Cine ne poate garanta siguranța?

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Cine ne poate garanta siguranța? 124
Cine ne poate garanta siguranța?

Cît de siguri sîntem în oraș, pe timp de zi sau pe timp de noapte? Autoritățile susțin că ar trebui să existe atît un timp de răspuns mai rapid din partea lor, cît și mai multe măsuri de prevenție din partea cetățenilor. Un incident raportat la 112, conform acestora, este preluat mai întîi de dispecer și apoi direcționat către unitatea care îl poate soluționa – poliție, pompieri sau salvare. Însă nici pînă acum nu s-au găsit răspunsuri la întrebarea privind siguranța, în condițiile în care crima de sîmbătă, 28 februarie, a avut loc în miezul zilei, în Parcul Copou, locul unde studenții vin să studieze pe bănci, unde copiii vin să se dea cu role și să joace badminton, și unde bătrînii se plimbă, mai ales acum, că a venit primăvara.

Crima de sîmbătă, 28 februarie, din Parcul Copou, în urma căreia eleva Diana Elena G., în vîrstă de 16 ani, a fost strangulată de prie­te­nul ei, Eduard P., tot de 16 ani, a pus sub semnul întrebării si­gu­ran­ța noastră, a ieșenilor, cu atît mai mult cu cît fapta s-a produs ziua amiaza-mare în cel mai mare parc din oraș. Întîmplarea a adus în dis­cuție, pe de o parte, lipsa pa­tru­le­lor din zona respectivă, iar pe de alta, absența camerelor de luat vederi, cu ajutorul cărora investigatorii ar fi ajuns mai devreme la criminal. În replică, autoritățile au argumentat că în acel moment, în parc, nu se aflau patrule de poliție deoarece a­cestea toate au fost duse către Sta­dionul „Emil Alexandrescu”, aco­lo unde urma să se joace meciul dintre CSMS Iași și Gaz Metan Me­diaș.

În Parcul Copou, deocamdată, nu există camere de luat vederi, sin­gurele aparate de supraveghere vi­deo aflate în vecinătatea fostei gră­dini publice fiind amplasate pe Bu­levardul Carol, în Fundație, la Uni­versitatea „Cuza” și în Agro­no­mie.

În Parcul Copou, deocamdată, nu există camere de luat vederi, sin­gurele aparate de supraveghere vi­deo aflate în vecinătatea fostei gră­dini publice fiind amplasate pe Bu­levardul Carol, în Fundație, la Uni­versitatea „Cuza” și în Agro­no­mie. Comisar Liviu Hliboceanu, șeful Po­liției Locale din Iași, a precizat că rețeaua camerelor de luat vederi în­treținute de poliția locală se va ex­tin­de în cel mult două luni, cu­prin­zînd și cele mai mari parcuri din oraș. „Sistemul nostru de supra­ve­ghe­re cu camere video cuprinde 68 de camere care funcționează la mo­mentul actual. Acum, în urma unor discuții cu primăria, am ajuns la un acord într-un proiect conform că­ruia vom monta camere de luat vederi și în parcuri, vizate fiind bi­neînțeles Copou, Expoziției, Voie­vo­zilor, Esplanada Oancea, Espla­na­da Mimoza – Păcurari, Espla­na­dă Nicolina, urmînd să fie instalate și în parcurile de joacă”, a men­țio­nat șeful Poliției Locale.

Momentan, Parcul Copou, spre exemplu, este supravegheat doar în dreptul intrării principale, vizavi de SuperCopou, pe Bulevardul Ca­rol, care urcă din Fundație, de la Biblioteca Centrală Universitară „Mi­hai Eminescu” din Iași, pînă în rondul din Agronomie.
În ceea ce privește patrulele po­lițiștilor din zonele respective, po­tri­vit unui plan de acțiune în­toc­mit la nivel de municipiu, Iașul are 25 de sectoare de „siguranță publică” și 135 de zone de patrulare. Zona Co­poului este sub jurisdicția Sec­ției 2 de Poliție, are 9 zone de pa­tru­lare și tot atîtea patrule. Parcul Copou intră într-o zonă mare, din care fac parte și strada Toma Coz­ma, Șipotel, Belvedere, Văscău­țea­nu, aleea Copou, Bulevardul Carol I, strada Vicol și strada Fagului.

Loredan Temneanu, comisar-șef la 112, explică faptul că fiecare persoană care apelează la numărul unic de urgență este direcționată către uni­tatea care o poate ajuta – la poliție, pompieri sau ambulanță. În cazul în care cineva raportează o infrac­țiu­ne în desfășurare sau care a a­vut deja loc, dispecerul îl direc­țio­nează direct către poliție.

Cine răspunde la 112?

Cum funcționează însă siste­mul de supraveghere al auto­ri­tă­ți­lor și ce trebuie făcut în cazul în care o persoană apelează la nu­mă­rul unic de urgență 112? Loredan Temneanu, comisar-șef la 112, explică faptul că fiecare persoană care apelează la numărul unic de urgență este direcționată către uni­tatea care o poate ajuta – la poliție, pompieri sau ambulanță. În cazul în care cineva raportează o infrac­țiu­ne în desfășurare sau care a a­vut deja loc, dispecerul îl direc­țio­nează direct către poliție. „Ape­lu­rile noastre prin 112 sînt direc­țio­nate către Inspectoratul Județean de Poliție, iar ei la rîndul lor distri­buie sarcinile și către Poliția Locală, în funcție de competență. Situațiile în care se poate apela la 112 sînt omor, atac armat, atentat, tîlhărie, tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice, dezertări, evadări, trafic și con­sum de droguri, furturi, accident de circulație soldat cu victime sau cu persoane blocate în autovehicule, explozii, electrocutări, căderi de la înălțime, surpări de teren, accident grav la metrou, accident de avia­ție, accident feroviar, etc.”, a declarat Loredan Temneanu.

Conform descrierii de pe siteul oficial, Sistemul Național Unic pen­tru situații de urgență primește și înregistrează automat apelurile de urgență comunicate, le confirmă și încearcă să le localizeze. Însă după ce o persoană care apelează la nu­mă­rul de urgență trece de dispe­ce­ra­tul 112 și vorbește direct cu de­par­tamentul pe care dorește să-l contacteze, în funcție de tipul de problemă reclamată este direc­țio­nat din nou.

Spre exemplu, dacă cineva ob­servă un accident auto cu victime rămase încarcerate, sau orice altă situație care necesită intervenție ra­pidă și, eventual, descarcerare, la fața locului este trimis un echipaj SMURD. În același timp, dacă timpul de reacție nu este maximum de important și suni la 112 pentru că, spre exemplu, te simți rău și nu poți ajunge de unul singur la spital, la fața locului va fi trimisă o ambulanță. În cazul infracțiunilor, răspunderile se împart între Po­li­ția Locală, din care face parte și poliția mu­nicipală, și Inspectora­tul Jude­țean de Poliție, la care se face adesea referință cu numele de poliția națională.

Poliția Locală, ordinea publică, Inspectoratul Județean, aspectele penale

Directorul Poliției Locale, Liv­iu Hliboceanu, explică faptul că ins­ti­tu­ția pe care o reprezintă are ca principal rol asigurarea ordinii și liniștii publice. „Verificăm legalita­tea construcțiilor pe raza municipiu­lui Iași, existența autorizației de cons­trucție, dacă se abate sau nu de la proiectul autorizat sau procesul verbal de recepție finală a lucrărilor. Avem patrule în oraș, lu­crăm în sistem integrat cu poliția națională, un om de la noi și unul de la ei. Avem o serie de camere de supraveghere care țin de noi, 68 la număr, toate funcționînd acum”, a declarat acesta. Directorul a precizat că în momentul în care o per­soa­nă apelează la numărul de ur­gență 112 și este de competența Po­liției Locale, este trimisă la fața lo­cu­lui cea mai apropiată patrulă sau mașină care se află în zona res­pec­tivă.

De exemplu, în cazul crimei ca­re a avut loc în februarie în Copou, acesta precizează că în parc, în mo­mentul crimei, se afla o patrulă a Po­liției Locale. „Poliția Locală pa­tru­la în zonă, tinerii au fost văzuți, dar nu prezentau niciun aspect con­flictual ca să poată fi legitimați. Erau pur și simplu doi tineri pasivi care stăteau pe o bancă. Inclusiv criminalul a declarat că a văzut poliția, a așteptat să treacă, și apoi i-a spus fetei că vrea să îi facă un cadou”, a adăugat Liviu Hliboceanu.

De exemplu, în cazul crimei ca­re a avut loc în februarie în Copou, acesta precizează că în parc, în mo­mentul crimei, se afla o patrulă a Po­liției Locale. „Poliția Locală pa­tru­la în zonă, tinerii au fost văzuți, dar nu prezentau niciun aspect con­flictual ca să poată fi legitimați. Erau pur și simplu doi tineri pasivi care stăteau pe o bancă. Inclusiv criminalul a declarat că a văzut poliția, a așteptat să treacă, și apoi i-a spus fetei că vrea să îi facă un cadou”, a adăugat Liviu Hliboceanu.

În condițiile în care o persoană reclamă o infracțiune cu posibile ra­­mificații penale, atunci se apelează direct la Inspectoratul Județean de Poliție, structură integrată a po­li­ției naționale. „Inspectoratul Ju­de­țean de Poliție are competențe mai extinse în raport cu Poliția Locală, sînt mult mai multe atribuții dintre care principala este cercetarea penală, partea de poliție juridică”, a declarat comisarul-șef Mădălin Țăran, de la IPJ Iași.

***

Toate persoanele din rîndul autorităților, fie ele locale sau naționale, spun că în situația unei finanțări reduse, a orelor lungi de lucru, a patrulelor puține și a exis­tenței de multe zone nesu­pra­ve­gheate video, mai important decît tim­pul de răspuns al lor este pre­venția. Studenții să nu meargă singuri noaptea, prin zone neilumina­te, eventual prin periferia ora­șu­lui. Nimeni nu a știut însă ce măsuri de prevenție ar trebui să folosești atunci cînd viața îți este pusă în pericol în miezul zilei, în unul dintre cele mai mari parcuri ale Ia­șu­lui, cînd patrulele poliției păzesc un meci de fotbal.

de Iulia CIUHU
de Cătălin HOPULELE

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top