Absolvenții se angajează în tîrg

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Absolvenții se angajează în tîrg 15

Pînă în momentul de față, universitățile nu au studii relevante care să arate rata angajării absolven­ților. Singurul reper pentru aceștia îl reprezintă tîrgurile de locuri de muncă organizate periodic de diverse instituții, care să le arate care sînt cele mai căutate joburi. Cei ce nu reușesc să treacă de interviurile de angajare sînt nevoiți să se întoarcă pe băncile din amfiteatru, în așteptarea unei noi „burse a locurilor de muncă”. Pînă atunci însă, își vor da seama că sînt deja absolvenți.

Cîți dintre absolvenții Univer­sității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) se angajează imediat după absolvire? În momentul de față, nu se știe decît la nivelul generației din 2004. Dincolo de această dată, rata angajării studenților după terminarea studiilor nu a mai putut fi calculată, deoarece instituția a schimbat de cîteva ori în ultimii ani procedura de cercetare a in­ser­ției pe piața muncii. „Pînă anul acesta, chestionarele se aplicau imediat după absolvire. Nu obți­neam decît date irelevante, pentru că era un timp prea scurt pentru angajare”, a explicat Diana Nicu­lăeș, consilier educațional la Cen­trul de Informare Profesională, Orientare în Carieră și Plasa­ment (CIPO) de la UAIC. Cea mai importantă modificare s-a realizat în luna februarie a acestui an, cînd conducerea Universității a decis ca absolvenții să completeze în mod obligatoriu un chestionar cu în­tre­bări referitoare la situația lor pe piața muncii în momentul ridicării diplomei de la Biroul Acte de Stu­dii. „Este nevoie de o perioadă de unul sau doi ani de la absolvire pentru a le da tinerilor timp să-și înceapă o carieră. Aplicarea chestionarului în momentul ridicării diplomei este cea mai bună solu­ție”, a completat consilierul CIPO, mai ales că, în condiții normale, actul se eliberează, cel mai devre­me, la aproximativ doi ani de la încheierea studiilor.

Această modificare de procedură a avut la bază o inițiativă a Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, care la începutul a­nului 2009 a trimis tuturor univer­sităților din țară un model de chestionar de aproximativ 15 pagini, prin care să se evalueze unitar an­gajabilitatea absolvenților și utilitatea studiilor. „Pe baza între­bă­ri­lor din modelul trimis de Minister am propus un chestionar și mo­mentan așteptăm să fie aprobat de către conducerea Universității. Cre­dem că, în felul acesta, în urmă­to­rii ani vom avea o imagine mult mai bună asupra absolvenților”, a apreciat Diana Niculăeș.

Restanțieri la angajări

Totuși, studii despre rata anga­jării la UAIC se realizează în fie­ca­­re an la CIPO, însă acestea sînt re­levante doar pentru a afla care es­te situația studenților care lu­crea­ză încă din timpul facultății. As­tfel, în 2006, s-a constatat că ma­jo­ri­tatea celor care decid să lucreze înainte de absolvire aleg alte do­me­nii de­cît cele de studiu. De e­xemplu, din 96 de studenți de la Facultatea de Biologie, doar 22% au avut un loc de muncă în timpul studiilor, iar dintre aceștia numai 1% în domeniu. Aceeași situație este întîlnită și la Facultatea de Drept, unde 14% au lucrat în timpul anilor de stu­diu, iar din aceștia numai 15% în domeniu.

Însă această situație nu este în­tîl­nită la toate facultățile: la In­for­ma­tică, din 176 de absolvenți chestionați, 46% au lucrat în timpul facultății, iar din aceștia 91% în domeniu. La fel stau lucrurile și la Fizică, unde din 39 de absolvenți chestionați, 25% au lucrat în timpul anilor de studiu și 80% din ei în domeniu. Ultimul studiu relevant pentru evidențierea ratei de angajare a fost realizat de CIPO pentru pro­moția de absolvenți din anul 2004. Acesta a arătat că, după terminarea studiilor, 68% din absolvenții UAIC au obținut și un loc de muncă. Pe baza acestui studiu, s-a putut constata că facultățile cu cel mai mare procent de angajare sînt cea de Psihologie și Științe ale Educa­ției, cu 86%, de Informatică, cu 79%, de Economie și Administrarea A­fa­cerilor, cu 77%, de Teologie Ortodoxă, cu 75% și cea de Edu­cație Fizică și Sport, cu 74%. Pe „lista neagră” se înscriu Faculta­tea de Litere, cu 56%, cea de Fi­losofie și Științe Social-Politice, cu 52% și cea de Biologie, cu 45%. Cel mai prost la acest capitol stă Facultatea de Drept, cu un procent de 40%.

Oferte pentru nici o cerere

În schimb, consilierii de la cen­trul de carieră al UAIC sînt op­ti­miști în legătură cu viitorul ab­sol­venților pe piața muncii, da­to­ri­tă celor două proiecte finanțate din fonduri europene. „Unul dintre proiecte va avea un impact mare asupra ratei an­ga­jării absolven­ți­lor, pentru că in­clude stagii de practică și consi­lie­re în carieră, dar prin intermediul a­cestuia vor fi re­alizate și două tîrguri ale locurilor de muncă pentru studenți și absolvenți, în 2010 și 2011. Iar prin ce­lălalt proiect se încurajează antreprenoriatul, astfel că mulți studenți și absolvenți de la UAIC vor în­vă­ța cum să-și conducă propria lor a­facere”, a precizat consilierul edu­cațional de la CIPO.

Spre deosebire de UAIC, Uni­ver­sitatea Tehnică „Gheor­ghe Asa­chi” (UTI) se poate „lău­da” cu mai multe oferte decît ce­reri. „Sînt diferențe între noi și UTI, pentru că la ei locurile de muncă îi așteaptă la terminarea facultății. La noi, în schimb, se întîmplă rar să primim oferte de la angajatori”, a spus Diana Niculăeș. Aceasta a adăugat faptul că ce­le mai multe dintre pos­turile ofe­rite prin Centrul de In­formare nu se re­fe­ră la un anumit domeniu de studiu, ci se adre­sează tinerilor de la mai multe fa­cultăți (cum ar fi rea­li­za­rea de sondaje), dar sînt și compa­nii care do­resc absolvenți de studii economice sau juridice. „Noi îi aju­tăm să-și revizuiască CV-ul și, mai ales, să nu se bazeze 100% pe noi. Îi sfă­tuim pe studenți să se implice în activități în afara școlii și, atunci cînd vin la noi, îi învățăm ce să fa­că pentru a fi angajați mai ușor”, a încheiat Diana Niculăeș.

Prea multe joburi

Centrul de Orientare Profe­sio­nală (COP) de la UTI se confruntă cu o situație ușor paradoxa­lă: la unele facultăți ale instituției există mai multe oferte de locuri de muncă decît absolvenți. De exem­plu, pînă acum, procentul de angajare la Facultatea de Automatică și Calculatoare era de 65,5%, iar la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” numărul postu­rilor oferite de angajatori – 49, es­te mai mare decît numărul absolvenților – 47. O altă facultate de „succes” din cadrul UTI este cea de Mecanică: „De trei, patru ani, Facultatea de Mecanică e foarte solicitată. Acum doi ani oferta pen­tru absolvenții de la Mecanică era de 200%, acum 66% din totalul studenților absolvenți atît la ciclul de licență, cît și la master, au fost țncadrați deja pe piața muncii și anul nu s-a încheiat”, a declarat Vladimir Zghibarcea, reprezentant COP. Acesta consideră că un a­vantaj îl constituie și practica din timpul facultății, „pe timp de vară, la companii precum Renault Dacia Mioveni, Enbarcader, Delphi Sys­tems, Continental. Își pot face și lucrările de licență cu ajutorul a­cestor firme, folosindu-se de lo­gis­tica lor”.

Sînt însă și facultăți, ca cea de Construcții și Instalații, unde nu­mărul de absolvenți e aproape du­blu față de oferta de locuri de mun­­că: 833 de absolvenți și 431 de joburi. Cele mai puține oferte le a­re Facultatea de Știința și In­gi­ne­ria Materialelor (SIM) dar, „ori­cum, ofertele sînt mai reduse ca număr pe timp de criză, dar concu­rența a fost de 18 pe un loc la ad­miterea din această toamnă, semn că lucrurile țncep să se schimbe”, crede reprezentantul COP. În ori­ce caz, „absolvenții SIM se angajează, de cele mai multe ori, la li­cee tehnice sau școli de profil, ca să predea fizică, mecanică, chi­mie”, a mai spus Vladimir Zghi­barcea.

***

Universitatea Tehnică este curta­tă, mai ales pentru unele dintre domeniile de studii, de nu­me­roase com­panii care vin cu oferte de locuri de muncă, uneori re­cru­tînd studenții dinainte de absolvire. În schimb, la „Cuza” ofertele se lasă așteptate și rar se întîmplă ca reprezentanții firmelor să-i angajeze pe tineri fără dovada experi­enței. Pentru studenți însă, de cele mai multe ori îndrumarea în­seam­nă sfaturi primite de la centrele de orientare în carieră ale uni­ver­sităților sau nenumărate participări la tîrguri de locuri de muncă.

 

Diana IABRAȘU

Adriana ZĂVOI

 

***

Salariu de șomer

Pînă în momentul de față, A­genția Județeană pentru Ocu­p­area Forței de Muncă Iași (AJOFM) susține că printre cei mai importanți angajatori de ab­solvenți se numără Delphi Die­sel Systems Continental – cu oferte de muncă pentru pro­iec­tanți de soft-uri, Capgemeni – pentru operatori IT și XL World – pentru marketing la distanță. „Tinerii se țndreaptă cu preponderență spre domeniile de servi­cii, țnspre asigurări, IT, comerț, construcții”, a precizat Ciprian Necula, șeful Biroului de Pro­grame de Ocupare a Forței de Muncă.

Ceea ce știu puțini absolvenți este că, prin înscrierea lor în ba­za de date a AJOFM, pot beneficia de îndemnizația de șomaj. Singura condiție este că „înre­gistrarea trebuite făcută în termen de 60 de zile de la data absolvirii ca să poți primi acea indemnizație de șomaj, altfel nu mai e valabilă. Dacă un student termină în mai și dă licența în iu­nie, trebuie să se se înscrie la A­genție pînă în august. Dacă ale­ge să își amîne licența pînă în fe­bruarie, pierde acel drept”, a ex­plicat Ciprian Necula. Deși o­ferta este tentantă, „în anul cu­rent numai 70 de persoane au fost interesate, dintre care doar trei în luna septembrie”, a completat reprezentantul agenției. Pînă în momentul de față, AJOFM are 835 de absolvenți indemnizați, dintre care 420 de absolvenți care beneficiază de suma de 500 de lei.

Recensămînt la locuri de muncă

Ultima Bursă a Locurilor de Muncă organizată de AJO­FM a avut loc pe 25 septembrie a.c. La aceasta au participat 115 agenți economici cu peste 125 de oferte de locuri de muncă. Din acest punct de ve­de­re, Iașul s-a clasat pe locul al doilea dintre județe, după Bu­cu­rești, chiar da­că „în cazul locu­rilor de muncă țn Europa pentru absolvenți, ofer­tele vin doar pentru domeniul să­nă­tă­ții”, a de­­clarat Maria Ca­ba­lău, director coordonator A­JO­­FM Iași. A­ceas­ta a adăugat că ,,în perioada următoare voi pur­ta un dialog cu agenții econo­mici și, țn măsura țn care voi găsi o­por­tun, voi organiza pînă la fi­na­lul anului o nouă Bursă a Lo­cu­ri­lor de Muncă, acordînd o șan­­să tuturor per­soa­nelor interesa­te de piața muncii”, a mai spus Ma­ria Cabalău.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top