„Ducă-se dezastrele de-a dura”

Informare Niciun comentariu la „Ducă-se dezastrele de-a dura” 2

„Generația în blugi” împreună cu cea a „muzicii tînăre” au purtat zilele tre­cu­te haine cernite și l-au plîns în tăcere pe Adrian Păunescu, fondato­rul Cenaclului Flacăra. Originar din Re­publica Moldova, acesta s-a re­mar­cat de-a lungul timpului în po­li­ti­că și mai ales în literatură, fiind con­si­derat de către criticul literar Eugen Si­mion „ultimul mare poet social ro­mân”.

„Poetul a fost internat din 26 oc­tom­­brie cu probleme cardiace, renale și hepatice la Clinica de Chirurgie Car­diovasculară a Spitalului Flo­reas­ca”, informa Mediafax, vineri 5 no­iem­brie, cînd s-a anunțat și decesul po­liticianului.

Starea de sănătate a omului de cul­­tură „s-a deteriorat în noaptea de mar­ți spre miercuri, cînd pacientul a fost conectat la aparate, pentru sus­ți­ne­rea funcțiilor cardiace și respiratorii” (România Liberă, din aceeași zi).

De semenea, joi, medicul de gar­dă al unității a afirmat că situația medi­ca­lă a poetului este extrem de gra­vă, acesta „mai avînd niște stopuri și că boala lui depășește resursele terapeutice ale unității”.(Mediafax)

După ce vestea morții politi­cia­nu­­­lui a fost făcută publică, oamenii de cultură au evocat personalitatea poe­­tu­­lui și au rememorat diverse mo­men­­te petrecute alături de acesta. Con­­cluzia a fost trasă de Ovidiu Li­pan Țăndărică care a declarat pen­tru Rea­litatea Tv că „ar trebui să în­vă­țăm să ne apreciem valorile”.

Duminică, 7 noiembrie „mai mul­­ți preoți au oficiat o scurtă slujbă, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Be­­llu din capitală iar mulțimea adu­nată la mormântul lui Adrian Păunescu l-a aplaudat pe poet, în acordurile fan­farei, după care garda militară a tras în aer mai multe salve”. (Gândul.net)

În același timp, cotidienele au adus aminte și de scriitorul din ti­ne­rețe care s-a remarcat prin poeziile în care Ceaușescu era idolatrizat. Is­to­ri­cul Vladimir Tismăneanu scria, pe cinci noiembrie pe site-ul Contributors.ro, despre „menestrelul comunismului dinastic” care începuse s-o prea­mă­rească și pe „savanta de renume mondial”. „Efemera sa rebeliune morală din anii 60 a fost o revoltă în ge­nun­chi. S-a emasculat etic și a capotat estetic”, a conchis acesta. După cum scria Evenimentul Zilei de săp­tă­mî­na trecută, în locul patetismului de au­­diență ar trebui să așteptăm încă 20 de ani ca să vedem cum vor evolua lucrurile.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top