Scriitorii evrei de limba română, aduși în atenția publicului ieșean

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Scriitorii evrei de limba română, aduși în atenția publicului ieșean 145
Scriitorii evrei de limba română, aduși în atenția publicului ieșean

Marți, 9 aprilie, începînd cu ora 17.00, în Librăria „Orest Tafrali” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc lansarea volumului „Scriitori evrei de limbă română: de la rebeli marginali la critici canonici”, semnat de lect. univ. dr. Camelia Crăciun. Alături de autoare au fost prezenți la lansare prof. univ. dr. Mihai Dinu Gheroghiu, criticul literar lect. univ. dr. Doris Mironescu și Adrian Acatrinei, reprezentantul Editurii UAIC și moderatorul întregii discuți.

„Dacă vă întrebați ce anume au cei trei invitați de astăzi în comun, vă spun eu că au literatura – chiar dacă ea este privită în lucrările lor, pentru că toți sînt universitari, din perspective diferite. Camelia Crăciun este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Limbi și Literaturi străine a Universității din București, la secția de Studii Iudaice și nu întîmplător acest volum este despre scriitorii evrei de limba română; el reflectă, într-un fel, cunoștințele pe care le-a strîns și pe care le are în domeniu”, a menționat Adrian Acatrinei, dînd startul celor trei prezentări ale cărții lansate, pregătite de invitați. Cartea, conform celor spuse de lect. univ. dr. Doris Mironescu în prezentarea sa, gravitează în jurul contextului sociopolitic al României interbelice și are un subiect de o importanță maximă, care tratează situația scriitorilor evrei ai vremii, aceștia primind astfel, pe bună dreptate, statutul pe care îl meritau cu adevărat. „Importanța e subliniată de faptul că generațiile anterioare de cărturari evrei din România merg și ele pe partea asimilării și afirmării, în special în cîmpurile pozitive”, a mai menționat acesta.

În continuare, autoarea a vorbit celor din sală despre cum, recent, în studiile evreiești și în studiile despre literatura evreiască a început să fie tot mai prezentă discuția despre existența literaturii evreiască, scrisă în linii neevreiești. „Tot ce s-a produs în diasporă, în linii evreiești, era inclus cumva în literaturile culturilor respective, iar discuția care a înglobat și această prespectivă a experienței adevărate a diasporei a apărut destul de recent și a devenit una din ce în ce mai integrativă”, a precizat conf. univ. dr. Camelia Crăciun. Aceasta a mai subliniat și faptul că nu concepe cum, în momentul în care societatea română era una atît de variată, iar amprenta multiculturalismului și prezența minorităților erau lucruri care cu greu puteau fi ignorate, canonul literar românesc poate fi în prezent unul limitat postromantic și posteminescian.

Subiectele dezbătute ulterior au fost date de operele și numele scriitorilor cu origini evreiești ai vremii și de structura precisă, formată din trei părți, a volumului lansat. Întîlnirea s-a încheiat cu o serie de întrebări adresate de către cei din sală autoarei și cu o tombolă, în urma căreia Editura UAIC a premiat doi studenți prezenți la lansare, oferindu-le două exemplare din carte.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top