Adevărata poveste a morții Anei
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 10 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Adevărata poveste a morții Anei 2319
În noaptea de Crăciun, doi ieșeni și-au pierdut viața după ce au căzut de la balconul unui bloc din cartierul Tătărași, strada Ciurchi. Chiar dacă polițiștii au demarat o anchetă pentru moarte suspectă, există două ipoteze: fie căzătura a fost un accident, fie a fost o sinucidere. Deși întreaga presă locală și națională a relatat despre faptul că cei doi tineri s-ar fi aruncat și că ar fi fost iubiți, familia și prietenii celor doi neagă aceste lucruri. Aceștia din urmă și-i amintesc pe tineri ca fiind oameni cu poftă de viață, mereu implicați în numeroase acțiuni de voluntariat care vin în sprijinul comunității, precum campania împotriva exploatărilor de la Roșia Montană, în Asociația Mai Bine, în campaniile organizate de Iașul Iubește Teii sau de Alianța România Curată.
În noaptea ajunului Crăciunului, Ana Ungureanu, de 23 de ani, și Dragoș Vîrlan, de 32 de ani, și-au pierdut viața în urma unei căzături de la balconul apartamentului Anei de pe strada Ciurchi, cartierul Tătărași. Cei doi se aflau la mansarda blocului și se pregăteau să meargă la o petrecere, iar, după cum spun apropiații victimelor, unul dintre ei ar fi alunecat, trăgîndu-l și pe celălalt. Un trecător a surprins momentul căderii lor și a sesizat imediat autoritățile, iar medicii ajunși la fața locului nu au putut să facă altceva decît să constate decesul amîndurora. Lîngă Ana și Dragoș au fost găsite o geacă și un pahar spart, un al doilea pahar aflîndu-se pe masa din balconul din care au căzut.
La fața locului au ajuns un echipaj SMURD și unul al Ambulanței. Anei Ungureanu i-au fost aplicate manevre de resuscitare, însă niciunul dintre ei nu a supraviețuit impactului căzăturii. Echipajul Inspectoratului de Poliție Județean Iași care venise să ancheteze cazul a cerut ajutorul pompierilor pentru a sparge ușa apartamentului. În locuință, aceștia au găsit mucuri de țigară și alcool, susținînd că victimele au consumat substanțe cu efect halucinogen. Însă rezultatele necropsiei efectuate la Institutul de Medicină Legală au arătat faptul că în orele dinaintea decesului, tinerii nu au folosit substanțe halucinogene. „El fuma tutun Camel. Poliţiştii cînd văd foiţe, uneori le asociază cu droguri. Au întrebat şi de muzica pe care o asculta Ana. Credeau că face parte dintr-un cult sau aşa ceva“, a spus pentru „Ziarul de Iași” Teodora Talpeș, iubita lui Dragoș.
Deși cazul morții Anei Ungureanu și a lui Dragoș Vîrlan este în continuare anchetat de polițiști, primele afirmații făcute publice presei spun că aceștia cred că ar fi vorba despre o sinucidere. Ipoteza a ridicat probleme în ceea ce privește înmormîntarea, Biserica Ortodoxă Română refuzînd să îl îngroape pe Dragoș Vîrlan. Ana-Maria Ungureanu a fost înmormîntată în satul natal, la Todirești, județul Iași.
Afirmații făcute „după ureche”
Supoziția sinuciderii a fost preluată de toată mass-media, chiar dacă prietenii și rudele victimelor au infirmat cu vehemență această presupunere. „Annie era un om atît de viu, de vivace şi de jovial, încît este absolut cu neputinţă să fi renunţat voluntar la viaţă”, a spus Florin Arhire, activist din Timișoara pe care Ana l-a cunoscut la Roșia Montană. În căutare de senzațional, titlurile apărute în presă nu au mai ținut cont de realitate și de familiile victimelor: „Amănunte incredibile despre sinuciderea care a cutremurat Iașul în Ajunul Crăciunului”, „Teoria care răstoarnă totul în cazul dublei sinucideri de la Iași: «Ana a fost, de fapt, omorîtă!»”, „Noi dezvăluiri despre dubla sinucidere de la Iași”.
Modul în care a fost reflectat acest caz în mass-media i-a revoltat pe apropiații victimelor și a stîrnit reacții puternice din partea acestora. „Pentru mine nu a contat și nu va conta cum au murit, tot ce contează e cum au trăit. Din fericire, am avut norocul și plăcerea să îi cunosc pe amîndoi și să îmi fie clar că nu a fost vorba de sinucidere”, a spus Dragoș Fidu, voluntar al campaniei care a luptat împotriva exploatărilor de la Roșia Montană.
Incertitudinea modului în care au sfîrșit cei doi tineri nu este singurul aspect prezentat în mod eronat de către mass-media. Ana-Maria Ungureanu a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere, specializarea română-engleză, nicidecum cea de jurnalism. De asemenea, Ana și Dragoș nu erau iubiți și nici nu locuiau în același apartament, ci erau prieteni, cunoscîndu-se la protestele de la Roșia Montană, conform prietenilor și familiilor acestora.
Voluntar pentru a schimba lumea
În amintirile familiei și a prietenilor, Ana va rămîne „fata cu soare în privire” care avea oricînd o vorbă bună pentru ceilalți. Era implicată în mai multe activități civice și își făcea planuri de viitor. „Ana era plină de viață, o fire veselă și energică. Dădea ce era mai bun din ea în orice i se cerea. Marți, cu doar două zile înainte, vorbisem cu ea. Voia să-și cumpere un apartament, unul în care să stea și mama ei cînd vine în țară, dar totuși să mai aibă loc și de prieteni”, își amintește Elena Prelipceanu, colega de serviciu a Anei.
De un an lucra ca asistent manager la firma de IT TAGonSoft, unde își punea în aplicare cu entuziasm ideile de marketing. „Ana se ocupa de partea de marketing a firmei, scria articole despre și pentru noi, făcuse cercetare pentru una din aplicațiile noastre, ne făcea traduceri în italiană, în franceză, în engleză și în spaniolă, orice era nevoie. Ba chiar începuse să se ocupe și de SEO, pentru ca numele firmei să apară ușor în căutări”, a spus Alex Terente, CEO la TAGonSoft.

A sprijinit acțiunile grupului Iașul iubește teii, în urma cărora teii au fost replantați pe Bulevardul „Șfefan cel Mare”.
Timpul liber îl dedica voluntariatului, susținea cu putere virtuțile în care credea și lupta pentru o lume mai bună. Făcea parte din grupul civic Iașul Iubește Teii alături de care a susținut replantarea teilor de pe Bulevardul „Ștefan cel Mare” din Iași. „Ana s-a implicat, din februarie 2014, cu entuziasm şi energie în toate acţiunile grupului şi ne oferea încrederea că se poate şi că stă în puterea noastră să schimbăm ceea ce ne deranjează în jur. Nu ştiu cum ar fi fost campania Iaşul Iubeşte Teii fără implicarea Anei. Ea a coordonat, alături de performerul Cristi Gheorghe, în vara lui 2014, acţiunea «Plantăm civism» pentru a provoca ieșenii să adopte o poziţie faţă de deciziile administraţiei locale”, a spus Alexandrina Dinga, membră a grupului Iașul Iubește Teii.
Încă de cînd umbla pe ulițele satului natal, Ana a fost apropiată de natură, așa că în Iași s-a alăturat Asociației Mai Bine. „Cu puțin timp în urmă tocmai fusese cu colegii din asociație în Paris la «cop21», cel mai important eveniment de mediu la nivel internațional din ultimii ani. Ne văzusem la CUIB să povestim despre experiență cu două zile înainte”, își amintește Anca Gheorghică, președinta Asociației Mai Bine. Organizația va iniția o acțiune de plantare a unei păduri care va purta numele „nordevară”, după cum mai era cunoscută Ana de prieteni. Pentru a onora amintirea ei, colegii din asociație intenționează să apeleze la primăria municipiului Iași pentru a pune o plăcuță comemorativă pentru Ana pe unul dintre teii de pe Bulevardul „Ștefan cel Mare”. „În februarie, la cea de-a VII-a aniversare a asociației voiam să îi înmînăm diploma pentru «Voluntarul anului» pentru că era implicată în mai toate activitățile, însă acum o să oferim post mortem o diplomă pentru cea mai importantă contribuție din ultimul timp”, a adăugat Anca Gheorghică.
Prietenii și-o amintesc drept o fată simplă care găsea bucurie în lucrurile mici, iar pe cît era de visătoare, pe atît era și de dedicată acțiunilor la care lua parte. A căutat să ofere ajutor și a luat parte la protestele de la Roșia Montană, a făcut muncă de voluntar pentru promovarea filmului românesc și a literaturii, fiind voluntar la evenimentul „Serile Filmului Românesc”, organizat de către Asociația Studenților Jurnaliști. De un an, făcea parte din Alianța pentru o Românie Curată, care a propus organizarea unei secțiuni speciale în cadrul Premiilor România Curată, în vederea acordării anuale a Premiului „Ana Ungureanu” pentru „Cel mai inimos și harnic voluntar”.
Rezultatele muncii pe care Ana a făcut-o cu atîta tragere de inimă rămîn astăzi ca dovadă a implicării ei în acțiuni care vin în ajutorarea oamenilor. „Îmi e foarte greu să vorbesc de Ana la trecut. Annie, ea trebuie simțită, nu povestită”, a adăugat Dragoș Fidu.
Adaugă un comentariu