Cantores Amicitiae, cu 40 de ani mai tînăr
Honoris fără Causa 6 iunie 2016 Niciun comentariu la Cantores Amicitiae, cu 40 de ani mai tînăr 88
Pe 4 iunie, corala Cantores Amicitiae, formată, codusă și îngrijită de către prof.univ.dr. Nicolae Gîscă împlinește cel de-al patrulea veac. Timp de 40 de ani, aceasta a reprezentat cu mîndrie România peste hotare, oferindu-le străinilor o felie din cîntecele și colindele tradiționale românești și reușind să-și facă un renume prin prisma zecilor de distincții primite. Iar asta în condițiile în care de-a lungul vremii formația se recomandă mai degrabă ca o școală de muzică, în care prima regulă pe care trebuie să o înveți este „să-ți placă muzica”. A rezistat astfel la toate provocările, chiar și în fața comunismului, a cenzorilor și înghiderii granițelor pentru ca acum să încerce să răstoarne panta descendentă pe care se află pasiunea tinerilor.
Ideea corului Cantores Amicitiae s-a născut în 1975, în noaptea de Crăciun. Atunci, cu ocazia apropierii Festivalului Artei Studențești care avea loc o dată la doi ani, formația corală a Casei de Cultură a Studenților (CCS) a mers în tabără la Brașov pentru a face repetiții. Printre aceștia se afla și prof. univ. dr. Nicolae Gîscă, chemat să-i sprijine și să le ofere sfaturi studenților.
Deoarece era o seară festivă, aceștia au întrerupt repetițiile și au început să cînte colinde. Dar corul de la CCS era format pe jumătate de la Conservator și pe jumătate de la diverse facultăți. „Și atunci, pentru că studenții de la Conservator nu prea știau colinde, ne-am oprit după două melodii. Iar asta nu pentru că nu voiau să învețe, ci pentru că repertoriul lor era reprezentat de lucrări mai elevate, care nu pot fi cîntate cînd ieși la o bere la restaurant. „În același grup cu noi erau și studenții de la Politehnică, care au pus mîna pe o chitară și au început să cînte. Și cei care stăteau și ascultau erau studenții de la Conservator în loc să fie invers. Balanța se inversase” relatează prof. univ. dr. Nicolae Gîscă. Atunci, profesorului i-a venit ideea să adauge în repertoriul studenților de la muzică și unele lucrări de o mai largă accesibilitate, care să poată fi cîntate în diverse ocazii.
„În același grup cu noi erau și studenții de la Politehnică, care au pus mîna pe o chitară și au început să cînte. Și cei care stăteau și ascultau erau studenții de la Conservator în loc să fie invers. Balanța se inversase”, relatează prof. univ. dr. Nicolae Gîscă.
Un an mai tîrziu, dirijorul adună mai mulți studenți „dornici de a face ceva în plus” și fondează Corala Cantores Amicitiae, avînd primul concert pe 14 mai 1976, la Botoșani. Conform profesorului, cum la Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE), unde acesta profesa, mai exista un alt cor fondat de către Sabin Păutza, fondatorul a fost motivat să găsească „un alt drum”. Așa că, trupa ajunge să se concentreze pe folclorul din repertoriul românesc precum și cel al altor popoare. Cîteva zile mai tîrziu, pe 25 mai prof. univ. dr. Nicolae Gîscă dirijează aceeași orchestră și la Iași unde s-a cîntat în 16 limbi. „M-am chinuit să învăț pronunțiile, dar am cîntat și în japoneză la vremea respectivă”.
Bis la „Vocea Americii”
Pentru a face rost de melodii, fondatorul coralei cupla un magnetofon la radioul la care zilnic exista o emisiune dedicată folclorului popoarelor, aranjînd mai apoi singur și partiturile. În cele din urmă, acesta a cerut ajutorul mai multor ambasade, primind materiale din Austria, Germania și Statele Unite. „Am primit într-o zi un colet de la Biblioteca Congresului de la Washington, în care am găsit 28 de partituri, adică exact cît le-am transmis că sîntem. E de menționat că era anul 1976, cînd la noi nu se puteau multiplica documente. Aceștia aveau rugămintea ca după ce le cîntăm, să le transmitem bibliotecii americane de la București. Cînd ne-am oprit la București, am susținut acolo și un concert de muzică americană. Am văzut că erau niște microfoane acolo, dar n-am știut ce se întîmplă. Mai tîrziu aflasem că concertul a fost imprimat și transmis la «Vocea Americii» în 1977” își amintește profesorul.
Peste un an, Cantores Amicitiae a organizat și primul concert de colinde, păstrînd esența formației de a aduce lucrări din toată lumea. Determinați și de faptul că nimeni nu mai organiza un astfel de spectacol, trupa a apelat iarăși la magnetofon și la radioul Europa Liberă care transmitea colinde internaționale. Conform prof.univ.dr. Nicolae Gîscă, pentru a păstra prestigiul instituției precum și cel al membrilor din formație, au denumit concertul „Cîntece de iarnă de pretutindeni”. Acesta a devenit cu timpul o tradiție, organizîndu-se în fiecare an.
Totuși, înainte de prima ediție, concertul a fost supus unei vizionări în fața unor specialiști, precum și a șefului cenzurii de la nivelul județean al Iașului. După ce a primit aprobarea părților, dirijorul relatează că s-a întîlnit pe stradă cu cenzorul care îi explica cum tot comitetul județean era impresionat și căuta să-și facă copii cu spectacolul. „Cînd lucrurile s-au mai înăsprit, am fost nevoiți la un moment dat să schimbăm niște texte, însă noi le modificam doar în scriitură. Moș Crăciun era Moș Gerilă iar Crăciunul devenea Anul Nou”, declară profesorul. Potrivit fondatorului, după concert, secretarul de propagandă a felicitat corala, glumind că „totuși au fost cam mulți de Christ”. „Ăsta a fost și norocul meu, pentru că la nivelul comitetului județean de partid erau niște oameni luminați, iar colonelul de securitate se chema paradoxal Cristina Chelaru”. Așa s-a făcut că formația a putut cînta fără prea mari probleme colinde pînă în 1989, cînd aceștia au ținut spectacolul de două ori. Mai întîi pe 21 decembrie și apoi pe 22. Înainte și după Revoluție.
Mașina umană de făcut sunet
În paralel cu activitatea pe care o avea în țară unde obișnuiau să ia premiul întîi la diferite manifestări, în 1978, formația începea să fie chemată în turnee și în străinătate, preponderent în Austria sau Germania. La aceștia din urmă, profesorul relatează că au fost primiți „cu căldură și entuziasm” și că au fost luați prin surprindere de faptul că în loc de aplauze, „nemții bat din picioare” ca să-și arate aprecierea. „Dar probabil că muzica noastră le-a plăcut și de altfel ne-au și spus pentru că noi nu ne-am dus să cîntăm muzica lor, noi cîntam muzica noastră românească, plus prelucrările folclorice ale altor popoare”, completează prof.univ.dr. Nicolae Gîscă.
Au urmat apoi și participările la concursurile internaționale. Prima a fost la Viena la „Tineretul și Muzica”, unde fondatorul recunoaște că au plecat de la ideea „că vom face o figură frumoasă”. Însă, Cantores Amicitiae a reușit să iasă pe primul loc. „Unul dintre coruri era din Japonia, iar atunci am văzut și eu cum arată o mașină umană de făcut sunet. Absolut mașină. Toată lumea deschidea gura la fel și toți făceau același gest. Aveau senzația că e o multiplicare de senzații. Erau foarte buni. Dar noi am fost mai buni”.
Totuși, înainte de prima ediție, concertul a fost supus unei vizionări în fața unor specialiști, precum și a șefului cenzurii de la nivelul județean al Iașului.
Pe parcursul celor 40 de ani în care au cîntat prin toată lumea, corala a reușit să adune peste 25 de distincții naționale și internaționale, a înregistrat 11 cd-uri dintre care șase înregistrate în Elveția și unul în Germania, precum și două discuri din vinil. Dincolo de prestigiu, potrivit dirijorului, formația a reușit să lege prietenii cu alte trupe de top din lume, fiind chemați prin diferite colțuri ale lumii precum Mexic, SUA sau Luxemburg. „Într-un fel pot să spun că am fost ambasadori ai României peste tot unde am fost și am dus cîntecul nostru”, adaugă acesta. Totuși, în ciuda faptului că sînt cunoscuți în străinătate, popularitatea acestora este mică la noi în țară.„De ce ? Pentru că pînă la Revoluție circulam enorm de mult în România. Nu știu dacă a existat vreun oraș în care să nu fi avut concert. După Revoluție am circulat mai mult în afară pentru că nu am avut posibilități materiale. Afară, de bine de rău, noi ne plăteam transportul. De masă și casă se ocupau gazdele”.
Cîntînd pentru sine
În ce privește recrutarea membrilor care să facă parte din corală, aceasta se face în perioadele de început de semestru, și nu există un număr fix al celor care pot face parte. De asemenea, singura cerință pe care fondatorul o cere noilor veniți este ca acestora să le placă muzica, vîrsta sau facultatea de care fac parte fără să însemne un impediment. Acesta afirmă că de-a lungul vremii au trecut prin rîndurile formației și studenți de la Horticultură sau Medicină Veterinară, ori chiar elevi, accentuînd faptul că Cantores reprezintă în același timp și o școală. „De la bun început am plecat de la ideea că noi nu cîntăm pentru altcineva decît pentru noi înșine. Dacă întîmplător pe lîngă noi se găsesc și alți care vor să asculte, cu mare plăcere. Dar totul este să cînți pentru tine. Eu am interzis de la bun început atitudinea asta rigidă, statuară, cu mîinile la spate. Am vrut să văd pe fețele lor bucuria” completează prof. univ. dr. Nicolae Gîscă.
„De la bun început am plecat de la ideea că noi nu cîntăm pentru altcineva decît pentru noi înșine. Dacă întîmplător pe lîngă noi se găsesc și alți care vor să asculte, cu mare plăcere. Dar totul este să cînți pentru tine. Eu am interzis de la bun început atitudinea asta rigidă, statuară, cu mîinile la spate. Am vrut să văd pe fețele lor bucuria” completează prof. univ. dr. Nicolae Gîscă.
În toți cei 40 de ani în spatele cărora a stat, fondatorul Cantores Amicitiae spune că a început să recunoască și anumite trenduri în ce privesc generațiile de studenții. Astfel, dacă la început generațiile alternau între cele cu un nivel mai ridicat de cunoștințe însă cu o pasiune mai scăzută și cele cu o pasiune mai largă, dar cu niște cunoștințe mai mici, în prezent pînă și pasiunea a ajuns „pe pantă descendentă”.
de Beatrice JURAVLE
de Florentina TITULEAC
Adaugă un comentariu