Bursele mărite de guvern, înzăpezite în drum spre universități

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Bursele mărite de guvern, înzăpezite în drum spre universități 947
Bursele mărite de guvern, înzăpezite în drum spre universități

Guvernul României a stabilit în cadrul ședinței de pe 6 ianuarie 2017 să crească fondul de burse studențești de la 83 de lei pe lună pentru fiecare student bugetat la 201 de lei, Ordonanța de Urgență nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal bugetare, precum și modificări ale unor acte normative fiind publicată și în Monitorul Oficial în aceeași zi. În urma deciziei Guvernului, fondul total de burse urmează să se mărească cu peste 300 de milioane de lei față de anul 2016, ajungînd la un total de peste 546 de milioane de lei. Astfel, fiecare universitate din țară ar trebui să crească, începînd chiar cu al doilea semestru din acest an universitar, suma sau numărul de burse acordate studenților.

Deși este în discuție ca noua de­­cizie să intre în vigoare în doar cî­te­va săptămîni, universitățile nu au primit încă îndrumări concrete pri­­vind modul de distribuire a sur­­plusului financiar. Reprezentanții in­stituțiilor de învățămînt superior din Iași susțin că după ce decizia Gu­ver­nului va prinde contur, aceasta se va discuta la nivelul fiecărui Consiliu de Administrație, unde se va stabi­li dacă numărul de burse va fi supli­men­­­­tat sau dacă cele deja existente vor fi mărite.

Universitatea de Medicină și Far­macie „Grigore T. Popa” din Ia­­și (UMF) acordă, în prezent, patru ti­puri de burse: de merit, în valoare de 300 de lei pe lună, de studiu, 260 de lei, de ajutor social, 200 de lei, și bur­se de performanță științifică de 500 de lei. Bursele de merit se acordă în­cepînd cu anul al II-lea doar stu­den­ților care au un punctaj de pes­te 560 de puncte pe anul precedent, în limita fondurilor disponibile, iar bursele de studiu se acordă doar stu­denților care au un punctaj minim de 500 de puncte pe anul pre­cedent sau, în cazul studenților din primul an, celor care au obținut la e­xamenul de bacalaureat media mi­ni­mă de 8.50. De asemenea, uni­ver­­­sitatea acordă și patru burse spe­ciale ale căror valoarea este re­pre­­zentată de salariul minim pe e­co­nomie și ale căror atribuire se rea­lizează pe baza unui concurs. În primul semestru al anului univer­­sitar 2016-2017, UMF a oferit stu­denților, în fiecare lună, 42 de bur­se de merit, 834 de burse de studiu și 328 de burse sociale.

Fondul de burse al Universității „Cuza”, dublu față de anul 2013

Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iași (UAIC) număra în lu­na decembrie a anului 2016 pes­te 5.000 de bursieri, dintre care: șa­p­­te studenți care primeau bursă de performanță în valoare de 632 de lei pe lună, 265 de studenți cu bur­­să de merit de 460 de lei, 1.490 de stu­denți cu bursă de studiu in­te­grală de 345 de lei, alți 2.758 de stu­denți cu bursă de studiu par­ți­ală de 276 de lei și 1.072 de stu­den­ți cu bursă socială tot de 276 de lei. De-a lungul anilor, evoluția fondu­­lui de burse a fost una pronunțată, în­trucît, da­că în anul universitar 2013-2014 fon­dul de burse se ridica la opt miliarde de lei, acum de­pă­șește 18 mi­li­arde de lei. „Mă­ri­rea fondului de burse anunțată de Gu­vern, cu un co­eficient de minimum doi, va de­ter­mina sporirea cores­pun­zătoare a fondului de burse a­lo­cat UAIC și, implicit, a valorii lu­na­re, a fi­e­cărei categorii în parte”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, re­cto­rul UAIC.

Cele mai multe remunerații la TUIAȘI

Universitatea de Științe A­gri­co­le și Medicină Veterinară „Ion Io­nescu de la Brad” din Iași (USAMV) oferă studenților săi cinci tipuri de burse: bursă de per­for­man­ță, doar studenților care au me­dia 10.00, în valoare de 500 de lei pe lună, bursă de merit de 400 de lei pentru cei care au media între 9.50 și 9.99, bursă de studiu de tip I în va­loa­re de 300 de lei pentru studenții ca­re au media între 8.50 și 9.49, bur­să de studiu tip II de 250 de lei pen­tru studenții cu mediile între 8.00 și 8.49 și bursă socială de 250 de lei. „Du­pă ce vom primi fondurile de la minister, vom mări bursele. Cam 35-36% dintre studenți au burse la noi, iar bursele, cel mai probabil, vor cre­ș­te ca sumă, nu ca număr”, a de­cla­rat conf. univ. dr. Vasile Stoleru, pro­rector cu activități sociale, stu­den­țești și relații cu alumni.
În primul semestru din anul u­ni­versitar 2016-2017, 36% din nu­mă­rul total de studenți în­ma­tri­cu­lați la buget, de la studii de licență și master, de la Universitatea „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIASI), pri­mesc burse. Studenții din anii II, III și IV licență și din anii de master ca­re au o medie mai mare de 9.60, res­pectiv 9.70, primesc o bursă de per­formanță în valoare de peste 600 de lei; studenții care au o medie mai ma­re de 9.00 beneficiază de o bur­să de merit, de peste 400 lei; studenții de la licență și de la master care, în a­nul precedent, au obținut media ge­nerală 7.00, respectiv 8.50, pri­mesc o bursă de studiu, care va­ri­a­ză și care depășește suma de 200 de lei pe lună, pe fiecare student; stu­den­ților orfani sau care sînt bolna­vi de TBC li se acordă o bursă socială de peste 200 de lei. În prezent, din to­talul de burse acordate, la TUIAȘI, 0,5% dintre studenți primesc o bur­să de performanță, 10,4% au o bur­să de merit, 72,6% primesc o bursă de studiu și 16,5% au o bursă so­ci­a­lă. Reprezentații universității au men­ționat că, după o discuție cu stu­denții, vor decide în ce fel vor fi afectate bursele actuale de mă­ri­rea fondului de burse de către Gu­vern. „Fiecare facultate în parte va de­ci­de dacă va mări bursele sau da­că va crește numărul acestora, cu con­di­ți­a ca aceasta să respecte con­dițiilor minime pentru medie, stabilite prin procedura de acordare a burselor stu­denților de la universi­­tatea noa­stră. Modificările se pun în aplicare la începutul semestrului al doilea, în­cepînd cu 13 februarie 2017, cînd se va distribui fondul de bur­se pen­tru semestrul al II-lea, res­pec­tiv di­fe­rențele pentru perioada ia­nu­­a­ri­e-februarie”, a declarat prof. univ. dr. ing. Cezar Oprișan, pro­rec­tor res­ponsabil de relația cu stu­denții.

Universitatea Națională de Ar­te „George Enescu” din Iași (UNAGE) acordă studenților burse de merit, de studiu și burse de ajutor social. Spre exemplu, la Facultatea de In­ter­pretare, Compoziție și Studii Mu­zicale Teoretice, specializările In­ter­pretare Muzicală Canto și In­stru­­mente, la studii de licență, 32 stu­den­ți au o bursă de studiu în valoa­­re de 300 de lei, cinci studenți au bur­se sociale de 270 de lei sau de 186 de lei și 11 burse de merit de 330 de lei. „La noi în universitate, de obicei, studenții se întîlnesc și stabilesc da­­că doresc să-și majoreze suma bur­selor sau numărul de burse a­cor­da­te. Noi așteptăm sumele și, în fun­c­ție de cum stabilesc studenții, noi vom lua decizia”, a declarat prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, rectorul UNAGE.

Ligile așteaptă bugetul pe 2017

Inițiativa a fost susținută de A­li­­anța Națională a Organizațiilor Stu­dențești din România (ANOSR), de Uniunea Studenților din Ro­mâ­nia (USR), cît și de Uniunea Na­țio­na­lă a Studenților din România (UNSR). În acest sens, ANOSR a pro­pus, prin campania „Viitorul Im­pli­că Stu­den­ții”, și modificarea Ho­tărîrii de Gu­vern privind stabilirea criteriilor generale de acordare a bur­selor și a altor forme de sprijin ma­te­rial pen­tru elevii, studenții și cur­sanții din învățămîntul de stat, astfel în­cît 30% din fondul total de bur­se să fie alocat către bursele acordate pe cri­terii sociale. „Așteptăm să ve­dem că această creștere a fondu­­lui de bur­se se va reflecta și în le­gea bugetului de stat pentru anul 2017, ca să ne asigurăm că sînt a­lo­ca­ți su­fi­ci­enți bani cît să fie su­por­tată cre­ște­rea. Iar apoi, după aproba­­rea bugetului de stat pentru 2017, fiecare u­ni­versitate va putea să de­ci­dă cum cre­ște cuantumul și nu­mă­rul bur­se­lor. Iar din semestrul al doilea, din martie, sperăm ca stu­den­ții să be­neficieze de bursele mă­rite”, a de­clarat Vlad D. Che­re­cheş, pre­șe­dinte ANOSR. Ur­mă­to­rul pas pe ca­re Guvernul trebuie să-l facă es­te să justifice această modificare, pe lîngă hotărîrea de a acorda gratu­­itate pe CFR călători, și în bugetul statului pe anul 2017.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top