Exercițiu de caligrafie pe legile țării

Informare Niciun comentariu la Exercițiu de caligrafie pe legile țării 7

La începutul lunii mai, Crin An­tonescu, președintele PNL și al Co­misiei parlamentare pentru revi­zu­irea Constituției programa ca în no­iem­brie legea fundamentală a Ro­mâ­niei să fie învelită în copertă nouă. Da­că textul va fi aprobat de Parla­ment, cetățenii vor fi cei care vor acorda no­ta de trecere la examenul final din toamnă, la care vor înlocui pixul cu ștampila.

De miercuri, 29 mai, au început lucrările pentru revizuirea Cons­ti­t­u­ți­ei, ca după o singură ședință dezbaterile să fie amînate pînă la începutul acestei săptămîni. Alături de senatori și deputați, și Biserica Ortodoxă Ro­mână (BOR) a formulat o serie de amendamente, semnate de PF Da­niel și împărtășite împreună cu „ru­gă­min­tea adresată președinților celor două Ca­mere de a susține adoptarea amendamentelor propuse de BOR, în vede­rea includerii acestor prevederi în Cons­tituție” (mediafax.ro, marți, 4 iunie). Printre cererile BOR se numără recunoașterea rolului și importanței acesteia și a altor culte în societatea românească, dar și dreptul înteme­ie­rii unei familii doar între un bărbat și o femeie, adoptat cu 15 voturi. De­pu­ta­tul independent Remus Cernea, cel care în aprilie a propus un proiect de lege pentru acceptarea parteneriate­lor civile între persoane de același sex, a afirmat în timpul dezbaterilor că „Ro­mânia nu ar trebui să fie pe lista ță­ri­lor homofobe” (hotnews.ro, miercuri, 5 iunie).

Un alt amendament aprobat de Comisie a fost cel propus de deputatul PSD Gheorghe Emacu, prin care se cerea ca pe drapelul României să fie introdusă și stema țării, pentru a nu mai fi asemănător cu cel al Cia­du­lui. În schimb, recunoașterea oficială a unei zile naționale, fie pe 10 mai, fie pe 22 decembrie, a fost respinsă. Nici mo­di­ficarea sugerată de UDMR prin care se cerea eliminarea din Constituție a sintagmei „stat național” sau cea prin care reprezentanții PC, PPDD și UDMR cereau schimbarea formei de guvernămînt în republică parlamentară nu au fost acceptate.

Pe durata dezbaterilor, care sînt programate săptămînal, de marți pî­nă joi, rîndurile Constituției sînt scrise, rescrise, tăiate sau șterse de tot. Din afară, nu toată lumea este mulțumită de felul în care legile prind contur. În­tr-o scrisoare adresată membrilor co­mi­siei, nouă organizații non-profit au atras atenția că „în graba dis­cu­ți­ilor, parlamentarii au reușit să res­trîn­gă drepturile cetățenilor, dintre care amintim dreptul părinților de a alege tipul de educație religioasă pentru copiii” (romanialibera.ro, vineri, 7 iunie). ONG-urile au în vedere chiar și organizarea unui boicot al referendum-ului din noiembrie. Mai trebuie doar să afle de cîte persoane e ne­vo­ie pentru ca voturile lor să conteze. Să meargă cu jumătăți de măsură sau cu treimi?

 

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top