Compania de Transport Public din Iași digitalizează abonamentele studențești
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 4 martie 2019 Niciun comentariu la Compania de Transport Public din Iași digitalizează abonamentele studențești 283La scurt timp după apariția aplicației 24pay cu ajutorul căreia persoanele care circulă cu mijloacele de transport în comun din Iași își pot procura bilete direct din autobuze sau tramvaie, au fost făcute și cardurile ElStudiS, pe care le folosec doar studenții. Acestea au un cond unic QR, care este diferit pentru fiecare utilizator, iar o dată cu scanarea lui, aplicația va genera un abomanet lunar. Astfel, unii studenți vor beneficia de un abonament la 12 lei, iar alții la 40 de lei. Ele variază în funcție de criteriile stabilite de fiecare universitate, de aceea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași doar 1.650 din studenții de la buget își procura un abonament redus, iar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, chiar dacă sînt la buget, studenții cazați în căminele insituției de învățămînt superior nu beneficiază de subvenție la abonamente.
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost prima instituție de învățămînt superior din Iași care a distribuit cardurile eliberate de Compania de Transport Public (CTP) adresate studenților. O dată cu apariția aplicației 24pay prin care se pot procura bilete direct din autobuze sau tramvaie, administrația a actualizat bazele de date în care erau înregistrați studenții și le-a trimis către CTP. „Le-am trimis toate documentele, ei la rîndul lor ne-au dat cardurile, le-am împărțit la fiecare universitate în parte, iar facultățile le-au împărțit studenților și totul a mers foarte repede. Știm ce înseamnă abonamentele pentru transport, muncă multă, casieri, o întreagă tevatură”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, director la Direcția Servicii Studențești (DSS) de la TUIASI. Politehnica este și prima universitate care a redus prețul unui abonament de la 12 lei la 6 lei.
Prețul unui abonament valabil o lună întreagă pe toate liniile CTP costă 80 de lei, dintre care 34 de lei îi achită Primăria, 34 de lei universitățile, iar restul de 12 lei studenții. Studenții TUIASI aveau deja oportunitatea de a cumpăra abonamentele la prețul de 10 lei, diferența fiind susținută din fondurile universității, iar acum a fost scăzut și mai mult. „La noi abonamentul costa inițial 10 lei, iar din venituri proprii am reușit să îl reducem la 6 lei. Universitatea suplinește diferența pînă la 12 lei. De anul trecut noi am crescut cota și am început să plătim 36 de lei, față de cei 34 pe care îi plăteam inițial. Acum am mai suplimentat cu 4 lei, astfel încît studenții să mai dea doar diferența de 6 lei”, a mai adăugat directorul DSS. Înainte de trecerea la abonamentele digitale, studenții de la TUIASI trebuiau să meargă la biroul care elibera astfel de tichete, însă acum caseria a fost desființată, personalul fiind relocat la cantină. Cei care nu își permit un smartphone sau care nu vor să utilizeze aplicația 24pay trebuie să meargă la secretariatul facultății la care sînt înscriși pentru a-și procura adeverința de care au nevoie atunci cînd merg la un chioșc al CTP pentru a-și face un abonament clasic.
La Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE), conform CTP, cardurile pe baza cărora studenții își pot procura abonamente sau bilete au fost distribuite în același timp cu cele de la TUIASI, încă din luna noiembrie 2018, și aceștia își cumpără abonamente digitale la prețul de 12 lei pe lună.
Automate pentru încărcarea cardului ElStudiS
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) cardurile CTP au fost primite în decembrie 2018, cînd studenții erau în vacanța de iarnă, și au fost distribuite în ianuarie 2019. „La nivelul universității se distribuie 1.650 de abonamente, în funcție de punctajul obținut de student”, au declarat reprezentanții UMF. Împărțirea cardurilor s-a făcut pe baza unui proces verbal încheiat între Serviciul facilități studenți și reprezentanții asociațiilor studențești.
Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) susține faptul că au discutat cu cei de la CTP din momentul în care au constatat că se face o coadă foarte mare la tonet unde se vînd bilete sau abonamente, însă la momentul respectiv nu exista o infrastuctură necesară pentru realizarea abonamentelor digitale. „În momentul în care această aplicație a fost disponibilă pentru călători, aceștia reușind să-și achiziționeze bilete de călătorie scanînd codul QR, am înaintat către universități propunerea de a ne pune dispoziție baza de date a studenților tocmai pentru a emite acele carduri și a nu mai fi necesară eliberarea unor adeverințe, deplasarea cu ele la tonetă pentru achiziția de abonamente”, a declarat Adrian Mihai, purtător de cuvînt al CTP.
Studenții care nu pot sau nu vor să folosească aplicația 24pay vor merge, ca și la TUIASI, la secretariatele facultăților să își procure o adeverință, iar în viitor lîngă chioșcurile CTP se vor amplasa automate care vor permite încarcarea cardurilor. „Se vor pune niște dispozitive lîngă ghișeul de la casa de bilete. Un fel de automat unde poți introduce bacnotele și-ți poți lua abonamentul cu cash, nemaifiind necesar contul bancar. Îți scanezi cardul CTP, iar aparatul ar trebui să vadă dacă ești eligibil cu baza de date, dacă el vede că nu ești la buget sau în categoria necesară, probabil te va îndruma spre altceva”, a declarat ec. Costel Palade, directorul general administrativ al UAIC.
Liste actualizate lunar
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) studenții care stau în cămin nu beneficiază de abonamente reduse chiar dacă sînt la buget. Vor plăti 12 lei doar cei care locuiesc mai departe de universitate și cei care trebuie să meargă la TUIASI pentru unele cursuri susținute în baza parteneriatului dintre cele două universități. Cardurile cu un cod unic QR au început să fie distribuite pe 20 februarie 2019 de reprezentanții ligilor studenților. Conducerea USAMV susține că a întîmpinat probleme la semnarea contractului cu firma de transport public deoarece aceștia nu au pus la dispoziția universităților un contract cadru care să enunțe termenii și condițiile, din acest motiv fiecare unitate de învățămînt și-a făcut un astfel de contract cum a crezut de cuviință. „Situația era mai ușoară cînd aveam legitimații pentru că pe noi ne ajutau ligile. Primeam un număr clar de studenți care vor abonamente, cîteva le mai cumpăram noi din venituri proprii, iar mai apoi ei le distribuiau în timp de două-trei zile”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activități sociale, studențești și relații cu alumni de la USAMV.
Fiindcă este un sistem nou, unitățile de învățămînt superior, dar și studenții întîmpină dificultăți în utilizarea acestuia. Pentru a putea utiliza aplicația 24pay persoana trebuie să introducă datele de pe cardul bancar personal și să scaneze codul QR de pe cel ElStudiS. Apoi trebuie să selecteze tipul de bilet sau abonament pe care vrea să îl cumpere, iar pe numărul personal de telefon va primi un mesaj de confirmare a tranzacției. Tichetul de călătorie poate fi deschis în secțiunea „Portofel” din aplicație și prezentat în timpul unui control.
de Diana MARCU
de Claudia PINCOVSKI
Adaugă un comentariu