De anul viitor, programul Erasmus se va schimba radical
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 11 noiembrie 2013 Niciun comentariu la De anul viitor, programul Erasmus se va schimba radical 47
Conceput de Comisia Europeană în urmă cu doi ani, programul Erasmus Plus va îngloba toate celelalte mobilități existente, de la proiecte internaționale precum Erasmus Mundus sau Life Learning Programme, la cele destinate voluntariatului sau deschise elevilor. Toate acestea vor fi adunate în același format care va fi finanțat pînă în 2020, timp în care instituțiile de învățămînt superior, chiar și unele din cel preuniversitar, vor intra într-un spațiu Schengen al comunicării și schimburilor inter-instituționale, fie că vorbim de profesori, elevi sau studenți. Cel puțin așa arată planul pe hîrtiile Comisiei Europene. Momentan, în Iași, programul rămîne încă o necunoscută în birourile universităților și ale instituțiilor specializate pe astfel de schimburi. Cu toții așteaptă sfîrșitul lunii noiembrie cînd acesta va fi aprobat oficial, după doi ani de negocieri, și abia apoi vor începe să-și facă planuri.
2014 este ultimul an în care programele de mobilități internaționale vor mai exista în forma în care le cunoaștem. În afara proiectelor aflate în desfășurare, Lifelong Learning Program (LLP), ce includ Erasmus, Comenius, Leonardo, Grundtvig și Transveral va fi unit cu Erasmus Mundus, Jean Monnet, Tempus și „Youth in Action” în proiectul al Comisiei Europene de a reinventa schimburile inter-instituționale: Erasmus Plus. Acesta urmează să se desfășoare în perioada 2014-2020, în timp ce proiectele care nu se vor încheia pînă la sfîrșitul lui 2013 vor fi continuate sub vechile denumiri.
Deocamdată, însă, informațiile concrete despre această inițiativă, din categoria tipurilor de proiecte pe care universitățile le pot accesa, nu au fost încă oferite. Instituțiile de învățămînt superior așteaptă sfîrșitul lunii noiembrie, cînd Parlamentul European și Consiliul European vor decide aprobarea acestuia. „Sincer vorbind, nici acum nu este foarte limpede dacă va fi un program cupolă pentru toate celelalte programe de mobilități internaționale. Ideea a apărut încă de anul trecut, cînd era denumit Erasmus for All”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Comisia Europeană a propus acest program încă din 23 noiembrie 2011, însă pe parcurs a trecut prin mai multe schimbări, pînă cînd a ajuns în stadiul actual, de Erasmus Plus. „Educația și formarea profesională a tinerilor sînt esențiale pentru crearea de locuri de muncă în Europa. De unde și necesitatea concentrării tuturor eforturilor printr-un singur program în detrimentul unor inițiative locale, dispersate”, a apreciat Adrian Georgescu, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).
Deși prea multe detalii nu au fost încă oferite, din informațiile care au venit dinspre Comisia Europeană reiese că acest program va fi mai bine finanțat decît toate celelalte inițiative la un loc.
Deși prea multe detalii nu au fost încă oferite, din informațiile care au venit dinspre Comisia Europeană, acest program va fi și mai mare decît toate celelalte inițiative la un loc. „Intenționează să dubleze numărul de mobilități ale studenților și profesorilor, dar în același timp va permite și o extindere mai simplă pe cercetare în țări din afara Uniunii Europene”, a precizat prof. univ dr. Vasile Ișan.
Finanțare dublă
În mod concret, ceea ce se știe despre Erasmus Plus este că acesta va avea un buget considerabil mai mare, cît și un număr de mobilități acordate anual sporit, programul fiind prevăzut cu o finanțare de 19 miliarde de euro anual și cinci milioane de mobilități, aproape dublu față decît au fost în anii precedenți. Indiferent că sînt studenți, elevi sau cadre didactice, cu toții vor putea să participe sub același program, însă nu se știe exact cum vor fi selectați aceștia, dacă încă se mai păstrează aceleași criterii care existau la programele individuale pînă în prezent. Sau dacă fiecare țară sau universitate își va mai alcătui propriile norme de selecție. Vicepreședintele ANPCDEFP este de părere că „nu putem vorbi de pe acum despre selecția viitorilor participanți. Primele mobilități ale studenților vor avea loc începînd cu anul universitar 2014-2015. Actualul program Erasmus este inclus în Erasmus Plus fără prea multe modificări de derulare, lărgindu-se totodată baza de selecție și la cei proaspăt absolvenți.”
Prin integrarea programului Erasmus Mundus se va extinde și numărul țărilor spre care un participant poate alege să plece. Acest lucru înseamnă că prin Erasmus Plus un student român poate selecta, de exemplu, una dintre universitățile din țările membre ale programului Ianus (n.r.: numele unui proiect Erasmus Mundus desfășurat de UAIC), Armenia sau Azerbaijian, ca instituție în care să-și aprofundeze studiile, la fel de ușor ca o universitate din Franța sau Belgia. „Faptul că pentru beneficiarul final s-a încercat, începînd cu actualul program LLP, o simplificare a regulilor de acces și de implementare, lucru pe care îl va face și în ERASMUS+, coroborat cu creșterea substanțială a bugetului, nu ne duce cu gîndul decît la faptul că regulile de acces vor fi și mai flexibile”, a adăugat Adrian Georgescu.
Împrumuturi pentru masteranzi
Erasmus Plus prezintă și un avantaj pentru studenții masteranzi, care vor putea beneficia de un împrumut de studii, finanțat prin Banca Europeană de Investiții. Aproximativ 330.000 de tineri vor putea primi această sumă de bani, însă deocamdată nu se știe valoarea exactă a acestui împrumut sau modul în care va fi acordat.
În mare măsură, acest nou program va funcționa în continuare pe o serie de puncte principale, devize, pe care le urmăreau și celelalte programe de mobilități internaționale. Oportunitățile de studiu și cercetare vor fi similare, însă mai complexe datorită noului buget și a numărului de locuri, plus avantajul extinderii și în țările non-europene. Programul prezintă însă și un aspect nou care este căutat în special în clasamentele și ranking-urile inter-instituționale: cooperarea cu mediul de afaceri. Astfel, prin Erasmus Plus se dorește și crearea a 400 de alianțe, atît strict pe module educaționale cît și „alianțe pe sectorul calificări”. Mai exact, aceste două întrevăd o serie de parteneriate nu numai la nivel de universitate, ci și cu diferite companii, inițiatorii programului susținînd că astfel se vor forma noi tipare de conferințe, workshop-uri și metode învățare pentru a ajuta studenții participanți la Erasmus Plus să se specializeze și să intre în contact cu piața muncii.
Sfîrșitul lunii noiembrie va marca începutul noului program, iar în decembrie se va ști exact ce anume cuprinde acesta.
Sfîrșitul lunii noiembrie va marca începutul noului program, iar în decembrie se va ști exact ce anume cuprinde acesta. El nu va afecta doar universitățile, ci și organizațiile care s-au dezvoltat în paralel cu fostele module ale programului. „În anumite orașe din Europa există secțiuni de Erasmus Student Network care facilitează integrarea studenților Erasmus în orașul gazdă și cooperează cu universitățile. Probabil odată cu programul Erasmus Plus aceste organizații vor primi mai multă atenție din partea universităților și nu numai, pentru a putea derula chiar mai bine activitățile cu studenții”, a declarat Delia Mihoc, președinte ESN Iași.
Deși Erasmus Plus vine cu mai multe soluții noi pentru un sistem care a fost considerat, la lansarea sa, inovativ pentru schimburile inter-culturale, nu trebuie uitat faptul că, în momentul în care s-a stabilit bugetul Uniunii Europene pe următorii șapte ani, ramura de finanțare pentru programul Erasmus a fost aproape de a fi tăiată. Prin urmare, dacă actuala soluție nu este una de succes, există posibilitatea ca următorii șapte ani să fie ultimii pentru mobilitățile studențești sau ale cadrelor didactice finanțate de către Uniunea Europeană.
Erasmus Plus, în cifre
- Buget total: 19 miliarde de euro (și 1.8 miliarde pentru cooperare internațională)
- Locuri pentru mobilități: 5 milioane
- Locuri pentru studenți: 2.2 milioane
- Locuri pentru personal: 1 milion de profesori, trainers, youth workers
- Voluntari și schimburi de tineri: 540.000 de locuri
- Locuri pentru studiu vocațional: 735.000 de studenți
- Împrumut masteranzi: 330.000 de studenți
- Locuri pentru studenți internaționali: 135.000
- Granturi pentru diplome comune: 34.000
- Parteneriate strategice:
- Formarea a mai mult de 20.000 de legături între 115.000 de instituții
Paul ANDRICI
Adaugă un comentariu