Tablourile spun povestea mării
De pe scena Iașului 2 decembrie 2014 , de Elena GUȚANU Niciun comentariu la Tablourile spun povestea mării 16Galeriile de Artă ale U.A.P.R. Theodor Pallady din Iași au găzduit expoziția de pictură și sculptură „Metafore vizuale”, în perioada 20 – 30 noiembrie curent. Aici pictorul Liviu Șoptelea împreună cu sculptorul Cosmin Iațeșen și-au expus lucrările cu tematică abstractă în sala de expoziție timp de zece zile, iar vernisajul acesteia a avut loc miercuri, 26 noiembrie curent.
„Metafora este o figură de stabilitate, o recunoaștem ușor, nu prea sîntem solicitați să interpretăm sau să decodificăm. Cei doi vin cu vocabulare diferite, sculptura e mai curînd conceptuală decît metaforică pentru că ne duce către idee. Pictura este mai curînd metaforică, feminină. Însă Cosmin Iațeșen merge către metaforă, în timp ce Liviu Șoptelea ne trimite mai curînd spre concept”, a spus criticul Petru Bejan, referitor la lucrările artiștilor. Întîmpinați la intrare de mesajul „Un om poate gîndi doar / Niciun semn ca un blestem tatuat / Acum nu te mai văd / Mansardele roșii își strigă aventurile”, care este de fapt un catren al poeziei și al picturii. Fiecare vers se regăsește inscripționat pe cîte unul dintre cele patru tablouri așezate unele sub altele în ceea ce se cheamă „Poveștile mării”. Înaintînd în sală, vizitatorii expoziției au putut admira lucrările artiștilor, dar și asculta în același timp muzică interpretată la pian.
„Metafora are un dublu rol, cel de a ajuta inexprimabilul să se exprime și de a revela fața ascunsă a lumii. Liviu Șoptelea este mai înclinat spre exprimarea acestor metafore plasticizante, avem forme multe semne ale concretului, ale actualității, precum Roșia Montană sau contexte sociale împlinite. De cealaltă parte, Cosmin Iațeșen preferă mai degrabă să vorbească prin metaforele sale vizuale despre mistere și se raportează mai degrabă la ființe cu majuscule”, a spus criticul Emanuela Ilie.
În prezența criticilor de artă Emanuela Ilie și Petru Bejan, Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici-Filiala Iași, a fost cel care a prezentat expoziția, dar nu înainte de a asculta un moment muzical susținut de studenții masteranzi ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice de la Universitatea de Arte „George Enescu”, Tudor Anghelina, Emilian Șandru și Teodor Bușnea, acompaniați la pian de conf. univ. dr. Doina Grigore.
Vizitatorii au putut vedea tablouri, dar și sculpturi fără o legătură strictă între ele, după mulți ani, aici au putut fi văzute și lucrări artistice suspendate, care au putut fi urmărite și înțelese abia după ce le priveai pe toate părțile. Momentul relaxant cu umplutură emoțională a fost urmat de aprecierile criticilor și mai apoi de mulțumirile și aprecierile autorilor.
Autor:
Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.
Adaugă un comentariu