Tablourile spun povestea mării

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Tablourile spun povestea mării 16
Expoziție Metafore Vizuale

Galeriile de Artă ale U.A.P.R. The­odor Pallady din Iași au găz­duit expoziția de pictură și scul­p­tu­ră „Me­tafore vizuale”, în pe­rioa­da 20 – 30 noiembrie curent. Aici pictorul Liviu Șoptelea împreună cu sculptorul Cosmin Iațeșen și-au expus lucrările cu tematică ab­strac­tă în sa­la de expoziție timp de ze­ce zile, iar vernisajul acesteia a avut loc miercuri, 26 noiembrie curent.

„Meta­fo­ra este o figură de sta­bili­tate, o re­cunoaștem ușor, nu prea sîntem so­licitați să inter­pre­tăm sau să de­co­di­ficăm. Cei doi vin cu vo­ca­bulare diferite, sculptura e mai curînd con­ceptuală de­cît meta­fo­ri­că pentru că ne duce către idee. Pictura este mai cu­rînd metafo­ri­că, feminină. Însă Cos­min Iațe­șen merge că­tre meta­fo­ră, în timp ce Liviu Șop­telea ne trimite mai cu­rînd spre concept”, a spus criticul Petru Be­jan, referitor la lucrările artiștilor. Întîm­pi­nați la intrare de mesajul „Un om poate gîn­di doar / Niciun semn ca un bles­tem tatuat / Acum nu te mai văd / Man­sar­de­le roșii își stri­gă aventu­rile”, ca­re este de fapt un catren al po­e­ziei și al picturii. Fiecare vers se re­găsește ins­cripționat pe cîte unul dintre cele patru tablouri așezate unele sub al­tele în ceea ce se cheamă „Po­veș­ti­le mării”. Îna­in­tînd în sală, vizitatorii ex­po­zi­ți­ei au putut admira lucrările ar­tiș­ti­lor, dar și asculta în același timp muzică inter­pre­tată la pian.

„Metafora are un dublu rol, cel de a ajuta inexprimabilul să se exprime și de a revela fața as­cun­să a lumii. Liviu Șoptelea este mai înclinat spre exprimarea acestor metafore plasticizante, avem for­me multe semne ale concretului, ale actualității, precum Roșia Mon­ta­nă sau contexte sociale împlinite. De cealaltă parte, Cosmin Iațeșen preferă mai degrabă să vorbească prin metaforele sale vizuale des­pre mistere și se raportează mai degrabă la ființe cu majuscule”, a spus criticul Emanuela Ilie.

În prezența criticilor de artă Ema­nuela Ilie și Petru Bejan, Felix Aftene, președintele Uniunii Artiș­ti­lor Plastici-Filiala Iași, a fost cel care a prezentat expoziția, dar nu înainte de a asculta un moment muzical susținut de studenții mas­teranzi ai Facultății de Interpre­ta­re, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice de la Universitatea de Arte „George Enescu”, Tudor An­ghelina, Emilian Șandru și Teo­dor Bușnea, acompaniați la pian de conf. univ. dr. Doina Grigore.

Vizitatorii au putut vedea ta­blo­uri, dar și sculpturi fără o le­gă­tu­ră strictă între ele, după mulți ani, aici au putut fi văzute și lu­crări artistice suspendate, care au putut fi urmărite și înțelese abia după ce le priveai pe toate părțile. Momentul relaxant cu umplutură emoțională a fost urmat de apre­cie­rile criticilor și mai apoi de mul­țumirile și aprecierile autorilor.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top