Romanul polițist belgian a urmat indiciile din Iași
De pe scena Iașului 3 aprilie 2016 Niciun comentariu la Romanul polițist belgian a urmat indiciile din Iași 20Galeriile „Pod-Pogor” ale Muzeului Literaturii Române din Iași s-au transformat marți, 29 martie, în raftul pe care s-au întîlnit romanele polițiste. Le-au așezat, începînd cu primele idei de realizare, timp de două ore, scriitorul belgian Alain Berenboom, împreună cu scriitorul român, cunoscut pentru același gen de scrieri, George Arion. Botezat în fața publicului avid de mistere ca fiind un adevărat „meci”, întîlnirea dintre cei doi autori plasați în aceeași lume literară s-a transformat, în scurt timp, într-o dezbatere la care a fost invitat și publicul prezent, centrul în jurul cărora au gravitat ideile fiind format din punctele comune ale romanelor polițiste din literatura lumii.
Întrebările adresate scriitorului belgian de către George Arion s-au axat, în primă instanță, pe particularitățile unui roman polițist și pe factorii care l-au determinat pe Alain Berenboom să se transforme în creatorul detectivului Michel Van Loo, personajul principal al tuturor cărților sale. Nu foarte perspicace, însoțit întotdeauna de o multitudine de personaje colaterale, adesea de naționalități străine, detectivul zăpăcit își găsește, în explicațiile creatorului său, originea și își fixează locul, cu rapiditate, în literatura și vremea potrivită.
Un alt element important care s-a discutat și a născut curiozități atît în rîndul invitaților, cît și în rîndul publicului, a fost migrația scriitorilor belgieni, în Franța, în perioada anilor 1940-1960. Rămînînd fără o istorie literară proprie, cultura belgiană a rămas, atunci, fără particularități definitorii, făcînd un salt neașteptat peste cîteva zeci de ani și, astfel, mulți scriitori, printre care s-a numărat și Alain Berenboom, au fost nevoiți să creeze trecutul Belgiei din amintirile oamenilor din jurul lor.
La întîlnire a participat și Eric Poppe, reprezentant al delegației Valonia-Bruxelles, care a anunțat existența unei competiții literare de proză scurtă, numită „Cerneală neagră”, desfășurată atît în limba română, cît și în limba franceză, invitînd totodată publicul să-și înscrie lucrările rupte din universul polițist, pînă pe data de 17 aprilie, la adresa de e-mail concurspolar@gmail.com, pentru limba franceză și la adresa concursromanpolitist@gmail.com, pentru limba română.
Adaugă un comentariu