Tinerii strigă: „Teatrul sînt eu”
De pe scena Iașului 18 octombrie 2017 Niciun comentariu la Tinerii strigă: „Teatrul sînt eu” 14
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT) a fost un tablou uriaș pe pînzele căruia s-au strîns laolaltă, în perioada 5-12 noiembrie, la Iași, actori din 29 de țări. Din Sala Mică a Teatrului Luceafărul se împrăștie hohote de rîs, care stîrnesc ecouri ritmice ce ajung pînă-n hol. Willian, de la Trip Teatro Rio de Sul, din Brazilia, se ascunde după o copertină vișinie și țipă după ajutor ca să poată înfrînge în lupta cu rechinul, o jucărie din pluș colorată. Copiii, care ocupă cea mai mare a primelor rînduri, se aburcă fericiți de pe scaune și își ascund ochii în palme. Pe veselia asta a sufletelor tinere a fost construit întreg scenariul săptămînii de teatru, care a reușit, la final, să însumeze în emoții frînturi din toate cele șase continente ale lumii.
Cum deschizi ușa mare a teatrului, la o masă de culoarea toamnei, stau așezați în rînd vreo 42 de omuleți din lemn, aduși pentru prima dată în România, de la Utrecht. Marionetele de la „Selfie Automaton” reprezintă motorul menit să asigure comunicarea dintre artiști și public. Cele mai multe dintre ele, deși sînt prinse în fire, ca și cum ar aștepta să fie manevrate din umbră de vreun păpușar, stau cuminți în speranța că vreun tînăr mai curajos o să le aducă la viață. Un băiețaș cu părul cîrlionțat se urcă îndrăzneț pe bicicleta din dreptul mesei și se lasă cu toată puterea peste pedalele din metal, pînă cînd pornește o horă a unirii, în care cîteva marionete se îndepărteză și se apropie pentru a se lua una pe alta-n brațe. Încheieturile din lemn scîrțîie și atrag astfel privirile tuturor celor din jur, astfel că tînărul coboară repede, cu obrajii arzînd, înainte de a apuca să-ncheie: „Fă-mi și mie o po… Haide, lasă!”.
Marți, cînd soarele se pregătea să se prăvălească peste colinele verzui de lîngă Palatul Culturii, în fața Librăriei Cărturești, doi oameni mici de statură, mamă și fiu, după cum aveau să ne spună, făceau doi căței albi să țopăie într-un dans sincronic, spre deliciul tinerilor și al părinților, care s-au îngrămădit pe lîngă scaune ca să-i vadă mai bine. „Ah, fir-ar, eu speram să fie păpuși din bambus, specifice zonei lor, că doar pe program zicea Păpușile din Vietnam”, adaugă ușor dezamăgit un tînăr din al doilea rînd. Cînd femeia începe să plimbe deasupra capului un dragon aurit, dintr-un material ușor și lucios, gura tînărului se rotunjește a fericire și exclamă „Da, da, da! Despre asta vorbeam. Uite și tu cît e de frumos”, spune și o ghiontește pe tînăra cu hanorac negru din fața sa, de la care nu primește decît o privire încruntată și-un sîsîit prelung, în semn de invitație la liniște. Printre aplauze, un clovn făcut din elastice colorate, legate la un loc, invită la dans prichindeii și se bîțîie energic pe mixajul unui sunet de claxon.
Să nu credeți pe nimeni!
La Luceafărul, în Sala Mică, e întuneric și liniște. Două tinere, o unguroaică și o țigancă se vaită și încearcă să deslușească misterul morții Szomnei Grancsa, o fată de 17 ani care s-a spînzurat. Povestea se scrie consecutiv prin ochii tuturor celor care au cunoscut-o și care, mustrați de sentimentul de vină, caută un răspuns cu care să poată să fie șterse urmele celor întîmplate. Tatăl se jură c-ar fi lăsat-o la școală, dar cine i-ar fi putut lui garanta că nimeni n-o să vină să-i fure fata. Preotul se teme că tocmai îndemnul său spre carte a fost cel care a provocat nenorocirea, iar una dintre vecine nu vrea ca nimeni să știe că în dimineața morții fata plîngea disperată, în brațele unui băiat care se chinuia s-o convingă să fugă în lume. Vocea Szomnei taie lungul șir al vinovățiilor și proiectează spectatorii în ultimele sale clipe de viață, cînd trecînd de la durere, la regret și mai apoi la liniște, murmură mai mult pentru sine: „Să nu credeți pe nimeni”. Finalul piesei jucată de Teatrul Giuvlipen din București vine ca un răspuns la moartea Szomnei și o metaforă a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr – pe o tablă neagră, într-un joc de-a „Spînzurătoarea” se completează fraza „Școala sînt eu”.
Timp de opt zile sălile Teatrului Luceafărul și împrejurimile sale au fost aproape pline de tineri iubitori de teatru. Tineri de-o șchioapă sau adulți surîzători au putut să facă cunoștință, atît pe scenă, cît și în afara ei, cu actori de la teatrele din America, Australia, Burkina Faso, Islanda sau Guinea Bissau.
Strînși la un loc, sub poza gigantică cu harta lumii din foaier-ul teatrului, aceștia au reușit să unească punctele colorate în verde din mijlocul țărilor participante prin momente artistice pline de înțelesuri, unele dintre ele fiind aduse pentru prima dată în România.
Adaugă un comentariu