Un șotron printre minciuni
De pe scena Iașului 8 aprilie 2019 Niciun comentariu la Un șotron printre minciuni 25Desprinsă parcă dintr-o comedie romantică americană, în care personajele se încurcă în personalități, piesa „Amor cu repetiții” este povestea unor cupluri ai căror parteneri nu se cunosc prea bine unul pe celălalt. Certurile între îndrăgostiți și secretele au fost puse în scenă de actorii Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, joi, 4 aprilie 2019, la Ateneul Național din Iași unde, pentru două ore, „o scrisoare pierdută” a fost cauza tuturor conflictelor.
Așezate pe o canapea roșie în formă de buze, două femei vorbesc despre cum una dintre ele va merge diseară, împreună cu soțul, la cina editorilor. Neștiind cu ce să se îmbrace, Joahana, interpretată de Oana Maria Dragne, merge la cumpărături și găsește două rochii. „Lasă rochiile, Johanna, zi-mi, pot să îți închiriez apartamentul diseară?”, spune Laura Voicu, actrița cu părul brunet, care o va juca pe Linda Lodge, o femeie care, sătulă de indiferența bărbatului ei, hotărăște să îl înșele cu Walter Pangbourne, interpretat de Bogdan Florea. „Tu îl mai iubești pe Henry?”, o întreabă doamna Markham pe doamna Lodge. „Normal! Îl iubesc cum îl iubesc secretarele, dactilografele, dar uite că nu mă mustră conștiința!”.
Închirierea apartamentului pentru o seară va fi elementul central în jurul căruia se vor naște conflictele de pe întreg parcursul spectacolului. Piesa aduce în prim-plan nouă tipuri de personaje cărora le poți urmări involuția în care cad din cauza jocului perfid la care vor lua parte timp de două ore. Philip (Vlad Bînzoiu) și Johanna Markham, personajele cheie ale spectacolului, sînt tipul de partneri care ascund lucruri unul de celălalt, dar ajung să se încurce în propriile minciuni. Prietenul de nădejde al lui Philip este Henry Lodge, soțul Lindei, care, la rîndul lui, vrea să își petreacă noaptea în apartamentul familiei Markham, alături de Miss Wilkinson (Evelyn Marcu), una dintre amantele sale.
Atunci cînd scrisoarea primită de Linda de la Walter se pierde în apartament, cuplurile o iau razna: designerul Alistar Spenlow (Robert Poiană), care este îndrăgostit de Sylvie Hauser (Anca Pascu), „fata bună la toate” a familiei, este îndemnat de Philip să încerce ceva cu Johanna, Miss Wilkinson îl confundă pe Henry cu domnul Markham, iar Walter ajunge în dormitorul din apartament cu Alister, dar sînt văzuți de menajeră.
Eu știu cine sînt, dar tu cine ești?
Deși ai senzația că odată cu trecerea timpului piesa va începe să se lege, personajele își încurcă identitatea între ele, făcînd întreaga acțiune să fie din ce în ce mai neclară. Cînd pe scenă apare și Olive Harriet Smyth (Ana Sivu Daponte), o celebră scriitoare, toate personajele își schimbă identitatea între ele și preiau gesturile și limbajul celor cu care „au făcut schimb”.
„Dacă erai nesatisfăcut de brutarul tău, mergeai și cumpărai franzela din altă parte, nu?”, este una dintre replicile amuzante care domină piesa, alături și de gesturi care stîrnesc hohote de rîs prin sală, cum ar fi momentul în care Henry îl pălmuiește pe Philip.
Personajele sînt construite asemenea celor schițate de I. L. Caragiale în „O scrisoare pierdută”, pline de umor, credule și pricepute la șantaj. Interpretată într-un mod amuzant și pusă în scenă de actori care au reușit să interpreteze cu acuratețe niște personaje pe care ai crede că le găsești doar la televizor sau în paginile unor cărți, „Amor cu repetiții”, în regia lui Mihai Panaitescu, e o piesă care reușește să te facă să rîzi și să ilustreze cum o minciună duce la situații care pot „schimba” identitatea unei persoane.
de Andreea CIBOTARIU
Adaugă un comentariu