După trei ani de facultate, studenții de la kinetoterapie riscă să nu poată profesa
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 21 octombrie 2013 3 comentarii la După trei ani de facultate, studenții de la kinetoterapie riscă să nu poată profesa 30244
Găsirea unui loc de muncă după absolvirea facultății poate deveni imposibilă pentru viitorii kinetoterapeuți care studiază la facultățile de educație fizică și sport din țară. Această situație este întîlnită, deocamdată, la specializările de kinetoterapie de la facultățile din București, unde s-a încetat eliberarea de avize de liberă practică de la Direcția de Sănătate Publică, fără a fi oferită vreo explicație oficială. Problema a fost sesizată de restul instituțiilor de învățămînt din țară cu același profil, care au înaintat către Ministerul Sănătății cereri de clarificare a situației, dar la care nu au fost trimise răspunsuri. Confuzia persistă, din moment ce nu a fost adoptat nici un cadru legislativ prin care să fie schimbată titulatura viitorilor practicieni. Ei sînt cei care ar putea ajunge în situația de a fi studiat kinetoterapia degeaba, timp de trei ani de zile.
Absolvenții specializării de kinetoterapie de la facultățile de educație fizică și sport din București au primit, anul acesta, din partea Direcției de Sănătate Publică (DSPB) avize de liberă practică pentru profesor de cultură fizică medicală (CFM), și nu pentru kinetoterapeuți, cum s-a procedat pînă acum. „Odată ce li se eliberează o autoritate de liberă practică de profesor de cultură fizică medicală, înseamnă blocarea intrării în sistemul de sănătate național pentru că la concurs vor fi scoase posturi de kinetoterapeut, nu de profesor CFM”, a explicat Elena Căciulan, președintele Federației Române a Asociațiilor de Fizioterapie (FRAF). Mai mult decît atît, titlul de profesor CFM a existat înainte de a fi înființate specializările de kinetoterapie și face parte din felul în care era organizat fostul sistem de învățământ din România. Practic, cu autorizația de profesor CFM un absolvent poate doar să predea sport în liceele din țară.
Deși au fost înaintate memorii DSPB și Ministerului Sănătății, nu s-a obținut nici un răspuns de ce a fost luată o asemenea hotărîre. „Noi am fost de multe ori în audiență la DSPB și am cerut să ni se arate dacă există o hotărîre de Guvern sau un ordin al ministrului prin care au dreptul să le dea acestor copii autorizația de liberă practică de profesor de CFM. Bineînțeles că nu este ”, a menționat președintele FRAF.
Nu există încă răspunsuri
Studenții Facultății de Educație Fizică și Sport din Iași primesc în continuare avizele de liberă practică pentru kinetoterapeut.
În Iași, însă, studenții Facultății de Educație Fizică și Sport (FEFS) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) primesc în continuare avizele de liberă practică pentru kinetoterapeut. Și aici au fost formulate cereri de clarificare către minister, dar nu se cunoaște momentan care va fi pe viitor situația acestora. „Încă nu am primit un răspuns oficial de la Ministerul Sănătății. Probabil este ceva dereglat între Ministerul Sănătății, Muncii și Educației. La Facultatea de Educație Fizică și Sport încă se eliberează autorizații de liberă practică pentru kinetoterapeut”, a confirmat Marius Voicescu, purtător de cuvînt la Direcția de Sănătate Publică din Iași (DSPI). Totodată, conf. univ. dr. Marin Chirazi, decanul FEFS, a afirmat că nu există o lege care să reglementeze această decizie și din această cauză nu au fost luate măsuri de întrerupere a avizelor la UAIC. Însă specializarea de fiziokinetoterapie poate fi urmată și la facultățile de medicină din țară, deși acest domeniu a aparținut de la înființare de facultățile de sport. Kinetoterapia a fost introdusă în sistemul de învățămînt superior în 1992, printr-o Hotărîre de Guvern care reglementează că absolvenții sînt încadrați ca kinetoterapeuți, renunțîndu-se la titlul de profesor CFM. Dar, pe lîngă aceștia, mai există și asistenți de kinetoterapie, care sînt absolvenți de studii postliceale și nu superioare.
Astfel, pentru studenții specializării Balneofiziokinetoterapie de la Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa” din Iași, situația este alta. Aceștia nu primesc avizele din partea DSPI, ci le sînt eliberate de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iași. „Pe certificatul de membru, recte avizul de liberă practică, nu poți să scrii ce vrei tu. În baza de date a registrului național unic, unde sînt înscriși toți profesioniștii din sistemul sanitar, scrie clar că are studii superioare, care este titlul de calificare obținut. Ce scrie pe diploma de absolvire, aceea e trecut pe certificat”, a declarat Liliana Pintilie, președintele OAMGMAMR Iași.
Ceea ce îi diferențiază pe studenții facultăților de medicină și pe cei ai facultăților de educație fizică și sport este curricula de pregătire din timpul celor trei ani de studii. „Fiziokinetoterapeuții de la medicină au doar partea medicală, pe prevenție și tratament. Cei de la educație fizică și sport merg și pe partea aceasta de antrenamente”, a adăugat președintele OAMGMAMR Iași. Dar chiar dacă studenții urmează specializări la facultăți diferite, titlul profesional trebuie să rămînă în concordanță cu domeniul pe care l-au absolvit. „Dacă tot nu au nevoie de acești specialiști și îi aruncă dintr-o parte în alta, de ce s-au mai creat aceste specializări și la facultatea de medicină și la cea de educație fizică? Acești copii au dreptul să profeseze și să nu li se taie aripile”, a conchis Elena Căciulan.
Studenții, scoși pe liber
În ambele situații, primii afectați sînt studenții care speră să obțină locuri de muncă în funcție de specializările pe care le-au urmat.
Totuși, problema actuală a atestării competențelor în fiziokinetoterapie nu este singulară. Pînă anul acesta, FRAF organiza cursuri de formare profesională, în urma cărora competențele celor înscriși erau validate de Ministerul Sănătății, prin Comisia de Reabilitare, Recuperare Medicală și Balneologie. În 2013, această comisie nu și-a mai dat acordul pentru recunoașterea kinetoterapeuților care au urmat cursurile de specializare, din nou, fără nici o explicație. În acest sens, kt. Elena Căciulan atrage atenția că terapia prin mișcare, respectiv kinetoterapia, este cea mai ieftină și neinvazivă metodă de recuperare. „Eu mă întreb, oare sănătatea populației din România este importantă pentru acești oameni? Pentru că un fizioterapeut care știe să aplice tehnici și metode noi de lucru își ajută pacienții”, a afirmat aceasta.
În ambele situații, primii afectați sînt studenții care speră să obțină locuri de muncă în funcție de specializările pe care le-au urmat. Or, odată schimbată titulatura de pe avizul de liberă practică eliberat la absolvirea facultății, aceștia sînt obligați să lucreze pe o altă filieră sau, în cazul studenților de la București, să nu se mai poată angaja deloc în sistemul medical. „În primul rînd, kinetoterapia este o ramură a medicinei, cu o materie greu de digerat și cu multă practică… dacă termin această facultate și aș primi vestea că nu voi putea să lucrez în domeniu, eu personal voi fi foarte dezamăgit. Probabil studenții îi vor trimite pe reprezentanții din Senatul universității să trateze problema și nu vor renunța pînă nu vor rezolva. Dar nu cred că se va întîmpla acest lucru în Iași specializarea Kinetoterapie are prestigiu destul de mare în țară și, din ce ni s-a spus, trei sferturi dintre kinetoterapeuții din România provin de la facultăți de sport”, a declarat Radu Hilgard, student în anul al II-lea la specializarea kinetoterapie de la FEFS a UAIC.
Lipsa unei explicații oficiale nu face altceva decît să stîrnească confuzie atît în rîndul studenților, cît și în rîndul conducerilor facultăților de educație fizică și sport, care nu știu ce să răspundă la întrebările viitorilor practicieni. Iar asta așteaptă toată lumea. Să știe dacă își vor găsi un loc de muncă sau dacă și-au ales o profesie foarte căutată care pare că a rămas dintr-odată fără viitor în România.
3 comentarii
Admitere, admitere, admitere!
Admitere, admitere, admitere!
Admitere, admitere, admitere!