Cu media 10, în așteptare la recazări

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Cu media 10, în așteptare la recazări 1365

Pînă să ajungă să se plîngă de condițiile din cămine, studenții universităților din Iași trebuie să treacă prin desișul birocratic din jurul procedurii de cazare. Dacă unii tineri de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” care au terminat anul trecut cu media 10 se trezesc că nu au loc în căminele cu grad sporit de confort, cei de la Medicină se cazează din cîteva click-uri. Nici măcar Politehnica, cu cele 21 de cămine din campusul „Tudor Vladimirescu”, nu reușește să-i mulțumească în întregime decît pe cei din anul I. În final însă, tot studenții care vin pregătiți cu pila de acasă nu mai stau la cheremul altora.

Anul acesta, la Universitatea „A­lexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, mulți dintre studenții care au terminat cu medii mari nu au reușit să prindă loc de cazare într-un cămin de confort superior. Aceștia se plîng de faptul că de vină este sistemul de re­partizare a locurilor. La sfîrșitul fie­că­rui an de studiu, studenții care do­resc cazare și în anul următor trebuie să meargă la secretariat să își specifice opțiunea: fie cămin standard, 100-120 de lei cazare pe lună, cu cinci în ca­me­ră, baie pe hol (C4, C6, C7, C8, C10, C11, C12), fie cămin cu grad de confort ridicat, 160-220 de lei, trei-patru în cameră, baie și frigider propriu (C1, C2, C3), fie căminele cu regim hotelier (Akademos – 650 de lei sau Gaudeamus – 490).

În schimb, studenții care vin în anul I de studiu la universitate, fie la studii de licență, fie la studii de master, sînt înscriși automat pentru locuri în căminele cu grad de confort ridicat. După publicarea listelor finale nu toți aleg să rămînă în acea categorie de cămine, și refuză locul de ca­zare, iar acestea rămîn neocupate. În același timp, locurile nu pot fi ocupate de studenți din alți ani de studii, de la aceeași facultate precum cei care nu s-au cazat inițial, deoa­re­ce au primit o dispoziție de cazare cu repartiția către un alt cămin. Dacă re­fuză primul loc primit, ei nu se mai pot înscrie la nici o altă rundă de re­cazări.

Astfel, un student cu media 9.80, care nu obține un loc în căminele cu grad sporit de confort, va fi nevoit să rămînă cu locul obținut, în timp ce un student cu o medie mult mai mică, ce nu a prins cazare în primul tur, poate fi cazat ulterior direct în C1, C2 sau C3. „Eu am fost primul băiat de pe Fa­cul­ta­tea de Litere. Am avut 600 de credite și media 10. Am primit loc în C4 și nici nu am putut aștepta pînă la re­cazări ca să încerc iar la C2 pentru că mi s-a spus că dacă nu mă cazez atunci pierd orice drept de cazare în că­mi­nele universității. Dar cine nu a prins în turul 1 sau în turul 2, și a ve­nit cu media 7-8 a putut trata direct cu administratorul și s-a cazat pe lo­curile rămase libere în C1, C2 sau C3”, a declarat George L., student la master la Facultatea de Litere.

Pe de altă parte, ec. jr. Gheorghe Amarandei, directorul Direcției pen­tru Probleme Social-Studențești (DPSS) susține că administratorii nu pot face față nici numărului mare de studenți care primesc cazare. „Sînt 15 administratori șefi, nu toți judecă la fel. Cel care e la FEAA (n.r. Fa­cul­ta­tea de Economie și Administrarea Afa­cerilor), domnul Grama, are vreo 1500 de studenți pe care-i cazează, nu mai are el timp să îi așeze pe fie­ca­re. Se poate ca să renunțe studentul în prima tură, nu ia cazarea, și să facă o cerere pentru turul doi, și primește în turul doi. Dar dacă renunță, riscă! Nu-i co­rect, dar asta este”, a declarat acesta. Mai mult decît atît, există și studenți care, pe lîngă faptul că nu cu­nosc me­canismul de cazare, nu fac nici dife­rența între gradul de confort al că­mi­nelor, dar tot ajung la DPSS cu ne­mul­țumiri. „Unii se plîng la noi că au ajuns în cămine care nu le plac din cauza faptului că nu au știut care este confortul căminului și au pus op­țiu­nea la nimereală. Nu pot să îmi dau seama de ce ei nu știu, pentru că dacă tu îți treci pe cererea pentru cazare că vrei în C10, vei primi în C10 chiar dacă ai 10 pe linie”, a declarat Ro­xa­na Gre­cu, adminstratorul complexului Codres­cu de la UAIC.

O altă problemă de care pe care o reclamă studenții la începutul acestui an universitar este cea a apei calde. Tinerii cazați în căminele din complexul Tîr­gușor-Copou au căldură și apă caldă, pe cînd cei din „Titu Maiorescu” și „Co­drescu”, le primesc o dată la trei zile. Acest lucru se în­tîm­plă deoarece se efectuează lucrări de întreținere la instalația de încălzire: „Centrala pînă luni (n.r.: 31 oc­tom­brie) va fi aproape gata”, a precizat ec. jr. Gheorghe Amarandei.

La iarnă va fi mai bine

Anul acesta, pentru cazare în cele 12 cămine ale UAIC au existat de do­uă ori mai multe cereri decît locuri dis­ponibile. În mod concret, din cei aproximativ 11.000 studenți care au cerut cazare au primit puțin peste 5000. Distribuirea, ocuparea și redistribuirea locurilor se vor desfășura la UAIC pînă la jumătatea lunii noiembrie de către toate cele 15 facultăți. Acestea iau în considerarea ce­re­ri­le depuse de studenți pînă la sfîrșitul lunii mai a anului universitar trecut. Lo­cul este dat în funcție de media anuală în cazul anilor al II-lea și al III-lea de licență și al II-lea de master, iar pentru anul I se ia în calcul media de admitere. Astfel, cei care au cel mai mare număr de puncte primesc loc în căminul pe care l-au bifat primul pe listă. Dar, din cauza numărului ridicat de studenți și a locurilor puține, fie­ca­re facultate primește doar un anumit pro­cent din suma totală a locurilor de cazare.

Conform directorului DPSS, exis­tă și o explicație pentru faptul că studenții care au medie mai mică prind locuri în cămine cu grad de confort sporit încă din primul tur de cazare. „Cei mai buni studenți, aceia nu-și găsesc tot timpul locuri, tot cei care au avut o relație sau o pilă pri­mesc”, a pre­cizat acesta. Totuși, tinerii care nu au prins cămin pînă în luna decembrie în nici unul dintre cele trei tururi de ca­za­re desfășurate de către UAIC mai pot ocupa un loc în că­mi­nele universității, pe principiul „pri­mul venit, primul ser­vit”. „Pînă pe 17 noiembrie se ocupă facultățile de ca­zări, apoi, ne ocupăm noi, DPSS. Atunci se mai pot caza și cu nota șapte în că­mine bune, pentru că din decembrie, la noi, la social, au dreptul toți studenții care nu au primit cazare să în­toc­meas­că o cerere. Și atunci nu mai contează ce note ai avut, ci e vorba de «primul venit, primul servit». Poate să fie unul și cu media cinci în C2, dar asta din de­cembrie”, a conchis ec. jr. Gheorghe Amarandei, director DPSS la UAIC.

Cazarea cu un click

Dacă la UAIC studenții trebuie să vină personal la universitate pentru a-și depune dosarul de cazare, la Uni­ver­sitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași, se folosește de trei ani de zile o platformă online, în care sînt trecuți toți mediciniștii. Cu ajutorul acesteia se face repartizarea locurilor de cazare, în urma unor cereri depuse pe Internet de către studenți în perioada 8-31 au­gust a fiecărui an. Aceștia aleg în ce că­min vor să stea, apoi în funcție de me­die și prima opțiune, își primesc locul.

Spre deosebire de „Cuza”, unde au existat cel puțin de două ori mai mulți studenți decît locuri disponibile, la UMF au fost scoase pentru cazare 2.216 locuri, iar în acest an s-au depus 2.449 cereri online. „Numai studenții de la UMF pot intra pe platforma on­line pentru a se înscrie la cazare. Ei in­troduc numărul matricol și CNP-ul, și-și accesează lista. Dacă studenții nu au un anumit număr de credite,  nu pot să-și depună cererea de cazare”, a de­clarat ec. Mihaela Timofte, șeful De­partamentului Social Administrativ și Facilități Studențești (DSAFS) al UMF.

Așadar, toți studenții sînt automat trecuți în această bază de date pe care o folosesc și celelalte departamente de la universitate. Dacă inițial se face o împărțire pe fiecare facultate, la fel ca la UAIC, și se calculează un procentaj în funcție de numărul de studenți care solicită cazare, etapele următoare se fac computerizat. „Eu am acces la tot ceea ce ține de mine. Nu am acces la note, dar văd punctajul și opțiunea stu­dentului. Noi facem totul cu programul acesta, și cazări, și burse. Cla­sa­men­tul se stabilește în mod automat, dacă nu se prezintă toți la cazare, intră următorii de sub linie”, a explicat ec. Mihaela Timofte.

În altă ordine de idei, la sfîrșitul fiecărei luni, administratorii de cămin fac liste cu locurile libere, rămase prin decazarea altor studenți. Atunci se face o nouă sesiune de cazare, pe parcursul căreia mai întîi se fac transferu­rile pentru studenții care au medie mare și stau într-un cămin fără prea multe facilități. „Cei care nu au prins loc la început, au șansa acum, tot în funcție de medie, să prindă locul cel mai bun. Aceștia trebuie să vină aici (n.r.: cămin E5) să depună o cerere scrisă și dacă sînt locuri, pot primi cazare”, a adăugat șeful DSAFS de la UMF.

Medicina pune la dispoziția studenților trei cămine cu grad sporit de confort, și anume: E1, E5 și 1Mai B. Aici tinerii stau cîte doi în cameră, au Internet, și televiziune gratuit, și grup sanitar propriu. Este cîte o bucătărie pe palier, iar în E5, și cîte o spălătorie la fiecare etaj. Căminul 1Mai B are cîte două bucătării și două spălătorii pe același nivel, iar toate căminele au cen­trală proprie, studenții avînd la dispoziție apă caldă și căldură pe baza unui program.

Medicii rezidenți cazați în garsonierele din căminul T22 din Campusul „Tudor Vladimirescu” sînt acolo din cauza faptului că nu mai există locuri la căminele UMF, iar politica Uni­ver­sității Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI) permite cazarea altor studenți decît ai lor în căminele proprii.

Anul I, cazarmă garanată

La UTI, toți studenții înmatriculați în anul I primesc automat cazare în limita locurilor disponibile, în timp ce studenții în anul al II-lea, al III-lea și al IV-lea, de la licență și master sînt cazați în funcție de numărul de credite și de preferință. Aceștia depun cererea la secretariatul facultății, la fel ca studenții de la UAIC, și primesc locuri ori în căminele pe care le-au bifat pe listă, ori în cele atribuite facultăți la care învață.

Deși Campusul „Tudor Vla­di­mi­rescu” este cel mai mare din Iași și are peste 8000 de studenți cazați în cele 21 de cămine ale acestuia, lo­cu­ri­le tot nu au fost suficiente pentru cei de la UTI. Mai mult decît atît, nu­mă­rul cererilor nici măcar nu a fost centrali­zat, dar „pot să vă spun însă că avem liste de așteptare. Sînt și studenți care se răzgîndesc și pleacă, dar și cazuri în care unii studenți sînt exmatriculați, ca atare locurile ocupate de ei sînt li­bere și pot fi redirecționate. Noi în­cer­căm întotdeauna să acoperim toate cererile”, a declarat ing. Sorin Ia­co­ban, directorul Direcției Servicii Stu­den­țești (DSS) de la UTI. Totuși, studen­ților de la Politehnică le este retras lo­cul de cazare în cazul în care nu res­pectă anumite reguli, ceea ce nu se întîmplă și la celelalte universități ie­șene. „Noi reușim în proporție de 90% să asigurăm cazare pentru studenții noștri, iar ei sînt mulțumiți de ce oferim noi, dovadă că doar un procent de 1% renunță la loc sau nu vin să îl ia în posesie”, a adăugat ing. Bogdan Bu­deanu, director adjunct al DSS.

În ceea ce privește facilitățile cam­pusului, cele 21 de cămine au apă cal­dă, căldură, Internet și televiziune in­clu­se în prețul de cazare, iar în acest an universitar, T6 a fost scos de la ca­zare, fiind in lucrări de reparații capitale. „Avem apă și căldură în toate că­mi­nele, 24 de ore din 24, pentru că ne-am dezvoltat propriul nostru sistem de încălzire cu module termice”, a explicat ing. Sorin Iacoban. În căminele din „Tudor” sînt însă cazați și studenți de la alte universități din Iași, cu men­țiu­nea că aceștia sînt admiși pe baza unei cereri, în funcție de numărul de „lo­curi pe care le avem. Ei nu beneficiază însă de subvențiile pe care le acor­dăm noi cursanților de la UTI. Că­mi­nele despre care vorbesc sînt T8 unde studenții din afara Politehnicii plătesc 450 de lei și căminul T22 unde tariful este de 500 de lei”, a conchis ing. Sorin Iacoban, directorul DSS.

***

Indiferent de felul în care este pri­vită de către studenți procedura de cazare la universitățile din Iași, pro­blema care se regăsește la fiecare dintre acestea este lipsa locurilor. Iar pen­tru tinerii care nu ajung să se plîngă de Internetul slab sau de lipsa apei calde din cămine, rămîne întotdeauna o po­sibilitate: rubrica anunțuri din ziarele locale.

Laura-Elena BEJINARIU

Adriana DĂNILĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top