, îm­preună cu scriitorul român, cu­noscut pen­tru același gen de scri­eri, George Arion. Botezat în fața publicului avid de mistere ca fiind un ade­vărat „meci”, întîlni­rea dintre cei doi autori plasați în aceeași lume literară s-a transformat, în scurt timp, într-o dezba­tere la care a fost invitat și publi­cul prezent, cen­trul în jurul că­ro­ra au gravitat i­deile fiind format din punctele co­mune ale roma­ne­lor polițiste din literatura lumii.

Întrebările adresate scriitorului belgian de către George Arion s-au axat, în primă instanță, pe par­ticularitățile unui roman poli­țist și pe factorii care l-au determinat pe Alain Berenboom să se transforme în creatorul detecti­vului Michel Van Loo, personajul principal al tuturor cărților sale. Nu foarte perspicace, însoțit în­tot­dea­una de o multitudine de persona­je colaterale, adesea de națio­nali­tăți străine, detectivul zăpăcit își găsește, în explicațiile creato­rului său, originea și își fixează locul, cu rapiditate, în literatura și vremea potrivită.

Un alt element important care s-a discutat și a născut curiozități atît în rîndul invitaților, cît și în rîndul publicului, a fost migrația scriitorilor belgieni, în Franța, în perioada anilor 1940-1960. Rămî­nînd fără o istorie literară propri­e, cultura belgiană a rămas, a­tunci, fără particularități definitorii, fă­cînd un salt neașteptat peste cîteva zeci de ani și, astfel, mulți scriitori, printre care s-a numărat și Alain Berenboom, au fost nevoiți să creeze trecutul Belgiei din a­min­tirile oamenilor din jurul lor.

La întîlnire a participat și Eric Poppe, reprezentant al delegației Valonia-Bruxelles, care a anunțat existența unei competiții literare de proză scurtă, numită „Cerne­a­lă neagră”, desfășurată atît în lim­ba română, cît și în limba fran­ce­ză, invitînd totodată publicul să-și înscrie lucrările rupte din universul polițist, pînă pe data de 17 a­prilie, la adresa de e-mail concurs­polar@gmail.com, pentru limba fran­ceză și la adresa concursromanpolitist@gmail.com, pentru lim­ba română.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top