Un secol de modă închis în vitrine
De pe scena Iașului 24 februarie 2014 Niciun comentariu la Un secol de modă închis în vitrine 16Una din încăperile Muzeului „Vasile Pogor” este transformată de pe 10 februarie pînă pe 10 mai într-un salon de secol XIX. De parcă o domnișoară împodobită cu șiraguri de perle, peste care își trece degetele înfășurate în mănuși, și-ar fi lăsat lucrurile împrăștiate în camera sa.
În cîteva vitrine sînt închise giuvaieruri cu pietre albastre sau roșii, șaluri, evantaie sau portțigarete, toate păstrînd un aer de vechi. O pereche de mănuși de-un alb impur are vîrfurile degetelor bătucite în gri, iar o umbrelă purtată în zile cu soare stă închisă lîngă o cutie de bijuterii dreptunghiulară, în culori vii.
Majoritatea pieselor din colecția „Chic. Doamne de altădată” fac parte din patrimoniul Muzeului Literaturii Române din Iași, iar altele sînt împrumutate din colecția „Istoria Teatrului Românesc”. Reunite în aceeași încăpere, par la locul lor în sala înaltă, cu candelabre și mobilier de epocă. Nici măcar peria și oglinda uitate pe o masă de toaletă nu sînt rupte din decor. Mai lipsește doar sticla din cristal cu parfum franțuzesc, pufăit din pompiță.
Cînd intră cîte un vizitator, o doamnă pornește patefonul din care răsună oda Zarazei. Mai că te aștepți să fii servit cu ceai, cînd zărești setul de pe măsuță. Pe divanul îngust este așezat un costum popular, decorat pe margini cu modele ce imită frunzele de stejar și ghinde maronii.
În rest, îmbrăcămintea epocii poate fi deslușită din fotografiile alb-negru înrămate pe pereți. Se vede că gulerele brodate ale rochiilor erau la mare căutare printre femeile secolului al XIX-lea. La fel și pălăriile cu bor lat, mănușile dantelate sau șiragurile de perle. Cu cocuri ample sau bucle, doamnele își înclină capul peste umăr, înspre o carte ținută în mîini tinere sau pozează cu privirea ațintită spre fotograf.
Toate sînt chic, fie că poartă o rochie cu trenă sau un costum popular. Și toate sînt ca o mărturie tăcută a unor vremuri pe care noi le numim „altădată”, rupte dintr-o spirală care se reîntoarce. Ori printr-o adiere de evantai, ori printr-un medalion păstrat în cuferele bunicii.
Adaugă un comentariu