Editurile universitare își numără angajații pe degete
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 28 februarie 2016 Niciun comentariu la Editurile universitare își numără angajații pe degete 75Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” este singura instituție de profil din întreg centrul universitar Iași care se remarcă prin profitul pe care îl obține din vînzări și cu care reușește, cu greu, să-și autofinanțeze o parte din activitate. Însă nu toate editurile se descurcă din resursele proprii, iar subvențiile primite sînt prea mici pentru a acoperi necesarul unei redacții care dorește să facă performanță. Fără să aibă un spațiu specific în care să își realizeze comerțul de carte, unele nu dispun nici măcar de tipografie. Cu atîtea lipsuri și probleme, majoritatea nu reușesc să-și depășească condiția de simplu mijloc de tipărire a lucrărilor științifice și a tezelor de doctorat.
Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași este prima instituție editorială universitară înființată în România după 1989 și a prins contur la 1 ianuarie 1990 ca urmare a ideii prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie de a schimba departamentul de imprimerie într-o editură. În 26 de ani de activitate a adunat peste 88 de premii și deține aproximativ 27 de colecții, unele de mare prestigiu (Fontes Traditionis, Monumenta Linguae Dacoromanorum, Historica, Dicționarele Editurii Universității, Economikon, etc.).
Editurile pot aplica pentru recunoașterea întregii instituții de către Consiliul Național pentru Cercetare Științifică în Învățămîntul Superior (CNCSIS), dar și pentru recunoașterea colecțiilor, fapt pentru care se obligă la respectarea anumitor criterii. Categoriile ierarhice se diferențiază la 20 de puncte, iar în urma evaluării, editura poate să obțină acreditare A (peste 80 de puncte), B (60-79 puncte) sau C (40-59). În cazul în care punctajul este mai mic de 39 de puncte, editura nu este recunoscută de CNCSIS. Editura UAIC a fost acreditată B de către CNCSIS și acoperă domenii vaste, fiind împărțită în trei secțiuni: cartea universitară, cursuri și materiale didactice pentru învățămîntul superior și postuniversitar, și periodice. Conține două componente, una redacțională și una tipografică, cuprinzînd aproximativ 12 angajați. „În momentul de față putem spune că este o echipă foarte serioasă, cu foarte mare experiență și cu un bun antrenament în lectura cărții științifice”, a spus prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie, directorul general al Editurii UAIC.
Toate cărțile care sînt publicate apar numai după o lectură redacțională, cu un bun de tipar și cu semnătura unui redactor care își asumă responsabilitatea pentru acea apariție. „Redacția nu este pur și simplu un izvor, o sursă de ISBN-uri care se dau unor titluri, iar la noi nici nu s-a pus problema ca o carte să apară contra unei contribuții bănești”, a explicat prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie.
Însă nu este o regulă ca toate cărțile să fie publicate, acestea fiind verificate și de specialiști care întocmesc referate de recomandare. „Respectăm principiul cărții științifice, principiu care e practicat de editurile onorabile. Nu apare nicio carte fără a avea în prealabil două referate de recomandare: un referat din partea unui specialist din interiorul universității și un referat din partea unui specialist din afara universității”, a adăugat prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie.
În cazul în care un referat este favorabil, iar unul este nefavorabil, se consultă alți doi specialiști, iar dacă este întîmpinată din nou aceeași situație, cartea nu va fi publicată.
În medie, tipografia tipărește aproximativ 120 de titluri de carte pe an la care se adaugă un număr de 40-50 de reviste. Pe lîngă acestea, aparițiile includ și materiale pentru studenți cum ar fi cursuri universitare, suporturi de curs, materiale pentru învățămîntul la distanță. În acest moment nu are un loc pentru librărie și una dintre cele mai mari probleme pe care le-a reclamat editura este faptul că, pînă în prezent, și-a schimbat locul de funcționare de două ori. „Așteptăm de vreo doi ani să ni se repartizeze un spațiu care într-adevăr să aibă toate atributele pentru comerțul cu cartea”, a declarat prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie.
Cînd vine vorba de cheltuieli, editura se autofinanțează, acesta reprezentînd și motivul pentru care nu își permite mai mulți angajați. „Pînă la ordonanța care s-a dat în timpul guvernului lui Năstase și care a reglementat situația editurilor universitare, personalul editurii era considerat personalul universității și era plătit din bugetul universității”, a explicat directorul editurii. Cei care cumpără cărțile direct de la editură le pot achiziționa la prețul de producție, spre deosebire de cele vîndute în librării, care includ și adaosul comercial, iar banii obținuți în urma vînzării sînt împărțiți astfel încît să acopere salariile celor angajați și materialele tipografice.
Revistele tehnice, imaginea editurii Politehnium
Editura Politehnium a fost înființată în anul 1991 și este denumită astfel din 2004, pînă atunci numindu-se Editura „Gheorghe Asachi”. Aceasta este acreditată de către CNCSIS din martie 2001 și cuprinde mai multe domenii.
Politehnium nu are o echipă specială care să se ocupe de activitatea editurii, însă există o comisie de specialiști de care depinde intrarea materialelor în editare. Cărțile apar numai cu referat științific realizat de cel puțin doi profesori, dar nu se află în circuitul național, tipărirea lor nefiind destinată vînzării. Acestea sînt distribuite în biblioteci cu scopul de a fi folosite de studenți sau alte persoane interesate. „La momentul acesta noi nu vindem cărțile pentru că ar trebui să avem personal special pentru asta, și marketing”, a explicat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, coordonatoarea activității editurii și prorector responsabil cu cercetarea la TUIAȘI.
Pentru a susține apariția acestor publicații se folosesc toate formele posibile de finanțare, astfel că pentru a subvenționa „Buletinul Institutului Politehnic” se întrebuințează 1% din suma acordată pentru toate contractele de cercetare, iar pentru revista „Environmental, Engineering and Management Journal”, sînt utilizate venituri proprii de la trei facultăți: Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Facultatea de Inginerie Electrică Energetică și Informatică Aplicată și Facultatea de Hidrotehnică și Ingineria Mediului.
În decursul a doi ani (2013 – 2015), Editura Politehnium a publicat 53 de cărți care au acoperit majoritatea domeniilor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. Una dintre cele mai longevive apariții ale editurii este revista „Buletinul Institutului Politehnic”, editată de peste 60 de ani și utilizată încă de la prima tipărire în schimbul interuniversitar. Revista cuprinde zece secțiuni dintre care șase sînt cotate B+ de către CNCSIS. Editura Politehnium se remarcă și prin revista „Environmental, Engineering and Management Journal”, care este prima revistă universitară din România cotată ISI (Information Science Institute) prin Web of Science. „Pentru tipărirea de cărți avem finanțarea de bază care vine de la Minister pe studenți echivalenți, iar aici, de obicei, se tipăresc cărți de curs, de laborator. Apoi avem venituri proprii și contracte de cercetare științifică unde se tipăresc de obicei monografii cu caracter științific”, a explicat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu.
Pentru a susține apariția acestor publicații se folosesc toate formele posibile de finanțare, astfel că pentru a subvenționa „Buletinul Institutului Politehnic” se întrebuințează 1% din suma acordată pentru toate contractele de cercetare, iar pentru revista „Environmental, Engineering and Management Journal”, sînt utilizate venituri proprii de la trei facultăți: Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Facultatea de Inginerie Electrică Energetică și Informatică Aplicată și Facultatea de Hidrotehnică și Ingineria Mediului.
Profesorii fac muncă voluntară
Bazele Editurii Artes au fost puse în 1996 și este parte a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Artes este o editură acreditată B de CNCSIS, iar scopul inițial era acela de a publica tezele de doctorat din cadrul universității. „Deocamdată e prima și unica universitate a artelor din țară care îmbină toate cele trei domenii: artele vizuale și designul, muzica și artele spectacolului, teatru și regie. Astfel, cărțile publicate la editura Artes sînt din zona cercetării științifice a acestor domenii, dar și din zona poeziei, dramaturgiei și a cărții pentru copii”, a explicat lect. univ. dr. Diana Andron, director al Editurii Artes.
Cele trei arii sînt acoperite prin publicarea de cursuri, manuale, cărți, albume de artă, periodice de specialitate care conturează mai multe colecții. Pentru a putea acoperi cheltuielile, Editura Artes are cinci angajați la tipografie, restul sarcinilor fiind îndeplinite de profesori universitari care fac muncă benevolă. „Avem un serviciu tipografic și de informatică foarte serios care supervizează, un comitet de redacție și chiar și un director artistic”, a spus lect. univ. dr. Diana Andron. În 2015, editura a publicat peste 70 de titluri, însă tirajul mic nu aduce un profit foarte mare.
Lipsa finanțării îngrădește posibilitățile editurilor
Editura „Ion Ionescu de la Brad” aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, fiind activă din anul 1998, fără a avea personalitate juridică. Editura publică manuale, cursuri universitare, tratate, cărți și reviste științifice, broșuri din domeniile agricultură, horticultură, zootehnie și medicină veterinară. Nu este o editură comercială, iar din acest motiv nu participă nici la tîrguri de carte.
În medie, sînt publicate 20-25 de cărți pe an, în 2015 fiind tipărite peste 40 de titluri, cele mai multe dintre ele cu abordarea subiectului de agricultură. Neavînd o tipografie, autorii care doresc să publice la această editură își aleg singuri locul unde să imprime manuscrisele. „Noi nu obligăm autorul la un număr de tiraj. Editura valorifică două, trei exemplare maximum, iar restul cărților sînt la autori. Din motive financiare nu tipărim aici, fiecare autor își alege editura”, a declarat Marian Costică, directorul editurii.
Nici Editura Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași nu dispune de un număr suficient de angajați, însă reprezentanții acesteia susțin că reușește să facă față cererilor de carte. Înființată în anul 2001, ea a fost recunoscută de CNCSIS în 2004 și este acreditată B+, iar evaluarea manuscriselor se face prin intermediul unor referenți științifici. Anul trecut, editura a publicat peste 40 de titluri din domeniile medicină, medicină dentară, farmacie, bioinginerie, cu apariții în limbile română, engleză și franceză.
Fiind o instituție care se autofinanțează și care nu are drept scop realizarea de profit, editura UMF nu are suficienți angajați. Ea urmărește promovarea atît a editurii, cît și a autorilor ei, spre a servi studenților beneficiari. „Participăm la toate saloanele de carte care ne trimit invitații pentru că avem un număr de publicații importante, unele cu exclusivitate, iar acum la mare cerință sînt testele de admitere, teste care s-au modificat”, a spus Viorica Scutariu, director al Bibliotecii Universității.
Activitatea acestor edituri se lovește în principal de lipsa de finanțare și de viziune din universități, singura compensare fiind pasiunea unor profesori care ajung să lucreze mai mult voluntar pentru dezvoltarea acestora.
de Ancuța Ciocoiu
de Diana Gaina
de Doina Sîrbu
Adaugă un comentariu