Străjerii Iașului, celebrați pe scena Naționalului
De pe scena Iașului 17 octombrie 2016 Niciun comentariu la Străjerii Iașului, celebrați pe scena Naționalului 22Seara Valorilor a adunat în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” sute de ieșeni veniți să întîmpine cu aplauze fiecare premiant care urca pe scena celui mai vechi teatru național din România. Vineri seara, de la ora 17.00, Primăria Municipiului Iași împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei au adus în fața publicului unii dintre cei mai apreciați ieșeni din domenii precum: educație, voluntariat, afaceri, cultură și jurnalism. Emoțiile candidaților și ale prezentatorilor au fost stagnate de momentele artistice, susținute de Corul Operei Naționale Române din Iași, care transformau scena într-o eclipsă în care timpul era dat înainte sau înapoi. Cele patru ore de omagiu și mulțumire au fost transmise de către TVR Iași și TVR3.
Seara a fost deschisă prin intonarea Imnului Național de către Corul Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași – moment în care cortina a dezvelit zeci de corpuri umane îmbrăcate în rochii de catifea, lungi și albastre. Imediat, scena a primit în centrul său bărbații din Corul Academic „Byzantion” care au cîntat Troparul Sfintei Cuvioase Parascheva. Invitaților li s-au urat bun venit de către Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași și Înaltpreasfinția Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar în urma discursului ținut de cele două gazde, s-a semnat un acord de înfrățire al orașului Iași cu orașul Ungheni din Republica Moldova.
Acordarea premiilor de excelență a început cu domeniul educației, iar prezentatorii, Mircea Radu și Alexandra Velniciuc, au rostit numele a zeci de elevi, olimpici la nivel național și internațional, de la licee precum: Colegiul „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Emil Racoviță” sau Seminarul Teologic Ortodox Sfîntul Vasile cel Mare. Aplauzele care au închis momentul de decernare a premiului în educație, au și deschis momentul artistic care a umplut sala în aceleași culori albastre, de la începutul evenimentului.
Premii pentru excelență
În minutele următoare s-au acordat cinci premii de excelență, fiecare domeniu aducînd în fața publicului nu un singur cîștigător, ci mai mulți. George Simion, de la Platforma Unionistă Acțiunea 2012, a primit premiul „Excelență pentru implicare în viața comunității” și a menționat, în fața celor prezenți, că „Unitatea Națională este singurul proiect bun care poate să existe”. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Editura Universității au obținut premiul „Excelență în Cultură” și, astfel, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, și prof. univ. dr. Andrei Corbea Hoișie, directorul editurii, au urcat pe scenă pentru a mulțumi în numele celor două instituții. „Nu se poate altfel decît ca cea mai veche universitate din România să primească acest premiu pe scena celui mai vechi teatru din România. Sînt mîndru că am absolvit Universitatea «Alexandru Ioan Cuza»”, a menționat, ulterior, Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul”.
Acesta a înmînat Premiul „Excelență în Promovarea Culturii și Valorilor Românești” și, astfel, alături de el, pe scenă au urcat: Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Societății Române de Radio Difuziune și Vasile Arhire, jurnalist la TVR Iași. „Mă bucur că am reușit să arăt spectaculosul din frumos”, a menționat Vasile Arhire. Premiul „Excelență în Jurnalism –Vanda Condurache” a fost oferit pentru cei 25 de ani de activitate ai TVR Iași, fiind înmînat de Irina Păcurariu. „De fiecare dată cînd mergeam pe teren, Vanda ne încuraja și ne spunea: «Să faceți un ou de aur!» Irina, tu, îți mai aduci aminte că Vanda ne întreba mereu de ce rîdem fără ea? Acum, Vanda, noi rîdem cu tine!”, a spus Carmen Olaru, coordonatorul cu atribuții de Director al TVR Iași.
Matematicianul Radu Miron a primit un premiu special, premiul „Pogor”, oferit de vicepreședintele Academiei Române, acad. Bogdan Simionescu. Spre finalul serii, a fost ținut un scurt moment de reculegere pentru Valeriu Cotea, Solomon Marcus, Radu Beligan, dar și pentru membrii echipajului SMURD care și-au pierdut viața în timp ce se aflau într-o misiune cu elicopterul, în Republica Moldova. Totodată au fost acordate patru titluri de cetățeni de onoare ai orașului Iași, și anume pentru Excelența Sa Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, istoricul Neagu Djuvara, arhitectul Dan Hanganu și pentru prof. univ. dr. Grigore Tinică, chirurg cardiolog.
Corul Operei Naționale Române a încheiat seara cu un moment artistic, în care publicul a fost trimis, pe note muzicale și în pași de dans, în Egiptul Antic. Zeci de actori și cîntăreți, îmbrăcați în costume egiptene, au animat scena, sub privirile publicului. Pînă se vor construi și la noi piramide pe malurile Bahluiului, Iașul va rămîne cu titlul dat de primarul municipiului, de „Dubai al Moldovei”.
Adaugă un comentariu