Consiliul Naţional al Rectorilor s-a reunit pentru prima dată la Iaşi, la Universitatea Tehnică
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 23 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Consiliul Naţional al Rectorilor s-a reunit pentru prima dată la Iaşi, la Universitatea Tehnică 56Pentru prima dată de la înființare, Consiliul Național al Rectorilor (CNR) s-a reunit weekendul trecut la Iași, evenimentul fiind găzduit de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. La consultări au participat membrii CNR și Liviu Pop, ministrul Educației, care au discutat despre finanțarea învățămîntului superior pentru următorii an, strategia de promovare a universităților din România la nivel internațional, dar și despre evaluarea tuturor școlilor doctorale, care va trebui finalizată pînă în luna octombrie a anului 2019.
Consiliul Național al Rectorilor (CNR) s-a reunit în perioada 17-19 noiembrie pentru prima dată la Iași. Evenimentul s-a desfășurat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și au participat, pe lîngă membrii CNR, reprezentați ai tuturor instituțiilor de învățămînt superior ieșene, Liviu-Marian Pop – ministrul Educației, și Gigel Paraschiv – secretar de stat al Ministerului Educației Naționale (MEN), iar principalele probleme discutate au fost finanțarea învățămîntului superior, modul de absorbție al fondurilor europene, strategia de promovare a universităților la nivel internațional și evaluarea școlilor doctorale. „Universitatea noastră a fost onorată să găzduiască CNR, mai ales că acest eveniment s-a suprapus cu sărbătorirea celor 80 de ani de la înființarea Școlii Politehnice de la Iași. Cred că prin poziția de top a universității noastre am oferit cadrul legitim pentru desfășurarea CNR și sînt convins că tot ce s-a discutat aici se va pune în practică pentru că există deschidere din partea MEN”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI și vicepreședinte al CNR.
Evaluarea Școlilor Doctorale
Ședința desfășurată la Iași a fost condusă de prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, care este președintele CNR. Cel mai dezbătut subiect a fost evaluarea tuturor Școlilor Doctorale, care se va face pînă la 1 octombrie 2019. „Toate cele 210 școli doctorale vor fi evaluate conform legii, acest lucru fiind susținut de toate părțile implicate în acest proces: universități, MEN, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS) și consultanți internaționali de la Banca Mondială”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai adăugat că valoarea costurilor necesare evaluării unei singure școli doctorale ar trebui să se încadreze între 10.000 și 15.000 de euro, în acest preț fiind cuprinsă plata experților și cheltuielile logistice. El a mai precizat că, în total, în România sînt aproximativ 20.000 de programe doctorale, și prin urmare nu pot fi evaluate acestea, iar procedura va fi concentrată pe școlile doctorale. „Putem continua discuțiile pe finanțare europeană în zona școlilor doctorale, fiindcă există aproape 72 milioane de euro pe care putem să îi atragem în acest domeniu”, a declarat Liviu Pop.
Consiliul Național al Rectorilor propune ca evaluarea școlilor doctorale, realizată de către ARACIS, să aibă în vedere patru criterii. În primul rînd, evaluatorii vor avea în vedere resursele umane, respectiv calitatea conducătorilor de doctorat. Președintele CNR a declarat că unul dintre aspecte ar putea fi producția științifică, dar aceste amănunte nu au fost încă definitivate. Cel de-al doilea criteriu va avea în vedere o analiză a infrastructurii de cercetare a școlilor doctorale, iar cel de-al treilea se referă la impactul pe care îl are fiecare teză de doctorat la nivel științific. „Evaluatorii vor avea în vedere cîte articole științifice vizibile internațional a publicat doctorandul pe parcursul realizării tezei”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu. De asemenea, va exista și o analiză statistică a tezelor din fiecare școală pentru a se analiza cîți candidați au fost admiși și cîți au finalizat acest ciclu de învățămînt. Ultimul criteriu va urmări combaterea fenomenului de plagiat, urmînd a fi evaluate și procedeele de asigurare a calității și normele de etică în cercetarea științifică.
62.000 de locuri bugetate la nivel național
Un alt punct de vedere care a stîrnit discuții aprinse este cel al locurilor bugetate la nivel național în anul 2018 – 2019. Rectorii au propus ca subvenționarea locurilor de la bugetul de stat să se facă ținîndu-se cont de necesitatea forței de muncă în anumite domenii, care vor fi stabilite de către Consiliul Național de Statistică și Prognoză în Învățământ Superior (CNSPIS-ul). Secretarul de stat Gigel Paraschiv a menționat că domeniile care vor avea anul acesta prioritatea sînt IT, bioeconomie, energie, sănătate și ingineria materialelor, adăugînd că și anul trecut au fost distribuite locuri bugetate după același principiu, însă numărul acestora a fost de 1.000. „Am reușit să fixăm niște termene, în special pentru fundamentarea cifrei de școlarizare, o structură a Ministerului care nu a funcționat mai deloc de șase ani de zile și-a autoimpus termenul de 20 decembrie pentru a veni cu indicatorii clari așa cum spune legea spre Minister, iar de anul viitor cifra de școlarizare pentru universitățile din România să fie fundamentată serios”, a adăugat Liviu Pop. După ce CNSPIS-ul va finaliza metodologia, aceasta va fi trimisă la minister și supusă dezbaterii publice. Ministrul Educației a estimat că în anul universitar 2018-2019 vor fi subvenționate de la bugetul de stat aproximativ 62.000 de locuri la nivelul întregii țări.
CNR a discutat în cele două zile în care s-a reunit la Iași și despre finanțarea instituțiilor de învățămînt superior din România. Ministrul Educației a menționat că anul viitor bugetul educației va fi cel mai mare din ultimii zece ani și a menționat că aceste fonduri ar trebui să fie suficiente pentru investiții, pentru plata salariilor cadrelor didactice, și pentru virarea burselor studențești la aceleași valori. Aceste costuri ar trebui să acopere și strategia de promovare a universităților la nivel internațional. „Există un program prin care universitățile românești împreună cu Guvernul României și MEN – este susținut și de Ministerul Afacerilor Externe, prin care se implementează o strategie coerentă, pentru prima oară aș putea spune, de promovare la nivel internațional a ofertei educaționale din universitățile românești. S-au făcut eforturi, s-a făcut o ofertă a analizei educaționale și s-a constatat o creștere remarcabilă a numărului de programe de studii disponibile în limbi de circulație internațională”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu.
Nu în ultimul rînd, CNR a analizat și modul de absorbție a fondurilor europene. „Aici am beneficiat de suportul ministerului, am constatat că înțelege nevoia de dezvoltare inclusiv prin utilizarea fondurilor europene la nivelul universităților românești. Studenții au venit cu solicitări, au fost toate cele trei asociații, solicitări extrem de pertinente cum ar modul de acordare a burselor studențești sau investiții pe care universitățile le fac”, a menționat prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai adăugat că s-au confruntat și cu probleme specifice învățămîntului superior, aducînd în discuție conflictul dintre Facultatea de Medicină de la Universitatea „Titu Maiorescu” din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Acesta este singurul centru universitar unde există două instituții de învățămînt superior care împart domeniul medical, iar probleme semnalate au fost în legătură cu acceptul studenților în clinici. „În ceea ce privește situația celor două universități, voi face un apel la domnul ministru al Sănătății Florian Bodog, să se verifice legalitatea faptelor și să vedem dacă s-a procedat greșit și cine sînt vinovații, iar dacă nu sînt vinovați să decidem cum vom acționa mai departe”, a declarat Liviu Pop. Prima întîlnire a CNR la Iași s-a finalizat cu promisiuni din partea ministrului Educației că banii necesari vor acoperi toate cheltuielile, deși prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu a precizat că anul viitor universitățile din România vor primi cei mai mulți bani din ultimii zece ani, dar aceștia vor fi repartizați către salariile și bursele mărite, investițiile rămînînd în continuare sub semnul întrebării.
Adaugă un comentariu