Casa de Cultură, căminul studenților talentați
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 30 octombrie 2017 Niciun comentariu la Casa de Cultură, căminul studenților talentați 183
În anul 1957 lua naștere la Iași Casa de Cultură a Studenților, cu sediul în strada 23 August nr. 26, actualul Bulevard Carol. Cinci ani mai tîrziu, în 1962, Uniunea Tineretului, organizația regională de la Iași, construia și dădea în folosință actualul sediu al instituției. Banii pentru construcție au fost strînși din donațiii, Casa de Cultură fiind pe atunci în subordinea Ministerului Învățămîntului. Cenaclul literar „Mihai Eminescu” a fost primul care a ocupat una dintre cămăruțele clădirii din Fundație, dar treptat locul a început să devină cunoscut ca sediu pentru studenții pasionați de muzică, teatru, dans sau scris. Astfel, în anul 1967, zece ani mai tîrziu, a fost inaugurat Clubul Artelor , numit astăzi Sala Azur, care a materializat dorința tinerilor de a dispune de un spațiu propriu-zis pentru a organiza întîlniri.
Cu cît Iașul era mai căutat de către studenți, cu precădere de cei din zona Moldovei, la Casa de Cultură apăreau Complexul „Ethos”, „Interior-Clubul”, Studioul de teatru „Experiment”, Studioul muzical „Lyra”, Cabinetul „Tricolor”, Studioul de fotografie și film „Iris” și Studioul „Azur”. Uniunea, prin intermediul oamenilor săi din conducere, venea în întîmpinarea acestora cu oferte tot mai atractive, care să le stîrnească și să le pună-n funcțiune simțul creativ. Ulterior, multe dintre aceste construcții suferă transformări, sub influența regimului politic, sau se adaptează și dau naștere unor formații artistice precum „Doina Carpaților”, Teatrul „Ludic”, Cenaclul de literatură „SF Quatar”. Tot la Casa din Fundație se nasc și trupa „Roșu și Negru”, „Meteor”, „Divertis” sau „Satyricon.
Cînd s-a înființat trupa de umor Divertis, în 1981, „veneau și două mii de studenți, iar spectacolele se țineau de seara pînă dimineața la ora șapte”, spunea Emilian Marcu în 2008, în Ediția specială a Opiniei studențești.
În 1977, din dorința de a aduce mai aproape studenții tuturor facultăților din Iași, se naște concursul numit „Gaudeamus”, care ajunge la performanța de a strînge pe scenele Casei de Cultură a Studenților aproximativ 800 de studenți pe zi, numărul celor care activau în formațiile studențești la vremea respectivă depășind 3.000. În realitate, trupele formate sau festivalurile organizate aici și-au scris povestea pe fiecare dintre pereții clădirii din Fundație și au înălțat-o cu fiecare treaptă.
Etajul I
Pe-o laterală a Casei de Cultură a Studenților, săpată într-o parte, potrivită numai bine printre geamuri, este intrarea mică a clădirii. Cum urci primul rînd de scări ajungi în dreptul unui geam mic, cu ramă albă și pătrățoasă, prin care te uiți atent, o să-i zărești fie pe nenea Liviu, pe „Ghiocel” sau nenea Costică. Cei trei portari fac cu schimbul așa că dacă ai și nițel noroc să-i prinzi la o țigară, poți să afli cum li s-a derulat viața prin fața ochilor în bătrîna casă de la baza Copoului, pe cine au îndrăgit și, mai ales, cine dădea cele mai faine petreceri.
Nenea Liviu Sandu are 22 de ani de cînd e angajat aici și-i știe pe toți. Din cînd în cînd, atunci cînd are chef, se așează în dreptul geamului alb de la camera portarilor și-ți povestește cine se învîrtea pe aici cu ani în urma și cît de drag îi era fiecare. Pe Ghiocel Merchez îl găsești pitulat cuminte în dreptul calculatorului sau făcînd ture pe holurile lungi, glumind cu toți cei care-i întîlnește în cale. Nenea Mihai își desface buzele a zîmbet de cum te zărește, fie că te cunoaște sau nu, și-ți vorbește blînd și apăsat, încît să nu simți că ai intrat „în casă străină”.
Cum urci încă un rînd de trepte, la primul etaj al Casei de Cultură holul se deșiră-n două bucățele care servesc drept sediu pentru Sala Moldavia, în care se află Cenaclul „Mihai Eminescu” și Junimea Studențească, coordonate de Emilian Marcu, și Clubul de Muzică „Richard Oschanitzky”, care îl are ca profesor pe Romeo Cozma.
Dacă apeși mînerul ușii albe din stînga, intri direct într-o sală mică, aproape plină de scaune așezate frumos, în rînd, ca într-un amfiteatru de spectacole în miniatură. Pereții sînt acoperiți de postere colorate care surprind tineri dansînd sau cîntînd. Romeo Cozma salută politicos, aproape făcînd o reverență și te invită să te așezi pe unul dintre scaunele albastre, astfel că-ți dă impresia că ai ajuns iar la școală.
Lucrează la Casa de Cultură a Studenților din1993 așa că a prins, după cum spune, mai multe sisteme de conducere și de stat. De cînd își amintește viața i s-a legat de cea a instituției. Pentru că s-a întîmplat să locuiască tot în fundație nu de multe ori i a primit acasă scrisorile destinate Casei de Cultură și viceversa. Așa că drumul spre Casa de Cultură l-a bătătorit dintotdeauna, activînd în cadrul unor formații muzicale și în perioada studenției. Pasiunea pentru muzică i-au descoperit-o părinții pe la vreo trei-patru ani cînd fredona copilărește toate melodiile pe care le auzea. Astfel, a fost înscris la cursuri de muzică și pentru că acolo nu exista acordeon, singurul instrument pe care-l cunoștea, a ales să învețe să cînte la pian. După ce-a terminat studiile universitare, Romeo Cozma a fost trimis să profeseze în calitate de cadru didactic, într-un sătuc din județul Iași. Cînd, la scurt timp, a aflat că un loc de muncă rămăsese liber la Casa de Cultură prima lui dorință a fost să se întoarcă acasă. Astfel, fiind din Iași, a reușit să-și facă transferul la instituția de cultură și de atunci activează aici în calitate de profesor la clubul de muzică „Richard Oschanitzky”, pe care l-a fondat împreună cu un prieten.
Ca pentru aproape toți dintre vechii angajați, activitatea aici s-a împărțit între două ere, comunistă și post-comunistă. „Instituția era coordonată politic și era evident că președintelui, care era pare din UNASER, i se subordona directorul. La nivel de instituției simțeam asta prin cenzura constantă, care era vizibilă. De exemplu noi, orice spectacol pe care îl făceam trebuia aprobat. Textele trebuiau scrise și trimise cu tot cu dosarul artiștilor la partid ca să primim undă verde”, spune Romeo Cozma, în timp ce-și frămîntă mîinile una-n alta.
La cenzură se aduna, după cum spune acesta lipsa echipamentelor necesare și problema căldurii, care era oferită cu rația. „Stăteam îmbrăcați la repetiții și cîntam pînă ne înghețau degetele”, adaugă, în timp ce zîmbește amar. Tristețea rememorării acelor vremuri nu se compară însă cu cea produsă de faptul că puțini dintre angajații vechi ai Casei de Cultură, buni prieteni de-ai săi s-au prăpădit sau și-au îndepărtat pașii de locul acesta. În urma lor a rămas, după cum recunoaște Romeo Cozma, una dintre cele mai frumoase amintiri trăite împreună – seara în care regimul comunist s-a sfărîmat, seară ce l-a prins aici, între cei patru pereți ai clubului de muzică.
Vizavi de încăperea în care răsună clapele de pian este Sala Moldavia. În spatele a două uși din termopan, îl găsești pe Emilian Marcu încă din 1973, cînd a ocupat locul de bibliotecar, proaspăt rămas liber. A absolvit Institutul de biblioteconomie din București și după ce a lucrat vreo șase luni în învățămînt, la Schitul Duca, s-a lăsat purtat către Iași. Primii săi ani la Casa de Cultură îi leagă de revista „Opinia studențească”. „Am făcut parte din primul colegiu de conducere al Opiniei, în perioada în care redactor-șef era profesorul Rusu, de la Medicină”, zice Emilian Marcu, adoptînd o poziție solemnă. Își amintește acum cu haz, după aproape 39 de ani, de peripețiile din redacție și de momentul cînd, în urma publicării unei anchete care a vizat cadrul universitar, a fost dat afară. A înființat apoi un cenaclu de muzică și poezie numit „Gînd și suflet românesc”, care a funcționat pînă în 1974, cînd s-a transformat în Cenaclul „Moldavia”. Tot el a fost cel care a condus Cenaclul „Mihai Eminescu”, care mai dăinuiește și astăzi, dar la care „sînt din ce în ce mai puțini studenți participanți”. Ca să nu lase tinerii să se îndepărteze de scris, a înființat și revista de creație și cultură „Junimea studențească”, unde a învățat să-i lase pe tineri „să greșească”, dar să deprindă în timp tainele cuvintelor. Emilia Marcu este printre cei care n-au simțit prea puternic apăsarea regimului sau poate că nu și-au dat voie s-o facă. „Începeam spectacolele Cenaclului „Moldavia” cu melodia „Pastorul singuratic”, a lui Zamfir, care era interzisă pe atunci și după ce se termina ieșeam pe scenă și le ceream celor care aveau microfoane să-și pregătească instrumentarul din dotare că dăm drumul la eveniment. Uneori prin glumele acelea se făceau aluzii chiar grave, dar pe mine nu m-a tras nimeni de mînă vreodată ca să mă chestioneze”, recunoaște Emilian Marcu zîmbind.
În cele cîteva decenii petrecute la Casa de Cultură a adunat momente cît să povestească zile-n șir. Ce n-o să uite vreodată a fost imboldul pe care i l-a dat lui Toni Grecu, din grupul Divertis, într-un turneu la care-l însoțise în Botoșani, ca să urce în scenă. „Și a intrat acolo, dar n-a mai ieșit”, rîde Emilian Marcu și se așează mai bine-n scaun, între miile de cărți dimprejur. Un steag românesc îi face umbră capului și-l face să pară și mai blînd decît își dorește, atunci cînd nu contenește să-ți spună cît a însemnat pentru el locul acesta.
Etajul al II-lea
Cum ajungi la ultimul etaj dai de cele două uși ale Opiniei studențești. Revista Opinia studențească a apărut în 1974 ca organ de presă al uniunii asociațiilor UASC din Centrul Universitar Iași, cu „studențească” scris în josul paginii. „A fost o decizie la nivel central a UASC să se înființeze reviste studențești, astfel că au luat naștere aproape în același timp «Universitatea comunistă», la București, «Napoca Universitara», la Cluj-Napoca, și «Opinia», la Iași”, își amintește Emilian Marcu. „Primele foi” erau, după cum spunea Doru Tompea, președinte UASC și editor al revistelor studențești de la Casa de Cultură, într-un număr special scos de Opinia studențească, în 2008, în format afiș, scrise de mînă, care apăreau în interiorul revistei și erau „bijuterii” umoristice, cu pulsuri scrise acid, evitînd cenzura prin subtilitate.
„Opinia” a cultivat toate genurile și speciile jurnalistice, fără să se supună în niciun moment regimului. Astfel, în perioada lui 84, Daniel Condurache a reușit să-l convingă pe Doru Tompea să aleagă un redactor-șef din rîndul studenților, dar și să eviteze apariția vreunei poze de-a lui Ceaușescu între paginile revistei. Revista nu se vindea la chioșcuri, nu avea un sistem de difuzare, fiind transmisă din mînă-n mînă. Cînd regimul era gata să cadă „Opinia”, care devenise semi-cotidian, rămăsese principalul mijloc de informare a Iașului. „Practic, existau numai articole de opinie. Și știrile erau așa”, spunea Daniel Condurache, în numărul special scos de Opinia studențească, în 2008, cu ocazia aniversării a 50 de ani a Casei de Cultură a Studenților. Atunci a fost și momentul în care revista a început să fie vîndută cu cinci-șase lei, distribuindu-se în toată țara, într-un tiraj de 80.000 de exemplare. În 1990, Opinia studențească avea să fie închisă pînă în 1998 cînd, tot la inițiativa lui Daniel Condurache, a reapărut într-o nouă formulă, fiind redactată de atunci pînă în prezent doar de studenții de la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.
„Copilul meu s-a născut în 1979”, așa spunea reigzorul Aurel Luca cu fiecare ocazie cînd făcea referire la Teatrul Ludic. Trupa apăruse însă mai devreme, în 1974, cu numele „Eidos”, transformîndu-se mai apoi, odată cu mutarea regizorului la Casa de Cultură a Studenților, în „Vorba”. În numărul special scos de Opinia studențească, în 2008, la aniversarea a 50 de ani de CCS, era menționată participarea Ludicului la „peste 70 de festivaluri în toată istoria sa, în peste 35 de țări pentru diverse comunități românești și centre culturale”. Teatrul este legat dintotdeauna de sufletele tinere, fiind deschis oricărei categorii de vîrstă. Ceea ce rămîne specific Ludicului este însuflețirea cu care, mulți dintre cei care au activat în trupă în perioada studenției, au decis să o facă și după. De Teatrul Ludic se leagă nume precum Horia Gumeni, Ina Petraru, Cristian Gheorghiu și Daniel Busuioc.
Cum treci de Sala Ludic și traversezi holul mic și întunecos care duce-n cealaltă jumătate a clădirii, poți să auzi cum, în sala Ansamblului folcloric, cîteva glasuri subțiri numără pașii. „Și unu, și doi, ș-acum la stînga..”, strigă o fată și își lasă ecoul să străbată toată încăperea. La biroul de alături stă Petre Șușu, coregraful ansamblului și scormonește între dosarele de pe masă. A terminat Facultatea de Mecanică, în Iași și, în toată perioada studenției a putut fi mai tot timpul găsit pe holurile Casei de Cultură. Era membru al Ansamblului „Plaiuri moldovene”, care aparținea de facultatea sa, iar cînd după revoluție acesta s-a desființat Petre Șușu, alături de alți colegi, s-au alăturat „Doinei Carpaților”, pînă în 1993, cînd s-a mutat în Baia Mare.
Cum treci de Sala Ludic și traversezi holul mic și întunecos care duce-n cealaltă jumătate a clădirii, poți să auzi cum, în sala Ansamblului folcloric, cîteva glasuri subțiri numără pașii. „Și unu, și doi, ș-acum la stînga..”, strigă o fată și își lasă ecoul să străbată toată încăperea. La biroul de alături stă Petre Șușu, coregraful ansamblului și scormonește între dosarele de pe masă.
S-a reîntors în Iași în 2000 și de atunci a devenit coregraf al „Doinei Carpaților”. Chiar dacă simte că ceea ce oferă acum Casa de Cultură a Studenților nu mai este atît de variat ca în perioadele trecute, știe că acesta-i un loc care rămîne „în sufletele și apucăturile fiecărui om care trece pe aici”. În ansamblul lui se formează prietenii, și mai mult decît atît, uneori acestea dau naștere unor familii. „În fiecare generație sînt două-trei cupluri care se căsătoresc. Vin uneori foștii membri cu copiii tot la noi”, spune Petre Șușu și se lasă pe spătarul scaunului. „Doina Carpaților trebuie să existe”, ăsta-i gîndul care-l îndeamnă zi de zi să muncească de drag.
În rînd cu sălița Doinei Carpaților, poți să-i îndemni să depene povestiri pe Adrian Căliman și pe Petran Paviliuc. Adrian Căliman este actualul consilier al Casei de Cultură a Studenților și fondatorul al festivalului aflat la a X-a ediția, Rock’N‘Iași. Petran Paveliuc lucrează în clădirea de la Fundație din 2007, dar a activat și în studenție, ca chitarist a trupei Edelvais. În 2008 a organizat „Iasi Guitar Festival”, primul festival național de chitară clasică și electrică. A început să cînte la chitară de la șapte ani, cînd obligat de mama sa, făcea naveta Iași – Tîrgu Frumos ca să participe la cursuri. Recunoaște însă că treptat s-a îndrăgostit iremediabil de chitară și că acum „e o extensie” a sa. Despre asta îi învață și pe elevii săi de la școala de muzică pe care a creat-o. Nici la cîntat în trupă n-a renunțat, din dorința de a păstra „același vibe” ca pînă
acum.
Pe același hol întunecos era și biroul lui Mircea Ignat, care s-a angajat la 22, magazioner la Casa de Cultură a Studenților. Chiar dacă pe fișa postului său îi era trecut acest titlu, Mircea Ignat a fost pentru cei din Casa de Cultură mai mult de atît – a fost cel pe mîna căruia se plimba toată recuzita, cel care s-a îngrijit de trupa Divertis și care spectacolele trupei Quasar Dance. Chiar dacă isprăvirea revoluției avea să-l ridice la grad de referent cultural, satisfacția și-a strîns-o din buna funcționare a lucrurilor dragi sieși și din zîmbetul tinerilor care-i stăteau în preajmă.
Toată această moștenire adunată buchet timp de 60 de ani este preluată, transformată și dusă mai departe la Casa de Cultură a Studenților. „Îmi doresc foarte mult ca festivalurile de tradiției să continue și să contribui la munca depusă de foștii directori ai instituției”, spune Bogdan Crucianu, actualul director al Casei de Cultură a Studenților.
Adaugă un comentariu