Experienta americana nu sufera de nici o criza

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Experienta americana nu sufera de nici o criza 30

Desi Statele Unite ale Americii se numara printre tarile cele mai afectate de urmarile crizei economice, programele “Work and Travel” din Romania nu par a avea de suferit din cauza noii situatii de peste Atlantic. Perioada de depunere a dosarelor deja a inceput, iar reprezentantii firmelor de recrutare se asteapta ca in acest an numarul studentilor care candideaza sa fie mai mare ca inainte. Din 2004 incoace, peste 25 000 de tineri au plecat prin acest program, iar in ultimul an veniturile cistigate de ei s-au ridicat la 40 de milioane de dolari.

Chiar si in contextul actual din Statele Unite ale Americii (SUA), la agentiile de recrutare pentru programul “Work and Travel”  a inceput deja perioada de depunere a dosarelor. Reprezentantii acestora declara ca nu au intimpinat probleme din cauza situatiei financiare de peste Atlantic, iar programele demarate se desfasoara in ritmul obisnuit. “Criza nu s-a rasfrint asupra noastra, iar numarul joburilor pe care le primim sint aceleasi ca in ceilalti ani. Unul dintre sefii nostri este acum in America. Spre deosebire de ce se prezinta in media, e o nimica toata. Nu e criza asa de mare. Mall-ul este plin de oameni. Oricum, noi stim sa lucram cu parteneri de incredere”, a explicat Bogdan Anichiforesei, reprezentantul firmei American Experience.

Programul de inscriere a inceput de curind si de aceea inca nu se cunoaste numarul total al locurilor de munca ce vor fi oferite studentilor romani, acestia putind candida pina in luna aprilie a anului in curs. Cit despre garantia unei slujbe in SUA, cei de la American Experience afirma ca nu exista nici o problema in eventualitatea in care participantul la program nu mai primeste locul de munca solicitat in momentul in care ajunge la destinatie. In cazul in care ei nu sint multumiti de slujba pe care o primesc sau nu le sint respectate clauzele contractuale, firma se obliga sa ii angajeze in alta parte.

Pe drumul cel bun

Conform previziunilor economistilor, efectele acestei crize se vor resimti incepind cu lunile martie si aprilie, exact cind perioada de inscriere se va incheia si toti paricipantii vor sti unde anume vor lucra. In orice caz, pina in iunie, atunci cind studentii ar trebui sa plece, orice probleme legate de locul de munca ales vor fi solutionate.  Firma de recrutare se bazeaza in primul rind pe intermediarii lor. Practic, intreg mecanismul de plecare si gasire a unui job se bazeaza pe doua etape. Astfel, dupa selectia din tara, de studentii romani se va ocupa Sponsorul de viza  din America, organizatie aflata sub supravegherea statului american. Angajatorii din SUA vor lua legatura cu acesta si ii vor comunica numarul de oameni necesar pentru firmele lor.

Cit despre studentii care vor sa se inscrie in acest an, acestia nu trebuie sa aiba nici un motiv de frica sau ingrijorare in privinta crizei economice din America: “Pun mai multe intrebari, se intereseaza mai mult, dar nu se simte o scadere a numarului pentru cei care vor sa mearga acolo”, a completat Bogdan Anichiforesei.

Tineri lipsiti de crize

Acelasi mecanism functioneaza si in cazul Student Travel, o alta firma ce se ocupa de programul “Work and Travel”.  Reprezentantii acesteia sint, de asemenea, siguri pe joburile pe care le pun la dispozitie, iar studentii vin in continuare si isi depun dosarele. Un argument asupra seriozitatii programului desfasurat, afirma reprezentantul companiei, este firma intermediara cu care ei colaboreaza. “CIEE (n.r.: Council of International Educational Exchange) este sponsorul de program si el mentine legatura cu toti angajatorii in America”, afirma Delia Diaconu, de la  Student Travel.  Iar pentru ca locurile de munca sa le fie sigure, acestia spun ca organizeaza in fiecare an tirguri de joburi la care vin angajatorii americani. Astfel, din momentul in care ajung acolo, studentii romani pot suna sponsorul de program, avind la dispozitie, non-stop, un numar gratuit la care pot apela. In legatura cu salariul primit in SUA, acesta nu poate fi schimbat. “Nu vor fi probleme, s-ar putea sa dureze totusi mai mult asigurarea jobului respectiv. Altfel, ei sint obligati sa le gaseasca un alt loc de munca. Salariul este fix, salariul minim este acelasi indiferent de criza si nu se va schimba. La bani nu vor fi probleme acolo”, a adaugat Delia Diaconu.

De peste Atlantic

Alin este de sase luni in State, a plecat prin acelasi program “Work and Travel”, iar acum a ajuns in Chicago. Din punctul lui de vedere, criza de care se tot vorbeste in media nu este atit de dramatica, iar pentru cei care vor sa vina prin asemenea schimburi in America, este important sa vorbeasca de la inceput cu patronul si sa-si stabileasca salariul pentru a nu se trezi ulterior cu el micsorat sub pretextul situatiei financiare. O alta problema mai nou intilnita, pe fondul crizei economice este stabilitatea slujbei gasite. “Lumea tot vorbea de criza si despre efectele ei cind am ajuns. Eu nu prea am probleme cu asta, dar e important sa ai un job stabil. Acum gasesti mult mai greu ceva stabil, iar multe lucruri s-au scumpit aici”, a spus Alin. Initial a lucrat la un hotel in New Jersey, iar apoi a inceput sa aiba slujbe in mai multe locuri simultan. “Pai acum depinde. Cine a venit aici pe o perioada scurta, normal ca nu a avut cine stie ce cistig financiar pentru ca s-a distrat tot timpul. Au venit sa se distreze si sa viziteze, au venit sa experimenteze ceva nou, nu au cum sa cistige”, a adaugat el.

Alarma falsa…

Pentru cei care au plecat in vara anului 2008, problemele aparute in legatura cu acelasi “subiect despre criza” nu s-au dovedit a fi atit de dramatice precum s-au speculat in presa. Iulia este studenta in anul al III-lea la Facultatea de Psihologie si a fost doi ani la rind in America, in 2007 si 2008. “Cind am ajuns acolo toata lumea era ingrijorata cu criza economica. Toti patronii erau convinsi ca nu vor mai avea profit. Eu am lucrat in doua locuri, la un hotel si la un magazin de inghetata. La hotel nu s-a simtit nici o schimbare, au fost in continuare multi clienti”, a povestit Iulia.

In legatura cu locurile de munca pe care studentii le obtin in SUA, acestea sint oferite, in general, in statiunile turistice. Prin urmare, tinerii depind de numarul de turisti din SUA din sezonul estival. In restul timpului, studentii nu mai au nici un cistig.

Desi toate agentiile de recrutare a fortei de munca sint increzatoare in cistigurile din vara acestui an, pina atunci mai sint citeva luni, timp in care angajatorii se pot razgindi daca sa mai ofere la fel de multe locuri de munca tinerilor.

Conform publicatiei “Gandul”, in anul 2008, studentii romani au adus in tara venituri in valoare de 40 de milioane de dolari.

George GURESCU

… Si varianta europeana

Stefania are 21 de ani si este plecata in Irlanda de patru ani. S-a transferat de la liceul din Romania, s-a mutat acolo impreuna cu parintii ei si si-a terminat studiile. Efectele crizei economice nu-i afecteaza in mod direct familia, insa oamenii au adoptat deja un alt mod de viata avind in vedere tot ce se intimpla cu situatia economica a tarii.

Primele consecinte

“Lumea nu mai este dispusa sa cheltuiasca asa de mult si sa-si cumpere, de exemplu haine, nu se mai innoiete. Nu prea mai iese in oras. Am mers in baruri, puburi si nu mai era atit de plin de oameni ca inainte”, declara Stefania.

Mai mult, in orasul in care locuieste, Dublin, spune ca nu s-au mai facut angajari din august, anul trecut, in conditiile in care, afirma aceasta, ele se faceau periodic la citeva luni. “Acum mai bine plateste un om sa stea doua trei ore in plus decit sa angajeze unul nou. La compania aeriana din Dublin s-au facut restructurari si au dat afara 2000 de oameni”.

Recesiune “part time”

S-a constatat in schimb ieftinirea pretului la motorina sau benzina si la chiriile locuintelor, iar cit despre posibilitatea de a mai imprumuta banii din institutiile de creditare: “Eu am aplicat anul trecut, prin mai, pentru un imprumut de 20 000 de euro si mi-au zis ca imi dau banii imediat, numai sa vreau. Atunci nu am mai avut nevoie, dar cind m-am dus in septembrie, au zis ca nu imi mai dau, pentru ca au probleme cu banii”, a mai adaugat Stefania. O consecinta a stagnarii afacerilor imobiliare din Dublin se resimte indeosebi asupra romanilor. Unii au fost dati afara si s-au intors deja in tara.

Dar fiecare vede aceasta perioada “neagra”din propria perspectiva. Fiecare constata in alt fel urmarile, iar Stefania nu se simte amenintata si nici nu ii este teama ca si-ar putea pierde locul de munca. De trei ani jumatate lucreaza in aeroport “part time” cite opt ore la fiecare sfirsit de saptamina. “Vinzarile au mai scazut un pic, insa oamenii depind de sezon si nu de criza, oricum totul se vinde. Lumea vine in aeroport si tot isi cumpara o cafea, ca in oras dau doi euro si aici trei, el tot vine si o ia”, explica ea.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top