Sărbătoarea TVR Iași, colorată cu zece documentare
De pe scena Iașului 8 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Sărbătoarea TVR Iași, colorată cu zece documentare 19
La împlinirea a 24 de ani de cînd s-a transmis în direct prima emisiune din platourile Televiziunii Române din Iași (TVR), echipa studioului a organizat în perioada 4 – 6 noiembrie o serie de activități menite să marcheze trecerea acestor ani. Începînd cu „Ziua porților deschise”, care a reprezentat o invitație la vizitarea studioului și întîlnirea cu realizatorii TVR Iași, sărbătoarea a fost încheiată de o „cură de filme documentare”, care a adus în prim plan producțiile Televiziunii Moldova 1, OWH Studio, Deutsche Welle și TVR Iași.
Dînd startul „Caravanei Filmelor Documentare”, o excursie pe „Muntele de pe Hotar” arată curioșilor veniți în studiou cum puntea de legătură între români și ceangăi o reprezintă un pod șubred peste rîul care desparte două civilizații și două culturi atît de diferite. Ieșim din România și ne oprim în Vest, unde „Parisul lui Matei Vișniec” stîrnește hohote de rîs în sală, cînd acesta ne învață cum se simte ca un rege la Avignon, printre lavanda și roșiile de grădină pe care le crește între blocurile capitalei Franței.
În ropote de aplauze ne trezim din reveria Parisului și ne întoarcem acolo unde s-a născut eternitatea, la satul prezentat în „Culorile lui Gheorghe Ciobanu”. Pășind sfios și modest pe scenă, acesta pictează cîte un zîmbet pe fiecare chip din sală cînd începe să descrie cît de frumoase sînt anotimpurile prezentate ca un lait motiv în lucrările sale . „Poveștile oamenilor dau viață tablourilor sale”, a declarat realizatoarea documentarului, Carmen Olaru, directorul TVR Iași. „El pictează cu credință și orice lucrare a lui pare o rugăciune”, a completat aceasta.
Odată cu lăsarea serii, de la ora 20.00, vine momentul în care ne întoarcem toți „Acasă în Marienfield”. Documentarul realizat de echipa Deutsche Welle ne arată cum trei oameni care vorbesc în rusă, germană și română se pot înțelege foarte ușor, dacă între aceștia există omenie. În acesta, dialogul dintre o bătrînică basarabeancă și un neamț fac deliciul publicului – ,,vorbești rusește?… Nici eu, da’ germană nici atît… Acum că m-am sărutat cu un neamț pot să mor liniștită”.
Acțiune! Și de la capăt…
A doua zi a festivalului ne duce direct pe strada Ibrăileanu din Iași, unde casele construite la începutul anilor 1950 ascund în interior mai multe povești de viață ale unora dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură ai capitalei Moldovei, pe care Vasile Arhire reușește le îmbine într-un documentar de referință. Materialul următor, „Variațiuni pe un nume”, reușește să trezească admirația și interesul tinerilor de la Liceul cu Program Sportiv din Iași, care au venit special să-l vadă. Filmul spune povestea lui Nicolae Simatoc, renumitul fotbalist de origine basarabeană care a jucat sub diferite nume la cele mai prestigioase cluburi de fotbal din lume. „Nu îmi vine să cred că habar nu aveam de el. Vreau să ajung exact așa”, spune un tînăr fermecat de frumusețea și talentul personajului.
Însă acesta nu a fost, de departe, singurul documentar care a atins inimile celor din sală. Premiat la Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, documentarul „Gabor” îl aruncă în scenă pe Sebastian, care îi propune lui Gabor să devină directorul său de imagine, pentru un film care promovează o clinică de nevăzători, Gabor fiind, la rîndul său, unul dintre ei. Venit special la Iași pentru premieră, protagonistul urcă în ropote de aplauze pe scenă, însoțit de cîinele său credincios. „Nu ai cum să mai vorbești după un astfel de film. Nu și dacă nu rămîi să meditezi măcar cinci minute”, spune prezentatorul Liviu Tudorache, de la TVR Iași. Tăcerea care s-a așezat peste sală e ruptă de o întrebare. „Cum a fost să lucrezi cu oameni orbi?”, întreabă o doamnă blondă îmbrăcată într-un pulover cărămiziu. Întrebarea îi este tradusă în engleză, iar răspunsul apare imediat „E greu. Mie mi-a fost milă și de Sebastian, care nu știu cum m-a suportat atîta timp. Cred că e greu să lucrezi cu un director de imagine orb”, se autoironizează Gabor, spre amuzamentul celor din sală.
„După așa un moment emoționant trebuie să mergem la biserică”, glumește prezentatorul pentru a face trecerea la documentarul următor. „Misterele Bisericii Boierului Curt” este urmat la rînd de „Semper Paratus” unde videojurnalistul Răzvan Cojocariu aduce în prim-plan soldații batalionului 151, infanterie „Lupii negri” din Iași, implicați în cel mai mare exercițiu multinațional NATO care a avut loc la Hohenfels, în Germania. Cu un gust amar despre război, dar plin de mîndrie, publicul se ridică aplaudînd în picioare și marcînd sfîrșitul Caravanei TVR Iași.
Adaugă un comentariu